Βέροια Γράμματα & Τέχνες Θέατρο Πολιτισμός

ΚΘΒΕ – ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στη Βέροια / “Μαρίκα με είπανε…”: Δυο γυναίκες, δυο πορτρέτα με πρωταγωνιστή το τραγούδι

Συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ & ΔΗΠΕΘΕ Σερρών το “Μαρίκα με είπανε, Μαρίκα με βγάλανε”. Μια θεατρική παράσταση που φιλοδοξούσε να δώσει τα πορτρέτα δύο γυναικών του τραγουδιού, της μεγάλης Μαρίκας Νίνου και της Μαρίκας Παπαγκίκα, που δεν συναντιούνται ποτέ στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, αλλά συναντιούνται σε παράλληλες ιστορίες

Σε ένα έξοχο και λειτουργικότατο σκηνικό, που ανοίγει ευρηματικά με ένα “μουσικό κουτί”, οι μορφές των δύο γυναικών συναντιούνται για να συνεχίσουν την πορεία τους με πολύ χρώμα και φαντασία.

Μια πορεία πάνω στο πεντάγραμμο της εποχής τους με τα πάθη και τα λάθη της καθεμιάς να φωτογραφίζει παράλληλα και την εποχή τους. Μια εποχή, όπου οι δυο γυναίκες λειτουργούν σαν άντρες, παλεύοντας για την επαγγελματική τους καταξίωση σ’ έναν κόσμο καθαρά αντρικό.

Η εποχή που κινούνται, 1920 με 1960, είναι μια εποχή φορτισμένη με συλλογικά δράματα, Μικρασιατική Καταστροφή, Κατοχή, Εμφύλιος, και οι δυο γυναίκες, που δεν συναντήθηκαν ποτέ στην πραγματικότητα, αλλά συναντιούνται νοητά στην παράσταση, απηχούν ιστορικά και συναισθηματικά αυτήν την εποχή, μέσα από την προσωπική τους ιστορία.

Η παράσταση αρχίζει εντυπωσιακά με μια ομάδα δυναμικών ηθοποιών που αποδίδει τη στροφή στο παρελθόν με ήχο, κίνηση και ρυθμό. Πραγματικά εντυπωσιάζει.

Με εμμονή στη μοίρα και στο θάνατο, που περιμένει και τις δυο Μαρίκες νωρίς, ( η Νίνου είναι μόλις 36 χρονών όταν πεθαίνει από καρκίνο), το κουβάρι της μοίρας ξετυλίγεται και για τις δυο, χωρίς επιστροφή.

Η εντυπωσιακή κίνηση και ο ρυθμός της παράστασης, που δίνονται στην αρχή από τη σκηνοθετική γραμμή που υιοθετεί ο Αστέρης Πελτέκης, με την συνεχή επανάληψη αρχίζει να χάνει το δυναμισμό της και να καταντά μανιέρα, που δεν προωθεί συναισθηματικά τη δράση.

Και έρχονται οι πρωταγωνίστριες, δύο εξαιρετικές φωνές, Ελένη Τσαλιγοπούλου( Μαρίκα Παπαγκίκα) και Κορίνα Λεγάκη ( Μαρίκα Νίνου), να εντυπωσιάσουν και φωνητικά αλλά και με τη σκηνική τους ερμηνεία. Καταχειροκροτήθηκαν, ιδιαίτερα όταν ερμήνευσαν τραγούδια που ο κόσμος γνωρίζει και αγαπά και έχουν περάσει πια στο DNA του Νεοέλληνα.

Η αφήγηση στηρίχτηκε πάνω στην ηθοποιό Παναγιώτα Βιτετζάκη, χαρισματική, που συνέδεσε τα δύο πορτρέτα και προώθησε τη δράση. Εδώ όμως υπήρχε το πρόβλημα, στο κείμενο. Όχι στην απόδοσή του, στο ίδιο το κείμενο.

Ένα πιο καλοδουλεμένο κείμενο θα ξεχώριζε καλύτερα τα δύο πορτρέτα και θα τα ένωνε σε μία ταυτόχρονη προβολή όχι με άναρχη αποσπασματικότητα, αλλά με ρέουσα συνέχεια και σοφότερους παραλληλισμούς.

Τα τραγούδια και η μουσική που γράφτηκαν από τον Γιώργο Ανδρέου ειδικά για την παράσταση υπέροχα. Θύμιζαν το ύφος των τραγουδιών του Ανδρέου που αγαπάμε, αλλά…

Αλλά εκείνο που έλειπε πάνω απ’ όλα ήταν η ατμόσφαιρα της εποχής. Το σκηνικό της Δανάης Πανά σύμφυτο με την εποχή, τα κοστούμια του Νίκου Χαρλαύτη έξοχα, αλλά η ατμόσφαιρα, εκείνο το κλίμα του ρεμπέτικου ήταν απόν.

Πολύ περισσότερο, όταν αθέλητα γίνεται η σύγκριση με τη Μαρίκα Νίνου του Φέρη στο κινηματογραφικό του “Ρεμπέτικό”.

Η ορχήστρα,  όχι απλά εντυπωσιακή, καταπληκτική! Το ίδιο ο ήχος και οι φωτισμοί, που αναδείκνυαν μια μουσική παράσταση.

Αποτέλεσμα; Το τελικό χειροκρότημα από το κοινό της Βέροιας στο Θέατρο Δάσους “Μελίνα Μερκούρη” και πολύ και ενθουσιώδες!

…………………

 Συντελεστές 

Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης,

Ελένη Τσαλιγοπούλου: Μαρίκα Παπαγκίκα

Κορίνα Λεγάκη: Μαρίκα Νίνου

Παναγιώτα Βιτετζάκη: αφηγήτρια

Σκηνικά: Δανάη Πανά, Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης, Μουσική Σύνθεση- Ενορχήστρωση: Γιώργος Ανδρέου, Χορογραφίες: Στέλλα Εμίνογλου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Video & graphics: Mike Rafail, Βοηθοί σκηνοθέτη: Λίλη Αδρασκέλα, Εύη Σαρμή.  *Βοηθοί σκηνογράφου, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης: Αλκινόη Μπαλάση, Δέσποινα Παπαδημητρίου. *Βοηθός φωτιστή, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης Τουλίν Οσμάν.

Διανομή: Λίλη Αδρασκέλα (Κλωθώ), Παναγιώτα Βιτετζάκη (Κόρη), Ηρώ Δημητριάδου (Άτροπος), Εύη Σαρμή (Χαρτορίχτρα), Χρύσα Τουμανίδου (Λάχεσις). Έκτακτη αντικατάσταση: Εύη Κουταλιανού

Μουσικοί επί σκηνής:

Τραϊανός Αλμπανούδης (κοντραμπάσο), Γιώργος Ανδρέου/ Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο), Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα), Βαγγέλης Καλαμαράς (ντραμς), Χρήστος Μακρής (φλάουτο),  Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν), Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα), Κωνσταντίνος Σακαρέλης/ Γιώργος Πουλιανίτης (όμποε).

banner-article

Ροη ειδήσεων