«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο / γράφει ο Άλκης Κόκκινος
Θεοδώρα Γλύξμπουργκ-Μάθιου Κουμάρ
Με μια προκλητική απόφαση της διορισμένης από την υπουργό Λίνα Μενδώνη γενικής διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (ΒΧΜ), Αικατερίνης Δελλαπόρτα, το εμβληματικό μουσείο παραχωρείται στην οικογένεια Γλύξμπουργκ για να πραγματοποιήσει ένα γαμήλιο ιδιωτικό δείπνο!
Μάλιστα, το σχετικό έγγραφο, με ημερομηνία έκδοσης 17/9/2024 και τίτλο «Έγκριση παραχώρησης χώρων του ΒΧΜ για τη διοργάνωση ιδιωτικής εκδήλωσης», φανερώνει και την ταχύτητα με τον οποία υλοποιήθηκε το σχετικό αίτημα, που υπεβλήθη μόλις ένδεκα ημέρες νωρίτερα, στις 6 Σεπτεμβρίου. Το θέμα εισήχθη στο ΔΣ του ΒΧΜ και εγκρίθηκε στην συνεδρίασή του της 12ης Σεπτεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί η ασάφεια της απόφασης παραχώρησης που δεν προσδιορίζει, όπως υποχρεούται βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ούτε τους συγκεκριμένους χώρους του μουσείου που παραχωρούνται ούτε τις ώρες κατά τις οποίες θα παραχωρηθούν στον ιδιώτη, αλλά και το σημαντικότερο ούτε τους όρους της παραχώρησης. Αναφέρει μόνο τις ημερομηνίες της παραχώρησης (Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου) και το αντίτιμό της που προσδιορίζεται, άγνωστο μέσα από ποια διαδικασία, στο ύψος των 15.000 ευρώ.
Η Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα!
Η πραγματική πρόκληση, ωστόσο, είναι πως στο περί ου ο λόγος έγγραφο το πρόσωπο στο οποίο παραχωρείται το μουσείο αναφέρεται ως «Hendes Majestaet Dronning» Anne-Marie, δηλαδή, στην «Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα» Anne-Marie.
Η κουτοπονηριά του αμετάφραστου από τα δανικά τίτλο στο έγγραφο του ΒΧΜ δεν κρύβει, όπως ενδεχομένως θα επιθυμούσε η Αικ. Δελλαπόρτα, την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι πως σε ένα έγγραφο της Ελληνικής Δημοκρατίας, που φέρει φαρδιά πλατιά το εθνόσημο, η χήρα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αποκαλείται με έναν τίτλο, ανύπαρκτο μεν στην σημερινή ελληνική πολιτειακή πραγματικότητα, προβληματικό δε ως προς τα πολιτειακά ζητήματα που ανοίγει.
Ίσως η κ. Δελλαπόρτα δεν έχει αντιληφθεί πως μπορεί το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο να έχει μετατραπεί από δημόσια υπηρεσία σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), παραμένει ωστόσο υπό την άμεση εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού. Γι’ αυτό, άλλωστε, και διατηρεί στα έγγραφά του το εθνόσημο και την ένδειξη «Ελληνική Δημοκρατία-Υπουργείο Πολιτισμού».
Αυτό από την άλλη συνεπάγεται πως ευθύνη για την συγκεκριμένη ενέργεια δεν φέρει μόνο το ΔΣ και η γενική διευθύντρια του ΒΧΜ, αλλά και η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Η μετατροπή του ΒΧΜ σε ΝΠΔΔ (μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης), άνοιξε σε πολλούς την όρεξη για πολλά. Όχι μόνο για μπίζνες, γάμους και ιδιωτικές δεξιώσεις, αλλά και για πολιτικά παιχνίδια.
Γαμήλιο πάρτι μετά μουσικής
Στο έγγραφο του Βυζαντινού Μουσείου αναφέρεται πως η ιδιωτική εκδήλωση είναι ένα δείπνο 250 ατόμων με ζωντανή μουσική, χωρίς άλλα στοιχεία. Όπως, όμως, προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας Βραδυνή δεν πρόκειται περί ενός απλού δείπνου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πληροφορίες του προσωπικού φίλου και συγγραφέα της τέως βασιλικής οικογένειας Ανδρέα Μέγγου, πρόκειται για το δείπνο καλωσορίσματος των καλεσμένων του γάμου της μικρότερης κόρης του Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας, Θεοδώρας, και θα πραγματοποιηθεί την παραμονή του γάμου, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο γάμος της Θεοδώρας Γλύξμπουργκ με τον Αμερικανό δικηγόρο Μάθιου Κουμάρ, που αναβλήθηκε δύο φορές, μία το 2020 λόγω του κορονοϊού και μία το 2023 λόγω του θανάτου του πατέρα της νύφης Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, θα τελεστεί, τελικά, το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β’.
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο που έβγαλε όλη την θερινή περίοδο χωρίς το καθιερωμένο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 8 μ.μ. και με κλειστές τις μισές αίθουσες της μόνιμης έκθεσής του, αφού κανείς δεν φρόντισε για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού φύλαξης, με σταθερά τα σοβαρά προβλήματα καθαριότητας και κλιματισμού, καθώς ουδείς ενδιαφέρθηκε να τα λύσει, ετοιμάζεται τώρα να γίνει το φόντο για τις αναμνηστικές φωτογραφίες γάμου που θα στολίσουν το άλμπουμ της τέως βασιλικής οικογένειας.
Αυτό θα εννοούσαν όταν μιλούσαν για «ευελιξία» η Λίνα Μενδώνη και οι λοιποί θιασώτες της μετατροπής των Κρατικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ. Αυτό το μοντέλο είναι που υπηρετούν και τα ανδρείκελα που διορίστηκαν για να τα διοικούν. Άξιος ο μισθός τους.