Η “Ροζα Εσκενάζυ” στη Βέροια / Μια παράσταση ποιότητας, καθρέφτης για τη ρεμπέτισσα και την εποχή της
Μετά από δύο χρόνια ζωής της παράστασης “Ρόζα Εσκενάζυ”, στη σκηνή του Θεάτρου Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη, η Βέροια είχε την ευκαιρία να τη δει στο κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ της πόλης.
Όταν μια παράσταση έχει διάρκεια ζωής, προετοιμάζει τον μελλοντικό της θεατή τουλάχιστον για ποιότητα και σοβαρότητα και υπήρχαν και τα δύο.
Η “Ρόζα Εσκενάζυ” είναι το πορτρέτο της βασίλισσας του ρεμπέτικου αλλά και έμμεσα το πορτρέτο μιας εποχής, όπου αυτό όχι απλά γεννήθηκε, αλλά πέρα από το ότι εξέφρασε τους καημούς και τα μεράκια της λαϊκής τάξης, διείσδυσε σιγά-σιγά και στην ανώτερη κοινωνικά τάξη.
Η παράσταση κέρδισε τους θεατές της και καταχειροκροτήθηκε, γιατί διέθετε όχι απλώς τα απαραίτητα για να είναι ευπρόσωπη, αλλά πολύ περισσότερα.
Ένας μονόλογος, και μάλιστα των 75 λεπτών, πρέπει να διαθέτει πολύ καλό κείμενο, διαφορετικά κουράζει. Ο Παναγιώτης Μέντης δούλεψε το κείμενό του μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Η Ρόζα του ήταν αληθινή και αληθινή ήταν και η εποχή της. Έπειθαν και τα δύο.Το αποτέλεσμα του κειμένου σαφώς και ήταν προϊόν σοβαρής μελέτης. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Το πορτρέτο της είχε ζωντάνια, έβγαινε κατευθείαν μέσα από την εποχή, μέσα από τους τεκέδες της, τολμηρό και μοναδικό, όπως ήταν εκείνη.
Ο Αντώνης Λουδάρος, που σκηνοθέτησε και είχε στα χέρια του ένα τέτοιο κείμενο, ήξερε πού να πατήσει και πυροδότησε τη δική του Ρόζα με φωνή και κίνηση έτσι, ώστε να την κινήσει πάνω στη σκηνή γοητευτικά για το θεατή του. Το τραγικό εναλλασσόταν με το κωμικό εκφραστικά με εύστοχες ισορροπίες
Η δουλειά του ήταν ολοφάνερο πως ήταν αποτέλεσμα πολλών ωρών διδασκαλίας, με επιμονή στη λεπτομέρεια και έντεχνο δέσιμο με την άλλη Ρόζα, αυτήν του τραγουδιού.
Κι εδώ ήταν η δυσκολία για το σκηνοθέτη. Έπρεπε από τη μια να δώσει τη Ρόζα της αφήγησης, που την ζωντανεύει σε μεγάλη υποτίθεται ηλικία η Παυλίνα Χαρέλα και τη Ρόζα του τραγουδιού σε μικρότερη ηλικία, που την ερμηνεύει η Αποστολία Γκούτη.
Η παράλληλη εμφάνιση επί σκηνής των δύο γυναικών, παρακινδυνευμένη εκ πρώτης όψεως, αποδείχτηκε απόλυτα πετυχημένη! Και αυτό το οφείλει η παράσταση αποκλειστικά στο σκηνοθέτη της.
Η Παυλίνα Χαρέλα ζωντάνεψε τη Ρόζα Εσκενάζυ απόλυτα πειστικά με λεπτομέρειες εκφραστικές σε φωνή και κίνηση, που κέρδισαν από την πρώτη στιγμή το κοινό.
Μια Ρόζα ατίθαση, απρόβλεπτη, ανατρεπτική, ταλαντούχα, που κινείται και σαρώνει στο διάβα της ό,τι βρίσκεται μπροστά της, είτε αυτό λέγεται άντρες, είτε κατεστημένο, είτε εξουσία. Στροβιλίζεται σε μια εποχή που δεν της πηγαίνει, κατακτώντας το μοναδικό της όνειρο, να λάμπει πάνω στη σκηνή. Η Χαρέλα, μπορεί να είναι σίγουρη πως όχι μόνο δεν την πρόδωσε υποκριτικά αλλά τη ζωντάνεψε πολύχρωμα.
Η Αποστολία Γκούτη, που ερμήνευσε τη Ρόζα του τραγουδιού και της νιότης, τη Ρόζα της εκτυφλωτικής λάμψης, διέθετε καταρχήν μια υπέροχη φωνή.
Και όχι μόνο αυτό. Κατάφερε να δώσει την απαιτούμενη θεατρική διάσταση στο τραγούδι και να ταυτιστεί σκηνικά και υποκριτικά με το άλλο της είδωλο, τη Ρόζα της μεγάλης ηλικίας.
Δίπλα της ο Πανορμίτης Μπούμπας – λαούτο, κιθάρα και ο Γιώργος Ψάλτης – βιολί, έδωσαν και σκηνικά και ακουστικά τον απαιτούμενο ζωντανό ήχο, αλλά και την απαιτούμενη αισθητικά εικόνα, σαν καδράρισμα παλιάς φωτογραφίας.
Το σκηνικό της Ειρήνης Παπιδά απέπνεε πειστικότα την ατμόσφαιρα της εποχής, ενισχυμένο από τους άψογους φωτισμούς του Ανέστη Ατακτίδη και από τα κοστούμια του Αντώνη Λουδάρου.
Οι φωνές των ηθοποιών Γιάννη Στάνκογλου, Φάνη Μουρατίδη, Παύλου Ορκόπουλου, Θανάση Κουρλαμπά, Θοδωρή Μπουζικάκου, ακούστηκαν εμβόλιμα πλουτίζοντας τον μονόλογο.
Η παράσταση άρεσε, έπεισε και φώτισε με συνέπεια μιαν εποχή, που είναι κομμάτι της μουσικής μας ιστορίας.
…………………….
Φωτογραφίες: faretra.info
…………………..
Συντελεστές της παράστασης
Κείμενο: Παναγιώτης Μέντης
Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος
Σκηνικά: Ειρήνη Παπιδά
Κοστούμια: Αντώνης Λουδάρος
Παραδοσιακά κοστούμια ορχήστρας: Χορευτικός Όμιλος Καλαμαριάς Voreades – Προοδευτικός Σύλλογος Γυναικών Νέας Απολλωνίας
Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γωγώ Μαρινάκου
Ρόζα η Παυλίνα Χαρέλα
Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει επί σκηνής η Αποστολία Γκούτη
Στη σκηνή παίζουν οι μουσικοί:
Πανορμίτης Μπούμπας – λαούτο, κιθάρα
Γιώργος Ψάλτης – βιολί
Ακούγονται οι ηθοποιοί:
Γιάννης Στάνκογλου, Φάνης Μουρατίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θοδωρής Μπουζικάκος
Γραφιστικά: Αριστοτέλης Σομπότης
………………………
…………………………