Κοινωνία Οικονομία

Στην 17η θέση μισθολογικά οι Έλληνες στρατιωτικοί / Αυξήσεις εξαθλίωσης

Σε οριζόντια αύξηση κατά 20-30 ευρώ όλων των βασικών μισθών των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα προχωρήσει η κυβέρνηση από τον Απρίλιο του 2025.

Επιπλέον, από την 1 Ιανουαρίου του επομένου έτους, οι αποζημιώσεις για νυχτερινή υπηρεσία για όλους τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας θα αυξηθούν κατά 20%, ενώ οι κρατήσεις εισφορών για περίθαλψη θα μειωθούν κατά 0,5%, από 2,55% σε 2,05%.
Ωστόσο μετά την ανακοίνωση των εν λόγω αυξήσεων ήταν έντονη η αντίδραση των στρατιωτικών οι οποίοι τονίζουν ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια και σε πολλές περιπτώσεις είναι…δημιουργική λογιστική.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι οι μισθοί των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θεωρούνται ανταγωνιστικοί, αφού ένας νέος ανθυπολοχαγός αγγίζει τα 900 ευρώ, ένας λοχαγός περίπου τα 1.400 και ένας ταξίαρχος περί τα 2.000 ευρώ, χωρίς να προσμετρηθούν τα επιδόματα, τα χρονοεπιδόματα και όσα σχετίζονται με την επικινδυνότητα.

Σημειώνουν ακόμη ότι οι Έλληνες αξιωματικοί βρίσκεται μισθολογικά πολύ χαμηλά σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους (17η θέση με 2.067 ευρώ μικτά), ενώ και ο υπαξιωματικός (14η θέση με 989 μικτά) παίρνει ελάχιστα σε σχέση με το υψηλό κόστος ζωής στη χώρα μας.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι από 1/1/ 2025 νεοεισερχόμενος σε υπηρεσία Βούλγαρος Δεκανέας θα λαμβάνει μισθό 1.100 ευρώ . Ο Έλληνας Ανθυπολοχαγός προερχόμενος από την Σχολή Ευελπίδων θα λαμβάνει 950 ευρώ.

Προβάλλουν με λίγα λόγια το έντονο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Στρατιωτικοί, εξαιτίας των χαμηλών μισθών που λαμβάνουν, παρά το πολύ σημαντικό έργο που προσφέρουν.

Για το λόγο αυτό οι Ομοσπονδίες τους καλούν την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, καθώς το έργο που επιτελούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, εκτός του έργου τους, παίρνουν συνεχώς μεταθέσεις, πολλοί αναγκάζονται να νοικιάζουν δύο και τρία σπίτια, ενώ άλλοι λείπουν από τις οικογένειές τους για πολλούς μήνες.

Αίσθηση προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι Στρατιωτικοί πληρώνουν από την τσέπη τους το μεγαλύτερο μέρος των μεταθέσεων, των μετακινήσεων και των στολών τους, αφού οι αποζημιώσεις που παίρνουν έχουν μείνει 25 χρόνια πίσω, σε επίπεδα 1999 με νόμισμα τη…δραχμή!

Τέλος οι ΕΔ εκπέμπουν σήμα κινδύνου διά των ακατάπαυστων παραιτήσεων, αφού πλέον για τους στρατιωτικούς φαίνεται ότι η εργασία τους που μέχρι λίγα χρόνια πριν τους διασφάλιζε μια έστω αξιοπρεπή διαβίωση, πλέον μοιάζει ανεπαρκής. Ως αποτέλεσμα αλλά ως δείγμα όσων συμβαίνουν με το προσωπικό των ΕΔ, μετατρέπεται σε πρώτη προτεραιότητα η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων συμπλήρωσης του εισοδήματος, κάτι που δεν είναι συμβατό με τις αυξανόμενες υποχρεώσεις στις ΕΔ. Αν η Πολιτεία στοχεύει να προσελκύσει νέο “αίμα” ή να διατηρήσει το υφιστάμενο προσωπικό με αυτές τις συνθήκες, φοβόμαστε ότι η εξέλιξη θα προσγειώσει ανώμαλα όλες τις προσδοκίες.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι φέτος, περίπου 450 θέσεις έμειναν κενές σε ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων) και στις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών.

Παράλληλα, πρόβλημα εντοπίζεται και στον αριθμό των αποφοίτων αξιωματικών, ειδικά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Σε συνδυασμό και με την παραίτηση εν ενεργεία στελεχών, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των μάχιμων μονάδων.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων