Συγχωνεύσεις σχολείων: Μαυρογιαλουρισμός το ανώτατο στάδιο του «Εξορθολογισμού»! / γράφει ο Χρήστος Κάτσικας
Εξαίρεση καμιά; Όχι, όχι ακριβώς. Όχι ακριβώς, καθώς διαβάζουμε το Δελτίο Τύπου της Διευθύντριας του 1ου ΓΕΛ Βέροιας που ευχαριστεί (ως Διεύθυνση) τον κ. Τάσο Μπαρτζώκα, νεοδημοκράτη βουλευτή του Νομού, «για την καίρια και άμεση προσωπική παρέμβασή του προς τον Υπουργό Παιδείας
Χρήστος Κάτσικας
Τυχαία νομίζετε ότι το υπουργείο Παιδείας έδωσε την ονομασία “εξορθολογισμός” στο μπαράζ συγχωνεύσεων στη σχολική εκπαίδευση;
Αν ξεσκονίσουμε λίγο τη μνήμη μας θα θυμηθούμε τον «εξορθολογισμό» του Συστήματος Υγείας, δηλαδή τον ευφημισμό της διάλυσης της δημόσιας υγείας, την “απελευθέρωση των αγορών”, ευφημισμό της ιδιωτικοποίησης τμημάτων του δημόσιου τομέα, ή τον «Ωφελούμενο», δηλαδή τον εξαθλιωμένο μακροχρόνια άνεργο που καλούνταν να εργάζεται για 427 ευρώ τον μήνα;
Να θυμηθούμε τα «εκπαιδευτικά» νομοσχέδια της πρώην υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τους θεραπευτικούς τίτλους, των «νέων οριζόντων», της «αναβάθμισης του σχολείου» και της «ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών»;
Tον ευφημισμό χρησιμοποιούν οι κυβερνώντες μας για να θολώσουν τα νερά και να μην αποδώσουν στις πράξεις τους την πραγματική τους διάσταση.
Ναι, το έχουμε ξαναπεί ότι οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης έχουν γίνει οι καλύτεροι νονοί της πιο διεστραμμένης διαστρέβλωσης των λέξεων, των εννοιών, της γλώσσας.
«Εξορθολογισμός», βαπτίστηκε η πριονοκορδέλα, το «πάστωμα» των μαθητών σε τμήματα των 25 – 28 μαθητών, η εξαφάνιση τομέων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, κατευθύνσεων στα Γενικά Λύκεια, οι μετακινήσεις μαθητών σε σχολεία άλλων περιοχών ακόμη και σε απόσταση 20 και 30 χιλιομέτρων.
«Εξορθολογισμός», βαπτίστηκε η συγχώνευση τμημάτων ακόμη και στην Καρδίτσα ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες του “Ντάνιελ” και στη Βόρεια Εύβοια, που κάηκε πριν λίγα χρόνια από τη φωτιά αλλά και από τα ευεργετικά μέτρα που υποσχέθηκε ότι θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να μην φύγει ο κόσμος από την περιοχή!
Εξορθολογισμός παντού, λοιπόν, και εξαίρεση καμιά γιατί αυτό το υπουργείο Παιδείας δεν κάνει εξαιρέσεις.
——————
=================================
Εξαίρεση καμιά; Όχι, όχι ακριβώς.
Όχι ακριβώς, καθώς διαβάζουμε το Δελτίο Τύπου της Διευθύντριας του 1ου ΓΕΛ Βέροιας που ευχαριστεί (ως Διεύθυνση) τον κ. Τάσο Μπαρτζώκα, νεοδημοκράτη βουλευτή του Νομού, «για την καίρια και άμεση προσωπική παρέμβασή του προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη, σχετικά με τη λειτουργία του τμήματος των Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ’ Λυκείου, το οποίο δεν εγκρίθηκε αρχικά ως ολιγομελές από την Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς σε αυτό φοιτούν εννέα (9) μαθητές και μαθήτριες».
Όπως περιγράφει, λοιπόν η Διευθύντρια του Λυκείου στο ευχαριστήριο δελτίο τύπου, «το πρωί της Παρασκευής 13/09/2024 ο κ. Μπαρτζώκας δέχτηκε στο Γραφείο του, έπειτα από μεσολάβηση του Αντιπεριφεριάρχη Ημαθίας κ. Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη, την αντιπροσωπεία του σχολείου μας, αποτελούμενη από μαθητές/τριες, γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι του εκθέσαμε αναλυτικά το φλέγον αυτό θέμα. Αφού μας άκουσε προσεκτικά, τηλεφώνησε άμεσα στον Υπουργό Παιδείας και ζήτησε τη λύση του προβλήματος, καθώς το ίδιο τμήμα είχε εγκριθεί και λειτουργούσε και πέρσι με τον ίδιο αριθμό μαθητών/τριών και ήδη το τμήμα ήταν στελεχωμένο από εκπαιδευτικούς του 1ου ΓΕΛ Βέροιας και είχε λειτουργήσει κανονικά δύο ημέρες μετά τον Αγιασμό». Γι αυτό η Διευθύντρια του Λυκείου εκφράζει δημόσια τη βαθιά της συγκίνηση «προς το πρόσωπο του κ. Τάσου Μπαρτζώκα, καθώς, χωρίς την δική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Παιδείας το τμήμα του Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ’ Τάξης δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.»
Ελα, όμως που διαβάζουμε την ανάρτηση άλλου νεοδημοκράτη Βουλευτή της Ημαθίας, του Λάζαρου Τσαβαρίδη: «9 μαθητές του1ου ΓΕΛ Βέροιας, κλήθηκαν αιφνιδιαστικά να αλλάξουν σχολείο την Πέμπτη που μας πέρασε το απόγευμα, επειδή το τμήμα τους δεν πληρούσε τις ελάχιστες τυπικές αριθμητικές προϋποθέσεις του νόμου.
Την Πέμπτη το βράδυ, έπειτα από ενημέρωση που μου έκαναν, επικοινώνησα αμέσως με τον Περιφερειακό Διευθυντή Β’θμιας Εκπαίδευσης κ. Αλέξανδρο Κόπτση και μετά με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ζητώντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, επ’ ωφελεία των μαθητών. Παρασκευή πρωί, το θέμα ευτυχώς λύθηκε. Νιώθω ικανοποίηση που μπόρεσα να βοηθήσω γρήγορα και αποφασιστικά»
Αυτός κ. Διευθύντρια θα μείνει παραπονεμένος;
Ρωτάμε την Διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Βέροιας αν έβγαλε… και άλλο δελτίο τύπου για να ευχαριστήσει και τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη που όπως ο ίδιος λέει «μπόρεσε να βοηθήσει γρήγορα και αποφασιστικά»!
Ιλαροτραγωδία. Μήπως ήταν σύμπτωση θα μπορούσε να υποθέσει κανείς. Δεν γίνεται. Εδώ γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί στέλνουν υπομνήματα, κινητοποιούνται, διαδηλώνουν, καταλαμβάνουν σχολεία και δεν υπάρχει αλλαγή στάσης από το υπουργείο Παιδείας. Είναι δυνατόν με ένα τηλεφώνημα να αλλάξει γνώμη ο υπουργός;
Και εκεί που είχαμε τις αμφιβολίες μας για το θέμα αυτό «σκάει» και το άλλο και «πέφτουμε από τα σύννεφα»
Ο βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ και α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, έσπευσε να δημοσιοποιήσει την «κατόπιν ενεργειών του» επιτυχία, τα αρχικώς «εξορθολογισμένα» σχολεία της περιοχής του, να εξαιρεθούν από τον «εξορθολογισμό»!: «Σε διόρθωση της απόφασης που όριζε συγχωνεύσεις τμημάτων σε Δημοτικά σχολεία της Ιεράπετρας και της Σητείας προχώρησε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Είχε προηγηθεί επικοινωνία και στενή συνεργασία του Υπουργού με τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά για τα σημαντικά προβλήματα που προκαλεί σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς η σχεδιαζόμενη συγχώνευση στην Δ’ Τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου, στη Β’ Τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ιεράπετρας και στη Δ’ Τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας και του Αγίου Νικολάου Ο κ. Πλακιωτάκης κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αποσύρει τα σχέδια συγχώνευσης και να προχωρήσει άμεσα στην δημιουργία περισσότερων σχολικών τμημάτων. Το αίτημα του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής έγινε αποδεκτό ενώ ο κ. Πλακιωτάκης ευχαρίστησε τον κ. Πιερρακάκη για την άμεση αντίδραση».
Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για τις πολιτικές που μας φέρνουν στην εποχή του… Γκρούεζα και του Μαυρογιαλούρου σε αυτούς που προβάλλουν το δικαίωμα των παιδιών να φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς τους όχι ως απαράγραπτο δικαίωμα αλλά ως χάρη ή ευνοϊκή εξυπηρέτηση «κατόπιν ενεργειών τους»
——