Ψυχολογία

Πώς να καθυστερήσετε την αγορά κινητού για το παιδί σας

 

Για τους γονείς οι οποίοι αποφεύγουν να ενδώσουν στις εκκλήσεις των παιδιών που ζητούν κινητό κιόλας από τα πρώτα χρόνια του δημοτικού, η Kathleen Pike, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Columbia, και o Zach Rausch, ερευνητής στο Stern School of Business του NYU, δίνουν μέσω του CNBC τις εξής πέντε συμβουλές:

1) Συντονιστείτε με τους άλλους γονείς

Αν είστε ο μοναδικός γονιός στην τάξη ή την παρέα που αρνείται να πάρει smartphone, αυτή η στάση μπορεί να απομονώσει και εσάς και το παιδί, σύμφωνα με τον Rausch. Οι δύο ειδικοί τονίζουν ότι αν οργανωθείτε νωρίς με τους υπόλοιπους γονείς στην τάξη ή στον στενό κύκλο του παιδιού, τότε θα είναι ευκολότερο να εξηγήσετε στο παιδί γιατί καθυστερεί η αγορά του κινητού μέχρι πχ το γυμνάσιο ή το λύκειο. «Όταν κανένας άλλος στην τάξη δεν έχει κινητό, είναι πολύ πιο εύκολο και για το παιδί σας να μην έχει», τόνισε η Pike.

2) Βρείτε πηγές ψυχαγωγίας αντί του κινητού

Η παιδική ηλικία πια στρέφεται αρκετά γύρω από την ψυχαγωγία στις οθόνες και στο σπίτι, αντικαθιστώντας την παλαιότερη συνήθεια του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους, όπου τα παιδιά ανέπτυσσαν την ανεξαρτησία τους, συζητούσαν, έπαιζαν, έπαιρναν ρίσκα, χαρακτηριστικά κρίσιμα για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, σύμφωνα με τον Rausch. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς όχι μόνο να αφαιρούν την τεχνολογία από τη ζωή του παιδιού, αλλά και να φροντίζουν να υπάρχει μια κατάλληλη εναλλακτική πηγή ψυχαγωγίας. Οι ειδικοί προτείνουν σαν παράδειγμα, μία ομάδα ενηλίκων να οργανώνει play dates μία φορά την εβδομάδα σε διαφορετικά σπίτια και τοποθεσίες.

3) Ξεκινήστε την κρίσιμη συζήτηση νωρίς

Οι δύο ειδικοί τονίζουν ότι η συζήτηση για τα smartphones πρέπει να γίνει νωρίς, ώστε να μην αποτελέσει έκπληξη για το παιδί. «Η συζήτηση αυτή ιδανικά είναι καλύτερο να ξεκινήσει νωρίς παρά ξαφνικά», δήλωσε ο Raush, τονίζοντας ότι είναι δυσκολότερο για το παιδί να αποχωριστεί την ιδέα του κινητού αν δεν έχει καταλάβει τα κίνητρα του γονιού του. Στο πλαίσιο αυτό, η Pike υποστήριξε ότι το να δίνει κανείς κινητό σε ένα παιδί που βαριέται σαν μορφή ψυχαγωγίας μπορεί να μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα στη συνέχεια. «Εάν (το να δίνετε κινητό σε ένα παιδί που βαριέται) γίνει νόρμα, τότε… το παιδί δεν αναπτύσσει τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ξέρει τι να κάνει όταν βαριέται», όπως να κάθεται ήσυχο και να φαντάζεται ή εξερευνά και να αναρωτιέται για τα πράγματα γύρω του.

4) Να γίνετε πρότυπα καλής χρήσης κινητού

Τα παιδιά βλέπουν, μαθαίνουν και μιμούνται συμπεριφορές από τους γονείς τους, επομένως είναι σημαντικό να επιδείξετε σωστή χρήση των κινητών σας, δήλωσε ο Rausch. «Εάν το βράδυ χαζεύετε στο κινητό επειδή βαριέστε, τα παιδιά σας το βλέπουν. Ή στο φαγητό, τα κινητά μακριά», τόνισε.

5) Βάλτε ισχυρά όρια

Το παιδί σας είναι πολύ πιθανό να διαμαρτυρηθεί έντονα αν αρνηθείτε να του πάρετε κινητό, λογικά δεν θα πρόκειται για ήρεμη συζήτηση. Είναι όμως σημαντικό να μην ενδώσετε, λέει ο Rausch. Θα δίνατε ποτέ στο παιδί σας τσιγάρα ή αλκοόλ εάν το ζητούσε; Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε η ίδια λογική πρέπει να εφαρμόζει και στην αγορά του κινητού, τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

moneyreview

banner-article

Ροη ειδήσεων