Βέροια Κοινωνία

«Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ» – Μια σειρά podcast του istorima

Το απόγευμα της 3ης Φεβρουαρίου του 2006, ο Άλεξ Μεσχισβίλι εξαφανίζεται από το κέντρο της Βέροιας. Πέντε ανήλικοι καταδικάζονται για τον θάνατό του, όμως δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Άλεξ ακόμα αγνοείται καθώς το σώμα του δε βρέθηκε ποτέ. Παίζοντας ένα κομμάτι στο πιάνο για τέσσερα χέρια, η μητέρα του Άλεξ, Νατέλα Ιτσουαΐτζε κι ο μαθητής και φίλος της, Χρήστος Γεωργουδάκης, ξεκινάνε μια συζήτηση για τη ζωή πριν και μετά από μια τέτοια τραγωδία.
Στη νέα σειρά του istorima η Νατέλα εξιστορεί για πρώτη φορά στιγμές από τα παιδικά της χρόνια και τα γεγονότα που την ανάγκασαν να φύγει από τη Γεωργία και να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον για αυτήν και το παιδί της στην Ελλάδα. Αφηγείται στιγμές από τα πρώτα χρόνια της ζωής της στη Βέροια, χρονογραφεί την υπόθεση εξαφάνισης του γιού της και μιλάει για το νόημα της ζωής, το βάρος της απώλειας και τον ρόλο της κλασικής μουσικής στη ζωή της.
Και τα τέσσερα επεισόδια της σειράς podcast είναι από σήμερα διαθέσιμα στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του istorima, το YouTube και το Spotify.
Αν ακούγοντας το podcast της Νατέλας θέλετε να μοιραστείτε κάποια πληροφορία σχετικά με την υπόθεση, μπορείτε να στείλετε email στο findalex.podcast@gmail.com για να ενημερωθεί η οικογένεια. Στο istorima πιστεύουμε ότι μια ιστορία αλλάζει πολλές. Όμως αυτή την ιστορία μπορεί να την αλλάξει μόνο η αλήθεια.

Συντελεστές:

Αφήγηση: Νατέλα Ιτσουαΐτζε
Έρευνα και Δημιουργία Podcast – Χρήστος Γεωργουδάκης
Σχεδιασμός και Επεξεργασία Ήχου: Σπύρος Λυμπερόπουλος
Φωτογραφία Σειράς: Φωτεινή Γεωργουδάκη
Ευχαριστίες: Λάζαρος Μπίντσης, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Ωδείο Φίλιππος Βέροιας
Σύνδεσμοι:
 
Hashtags: #natela #findalex #veroia #istorimaseries #istorima #ListenToTheExtraordinary
Λίγα λόγια για το istorima

Έχοντας ήδη συμπληρώσει πέντε χρόνια συστηματικής έρευνας, καταγραφής και συλλογής ιστοριών από όλη την Ελλάδα, το «Istorima», το μεγαλύτερο εγχείρημα συλλογής προφορικών ιστοριών στη χώρα, συνεχίζει τη δράση του και εμπλουτίζεται με ανανεωμένο website και νέες σειρές και συλλογές. Περισσότερες από 18.000 ιστορίες συνθέτουν ένα μοναδικό αρχείο προφορικής ιστορίας και κληρονομιάς, από κάθε πόλη, νησί και χωριό της Ελλάδας.

Το istorima.org αποτελεί ένα μείγμα δημοσιογραφίας και ιστορίας και λειτουργεί ως μια σύγχρονη πολιτιστική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, όπου συλλέγονται και παρουσιάζονται χιλιάδες προφορικές ιστορίες που δεν καταγράφονται αλλού. Μέσα από podcasts, συλλογές και αφιερώματα, άνθρωποι όλων των ηλικιών διηγούνται τις προσωπικές ιστορίες τους από το σήμερα και το χθες, μιλούν για συναισθήματα, μνήμες, πολιτισμό, παραδόσεις, έθιμα, ιστορικές στιγμές, γεγονότα του σήμερα. Αυτές οι ανθρώπινες εμπειρίες μας συνδέουν με τους γύρω μας και βοηθούν στην κατανόηση του κόσμου μας.
Το Istorima είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που δημιουργήθηκε το 2019 από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming, με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων». Μέσω αυτής της δωρεάς, που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2024, πάνω από 700 νέοι ερευνητές, δρώντας στον τόπο καταγωγής και διαμονής τους, ανακάλυψαν αφηγητές και αφηγήτριες κι ανέδειξαν ιστορίες που κάνουν κάθε τόπο και κάθε άνθρωπο ξεχωριστό. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 18.000 ιστορίες από 7.000 μέρη της Ελλάδος έχουν συλλεγεί και παρουσιάζονται στο istorima.org και στο archive.istorima.org με τη συνδρομή μιας μεγάλης ομάδας επιμελητών, ηχοληπτών και νομικών.

Με τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων, το πλήρες αρχείο των 18.000 ιστοριών που βρίσκεται στο archive.istorima.org μεταφέρεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), εκπληρώνοντας το όραμα του ΙΣΝ που στήριξε με την ιδρυτική του δωρεά το Istorima από τη δημιουργία του και για τα πέντε πρώτα χρόνια.

Σύντομα βιογραφικά δημιουργών:
Ο Χρήστος Γεωργουδάκης είναι δημιουργός podcast στο Istorima. Σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές κινηματογράφου στο University College of London. Έχει εργαστεί ως μουσικός στη Θεσσαλονίκη και ως συντάκτης σε τηλεοπτική εκπομπή στην Αθήνα. Είχε την τύχη να παίξει πιάνο σε πολλές αίθουσες της Ελλάδας και να σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους, εκ των οποίων η μία έχει προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Χρήστος ανέκαθεν λάτρευε να λέει ιστορίες, ασχέτως αν αυτές αποτελούνται από νότες, λέξεις ή εικόνες. Κύριος στόχος του να βοηθάει άτομα που έχουν κάτι σημαντικό να πουν, αλλά η φωνή τους χάνεται στη φασαρία της σύγχρονης υπερπληροφόρησης
Ο Σπύρος Λυμπερόπουλος είναι Υπεύθυνος Ήχου στο Istorima. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ηχοληψία στην SAE Athens. Πιστεύει πως η ακρόαση δεν είναι παθητική στάση, αλλά μια κίνηση της ψυχής. Είναι μια έκφραση σεβασμού στην ύπαρξη και το βίωμα του αφηγητή.
……………….
banner-article banner-article

Ροη ειδήσεων