“Χαμηλοί μισθοί και κακές συνθήκες εργασίας διώχνουν τους νέους από την αγορά εργασίας” / γράφει η Αντριάνα Βασιλά
Οι Έλληνες νέοι, στην πλειοψηφία τους, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που διέρχονται, αρνούνται να δουλέψουν, γιατί θεωρούν ότι θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης με χαμηλούς μισθούς ή ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες ή ότι δεν τους ταιριάζουν και δε τους αξίζουν τέτοιες δουλειές.
Ικανοποιούνται με τα επιδόματα ή μικρής χρονικής διάρκειας, συμβάσεις (4μηνα ή οκτάμηνα) σε δημόσιους οργανισμούς ή ευκαιριακές απασχολήσεις σε καφετέριες κ.λπ.
Είναι φανερό ότι απέχουν συνειδητά από την αγορά εργασίας οι νέοι ιδιαίτερα στην χώρα μας αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποκαλύπτουν ότι το 92% των Ελλήνων σπουδαστών είναι εκτός εργατικού δυναμικού, το 6,3% εργάζεται και 1,6% είναι άνεργοι!
Την ίδια ώρα το 25% των Ευρωπαίων νέων ηλικίας 15-29 ετών που σπουδάζουν εργάζεται παράλληλα.
Στα ίδια περίπου συμπεράσματα καταλήγει και η ΕΛΣΤΑΤ για το 2023, αφού τονίζει ότι το 87% των ατόμων ηλικίας 15-29 ετών που είναι μη οικονομικά ενεργοί δεν αναζητούν εργασία, καθώς εκπαιδεύονται ή παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης.
Δεν λείπει όμως και ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού ηλικίας 15-29 ετών που δεν εργάζεται ούτε συμμετέχει σε εκπαίδευση ή κατάρτιση (not in employment, education or training – ΝΕΕΤ). Το 2023 το 16% του πληθυσμού ηλικίας 15-29 ετών άνηκε σε αυτή την κατηγορία, ενώ ο μέσος όρος στην EE-27 είναι σημαντικά μικρότερος (11,2%).
Μάλιστα σύμφωνα με εργασιακούς συμβούλους της ΔΥΠΑ, στις 50 προσπάθειες που γίνονται για μια θέση εργασίας, η ανταπόκριση είναι αισθητά μικρότερη από ό,τι τα παλαιότερα χρόνια! Πλέον από μόλις 5 ή το πολύ 10 άνεργοι ενδιαφέρονται!
Σύμφωνα με τους ειδικούς στα μάτια της νεολαίας η εργασία αμείβεται όλο και λιγότερο ενώ οι συνθήκες επιδεινώνονται, καθώς οι διαδοχικές κυβερνήσεις γυρνούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο Μεσαίωνα, φέρνουν την εξαήμερη εργασία, περικόπτουν την προστασία και διαλύουν τη δύναμη των συνδικάτων, και πολλά άλλα!
Φαίνεται ότι γι’ αυτούς τους λόγους οι νέοι αμφισβητούν την αξία της εργασίας ή δεν βλέπουν το νόημα να την κάνουν καθόλου!
Αν για παράδειγμα ξέρεις ότι η εργασία δεν θα σε πληρώνει για να έχεις ποιότητα ζωής, τότε μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος να την κάνεις μόνο για να πεις ότι δουλεύεις!