Εικαστικά Εκδηλώσεις Πολιτισμός

«Πλήγματα ακριβείας». Εικαστική έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία / εγκαίνια, Σάββατο 15 Ιουνίου

«Πλήγματα ακριβείας»

Εικαστική έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία

Αίθουσα Τέχνης Νεάπολης (Βενιζέλου 125)

Εγκαίνια το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 στις 7μμ. Διάρκεια έκθεσης 15 – 30 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας 18.00 – 21.00 καθημερινά.

Είσοδος ελεύθερη

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt σε συνεργασία με την ΕΔΥΕΘ διοργανώνει  στην Αίθουσα Τέχνης Νεάπολης εικαστική έκθεση για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία με τίτλο «Πλήγματα ακριβείας». Στην έκθεση συμμετέχουν δεκάδες Έλληνες και Βαλκάνιοι καλλιτέχνες από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο:

«Ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι δε μπορούμε να ξεχάσουμε τις 24 Μάρτη 1999, όταν στις 8 παρά τέταρτο το βράδυ τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα και οι πύραυλοι άρχισαν να «ξερνούν φωτιά» στη Γιουγκοσλαβία. Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο με 2.300 αεροπορικές επιδρομές. Το αιματοκύλισμα κράτησε 78 μέρες και κόστισε τη ζωή σε 3.500 ανθρώπους, εκ των οποίων τα ¾ ήταν άμαχοι και 400 παιδιά.

Ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αποφάσισαν τότε να χρησιμοποιήσουν αυτή την περιοχή της Ευρώπης για τα μελλοντικά τους σχέδια, για μια παγκόσμια κυριαρχία. Που σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα έγκλημα στο όνομα τάχα της ειρήνης και της σταθερότητας, με πρόσχημα τις εθνοτικές διαφορές, στην αναζωπύρωση των οποίων είχαν συμβάλει καθοριστικά οι ίδιες δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια εκείνου του πολέμου ο λαός της Ελλάδας έδειξε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στον γιουγκοσλαβικό λαό με μαζικές διαδηλώσεις, με αποκλεισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, των δρόμων και των συνόρων, επιβραδύνοντας έτσι την προώθηση του πολεμικού υλικού και των στρατιωτικών δυνάμεων προς τη Γιουγκοσλαβία. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το μήνυμα της αλληλεγγύης και της πάλης των λαών απέναντι στη βαρβαρότητα, απέναντι στην εκμετάλλευση, απέναντι στους νέους πολεμικούς σχεδιασμούς που έχουν πρόσχημα την ειρήνη».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, φωτογραφίας και ψηφιακών μέσων, γλυπτά και εγκαταστάσεις. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 15 Ιουνίου στις 19.00 στην Αίθουσα Τέχνης του παλιού δημαρχείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης (Βενιζέλου 125) και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 15 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 από τις 18.00 μέχρι τις 21.00. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε άλλες πόλεις και χώρες.

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt

Η ομάδα ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2019 από εικαστικούς που ένιωσαν την ανάγκη να συναντηθούνε και να επικοινωνήσουν με το κοινό, να μιλήσουν για τους προβληματισμούς τους πάνω στον τρόπο που ζούμε, να δώσουν στην τέχνη κοινωνικό ρόλο. Αυτό που επιδιώκει η ομάδα είναι να κάνει τέχνη που θα βοηθάει τον άνθρωπο να βελτιώσει τη ζωή του, δηλαδή να τον προβληματίσει πάνω σ αυτά που συμβαίνουν, να καταδείξει τα κακώς κείμενα, να τον βοηθήσει να σκεφτεί πάνω στις αιτίες και, ιδανικά, να πάρει αφορμή από όλη αυτή την αναζήτηση και να αποφασίσει να δράσει για να κάνει αυτόν τον κόσμο καλύτερο. 

Η ομάδα ξεκίνησε από εικαστικούς καλλιτέχνες, αλλά συσπειρώνει γύρω της ανθρώπους από όλες τις τέχνες, μουσικούς, χορευτές, ανθρώπους του θεάτρου και θεωρητικούς της τέχνης. Ξεκίνησε να δουλεύει και να παρουσιάζει εκθέσεις και δράσεις με θέματα όπως το προσφυγικό (Δημαρχείο Θεσσαλονίκης 2019) και η πολιτική κράτηση (Δίδυμο Οθωμανικό λουτρό – Μουσείο Τσιτσάνη και Τέμενος του Οσμάν Σαχ, Τρίκαλα 2019). Τον καιρό της πανδημίας μίλησε για την πολιτική πλευρά του θέματος (performance στο δημοτικό θέατρο των Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης 2020) και διοργάνωσε εκθέσεις μέσα στα νοσοκομεία (ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου 2021), για να αναδείξει τη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στη συνέχεια, η ομάδα οργάνωσε κοινή έκθεση Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών με θέμα τον πόλεμο. Η έκθεση “Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα” ξεκίνησε από το Κέντρο Πολιτισμού Ναζίμ Χικμέτ στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του 2022 και ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη (Πολιτιστικό Κέντρο Ισλαχανέ), στην Κομοτηνή (Δημοτική Πινακοθήκη), στη Φλώρινα (Εύξεινος Λέσχη) και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Μέσα από τα έργα οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να προβληματίσουν πάνω στις αιτίες των πολέμων, να αναδείξουν τις συνέπειες, να δείξουν πως οι λαοί από τις ίδιες αιτίες υποφέρουν, με τον ίδιο τρόπο ζούνε.

Το 2023 αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους με όλους τους γείτονες λαούς, για να τονίσουν αυτά που μας ενώνουν. Τις κοινές πίκρες και τα κοινά βάσανα, τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την αλληλεγγύη και τους αγώνες των λαών μας. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν καλλιτέχνες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ιταλία και την Τσεχία και προστέθηκαν στην κοινή έκθεση Ελλήνων και Τούρκων. Η έκθεση αυτή με τίτλο “Κάτω από τον ίδιο ουρανό” παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2022 στην Πινακοθήκη Χρίστο Τσόκεφ στο Γκάμπροβο και συνέχισε το ταξίδι της τον Αύγουστο στο Πολιτιστικό και Πληροφοριακό Κέντρο Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία με τη συμμετοχή 73 καλλιτεχνών κι έπειτα στην Αθήνα στο TAF Art Foundation  τον Ιανουάριο του 2024.

Τον Μάιο του 2024 η ομάδα παρουσίασε στο Επταπύργιο σε συνδιοργάνωση με την ΕΦΑΠΟΘ και το ΥΠ.ΠΟ. την εικαστική έκθεση «Και πάνω τους η μνήμη καίει», η οποία ήταν αφιερωμένη στην εποχή που το Επταπύργιο λειτούργησε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων και ως τόπος εκτέλεσης αγωνιστών.

banner-article

Ροη ειδήσεων