Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Θεσσαλονίκη – Όλα καλά για τον Κ. Μητσοτάκη: Ακρίβεια υπάρχει, αλλά… και τι να κάνουμε – Το 2027 καλύτεροι μισθοί!

Ο Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, έκανε πως δεν ξέρει τίποτα για την ασφυκτική ακρίβεια που υπάρχει στη χώρα που κυβερνά. Παρουσίασε μια παράλληλη πραγματικότητα για την καθημερινή ζωή και με τη γνωστή του αμετροέπεια (πάλι) αυτοθαυμάστηκε, παρουσιάζοντας το «έργο» της κυβέρνησης. Παράλληλα, σαν «ηγεμόνας», ανακάτεψε τα «ψίχουλα» τα οποία βάφτισε «παροχές» και το μόνο που δεν ζήτησε είναι «ευχαριστώ» για την ελεημοσύνη.

Από την αρχή της ομιλίας του, άλλωστε, είπε ότι δεν έχει μαζί του «κάποιον σάκο με αλόγιστες παροχές» αλλά «προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές». Σε αυτό είχε δίκιο. Οι «παροχές» για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού όχι μόνο δεν ήταν «αλόγιστες», αλλά αποτελούν μια κοροϊδία μπροστά στην «εξίσωση» που πρέπει να λύνει μια οικογένεια για να βγαίνει ο μήνας της επιβίωσης. Όσον αφορά τις «προτάσεις» και τις «επιλογές»; Αυτές αφορούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Κωμικό, δε, στοιχείο της ομιλίας του ήταν το «κάλεσμα» του (με… αυστηρό ύφος) στους «πλούσιους της χώρας» να στηρίξουν… εθελοντικά την κοινωνία!

Εκεί, πάντως, που ο πρωθυπουργός το… τερμάτισε ήταν όταν προσπάθησε να κάνει και… κοινωνιολογική ανάλυση χωρίς ταξικά χαρακτηριστικά, λες και αντιμετωπίζουμε όλοι τη ζωή με την ίδια οικονομική δυνατότητα. Ιδού τι είπε ο «ευαίσθητος» Μητσοτάκης: «Έχουμε χρέος να επισημαίνουμε τις δυσκολίες. Έχουμε χρέος να βρίσκουμε λύσεις έξω από το κουτί, όποτε αυτό απαιτείται. Να βάζουμε και φρένο σε αυτή την τυραννία της στιγμιαίας ικανοποίησης που διατρέχει όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Ταυτόχρονα θα εξηγούμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Ελβετία ή Δανία στο εισόδημα ή στη λειτουργία του κράτους μέσα σε πέντε χρόνια. Μπορεί όμως να βελτιώνεται συνεχώς με στοχοθεσία, με σχέδιο, με μέτρηση και με διαρκή απολογισμό»!

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα μέτρα που θα παρουσιάσουμε παρακάτω σε μια Ελλάδα που ένας στους τέσσερις ανθρώπους ζουν στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμου και το πλουσιότερο 25% του πληθυσμού κατέχει το 45,7% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος. Επίσης, παρά την προσπάθεια του για… ταύτιση με την κοινωνία, είναι πρωθυπουργός σε μια χώρα που το 94% δεν είναι ικανοποιημένο με τα μέτρα της κυβέρνησης!

Παράλληλα, για να ξέρουμε για ποια Ελλάδα μιλάμε: Τη διετία 2022-2023 ο λαός πλήρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των 116,8 δισ. ευρώ φόρων από 93,2 δισ. ευρώ που πλήρωσε τη διετία 2007-2008 (αύξηση 24,6 δισ. ή 25,3%). Την ίδια ώρα η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο τη διετία 2022-2023 ήταν στα 21 δισ. ευρώ, όταν τη διετία 2007-2008 ήταν 17 δισ. ευρώ (αυξήθηκαν δηλαδή τα κέρδη τους κατά 4 δισ. ευρώ ή 23,53%). Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο Μητσοτάκης ενώ εμφανίζεται «αρωγός» στις μικρές επιχειρήσεις και αυτές συντρίβονται από την ακρίβεια (σχεδόν 6 στις 10 έχουν πρόβλημα ρευστότητας).

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση στα κονδύλια για την Άμυνα. Συγκεκριμένα, είπε ότι το 2025 θα πάνε στην Άμυνα κάτι παραπάνω από 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 850 εκατ. σε σχέση με την προηγουμένη χρονιά. Γιατί; Διότι, όπως είπε χαρούμενος, η χώρα θα παραλάβει την πρώτη φρεγάτα Belhara. Λογική είναι η χαρά του Μητσοτάκη, αν σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση κάνει πρωταθλητισμό στον ΝΑΤΟτσολιαδισμό, αφού η χώρα κρατά την πρώτη θέση σε πολεμικές δαπάνες (σε αναλογία ΑΕΠ)!

Από εκεί και πέρα δείτε πώς ο Μητσοτάκης ανακάτεψε τα «ψίχουλα»: Θέλησε, υποτίθεται, να τιμήσει τους υγειονομικούς, αρνούμενος φυσικά μόνιμες προσλήψεις για τη λειτουργία ΕΣΥ και αυξήσεις στους μισθούς με τους οποίους θα μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους. Έτσι, ανακοίνωσε ότι η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%. Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη αυτό ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα. Σε όλο αυτό το …«πακέτο», βέβαια, δεν έχει υπολογίσει τις εφημερίες που χρωστά η κυβέρνηση στους γιατρούς, οι οποίο στενάζουν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα σοβαρά καθήκοντα τους στα νοσοκομεία.

Σε άλλα «ψίχουλα» περιλαμβάνονται τα εξής και τα οποία δεν χρειάζονται ιδιαίτερο σχολιασμό, φαίνονται από μόνα τους: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2025, από 2,2% έως 2,5%, οι συντάξεις και τον Δεκέμβριο 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως και 200 ευρώ. Μιλάμε για… τεράστια αύξηση στο βιοτικό τους επίπεδο με την ακρίβεια να τους τσακίζει καθημερινά.

Κατά τα άλλα ο Μητσοτάκης εμφάνισε την οικονομία της χώρας σε τέτοια κατάσταση που είναι… έτοιμη να «πάρει» το επίδομα ανεργίας (από τους ανέργους που βρίσκουν υποτίθετα άνετα δουλειά) για να «επιδοτήσει τους πιο ευάλωτους»! Επίσης, χωρίς ντροπή, στη χώρα που κάθε τόσο πέφτουν, κυριολεκτικά ταβάνια στα σχολεία, θα διαθέσει το ποσό των 250 εκατ. ευρώ για… σοβατίσματα και… στήριξη των ετοιμόρροπων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο πρωθυπουργός, επιπλέον δήλωσε πως κι αυτός «αγανακτεί» που η κυβέρνηση έσβησε φέτος τόσες φωτιές και μια «ξέφυγε». Ξέφυγε, βέβαια, τόσο που έφτασε από τον Βαρνάβα στο Χαλάνδρι! Και η ευθύνη της κυβέρνησης; Καμία!

Ανάμεσα σε άλλα που ανακοίνωσε ήταν και μια προσπάθεια ισορροπίας ανάμεσα σε μεγαλοξενοδόχους, κατασκευαστικές εταιρείες, υψηλά ενοίκια και έντονη βραχυχρόνια μίσθωση. Ό,τι είπε, βέβαια, δεν αλλάζει την αδυναμία εκατομμυρίων οικογενειών να ανταποκριθούν στο ενοίκιο που δίνουν για το σπίτι τους. Συγκευκριμένα, μίλησε για απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. Αναφέρθηκε σε νέο αυξημένο τέλος για τις συμβάσεις μέσω πλατφορμών, απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

Για το ζήτημα της στέγασης, πάντως, το οποίο παρουσίασε με στόμφο, σίγουρα δεν φτάνουν τα προγράμματα τύπου «Σπίτι Μου ΙΙ», όπως αυτό που ανακοίνωσε. Θα αφορά, είπε, περίπου 15.000 περιπτώσεις νέων ή και νέων ζευγαριών που θα λάβουν δάνειο για το σπίτι τους, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ