Παράκρουση για την ολική έκλειψη ηλίου: Εντυπωσιακές, απόκοσμες εικόνες που προκαλούν δέος
Το live της NASA:
Η έκλειψη από τέσσερις διαφορετικές περιοχές:
Στις ΗΠΑ περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου η έκλειψη ήταν ορατή για κάποια λεπτά, σύμφωνα με τη NASA. «Οι εκλείψεις έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα. Αγγίζουν τους ανθρώπους, οι οποίοι νιώθουν ένα είδος δέους για την ομορφιά του σύμπαντός μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Μπιλ Νέλσον.
Η ολική έκλειψη του ηλίου γίνεται όταν η Σελήνη τοποθετείται ακριβώς μεταξύ της Γης και του Ηλίου, εμποδίζοντας προσωρινά το φως του Ηλίου να φτάσει ως τη Γη, αφήνοντας ορατή μονάχα την στεφάνη του. Όλα θα καλυφθούν από ένα μυστηριώδες λυκόφως. Το φαινόμενο είναι σπάνιο, και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι διήνυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να το παρακολουθήσουν, ενώ χαρακτηριστική περίπτωση μία 63χρονη γυναίκα, που συνολικά έχει παρακολουθήσει στη ζωή της είκοσι εκλείψεις.
Η σημερινή έκλειψη διήρκεσε ως 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα, περισσότερο από την προηγούμενη που σημειώθηκε το 2017 και ήταν ορατή σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ και η οποία κράτησε ως 2 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα. Η NASA αναφέρει ότι οι ολικές εκλείψεις ηλίου διαρκούν από 10 δευτερόλεπτα και ως επτάμισι λεπτά.
Η πορεία του άρχισε από το Μεξικό διασχίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τον δυτικό Καναδά.
Οι αστρονόμοι στις ΗΠΑ και τον Καναδά είχαν χαρτογραφήσει ακριβώς ποιο θα είναι το μονοπάτι που θα «ακολουθήσει» η έκλειψη. Σε αυτό, μερικές μεγάλες πόλεις όπως το Ντάλας, την Ινδιανάπολη, το Κλίβελαντ και το Μπάφαλο, αλλά και τους καταρράκτες του Νιαγάρα.
Εξάλλου οι κάτοικοι γύρω περιοχών μπόρεσαν να παρακολουθήσουν μερική έκλειψη του ηλίου.
Οι αμερικανικές αρχές επέμεναν εδώ και μερικές εβδομάδες στα μέτρα ασφαλείας που θα έπρεπε να λάβουν όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο, κυρίως να φορούν ειδικά γυαλιά για να κοιτάξουν τον ήλιο προκειμένου να αποφύγουν να προκαλέσουν βλάβη στα μάτια τους.
Η έκλειψη είναι κάτι που αξίζει να θαυμάζει κανένας, γράφει στο X ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που ανέβασε ένα σύντομο βίντεο. Όπως προσθέτει: «Μην είστε ανόητοι, παιδιά, να το κάνετε με ασφάλεια και προστατεύοντας τα μάτια σας».
Κοσμοσυρροή
Η κίνηση σε αυτοκινητόδρομους και αεροδρόμια ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, το ίδιο και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Οι πολιτείες στις οποίες ήταν ορατή η ολική έκλειψη υποδέχθηκαν χιλιάδες τουρίστες.
«Έχουμε ανθρώπους που έρχονται από κάθε μία από τις 50 πολιτείες, ακόμη και από την Αλάσκα και τη Χαβάη. Υπάρχουν τουρίστες από την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Νέα Ζηλανδία», εξηγεί η Τζένιθ Πίτερσον αρμόδια για τις εκδηλώσεις που συνδέονται με την έκλειψη σε περιοχή βόρεια του Σαν Αντόνιο στο Τέξας.
Τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι κλεισμένα εδώ και μήνες, ενώ τεράστια μποτιλιαρίσματα αναμένονται, όπως αυτά που είχαν παρατηρηθεί κατά την προηγούμενη ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ το 2017.
Πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά ή επέτρεψαν στους μαθητές να αποχωρήσουν νωρίτερα ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο.
Κάποιοι μάλιστα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκλειψη από τους αιθέρες: αεροπορικές εταιρείες είχαν οργανώσει πτήσεις κατά μήκος της πορείας της έκλειψης, ενώ τα εισιτήρια να είχαν εξαντληθεί.
Εξερευνητικοί πύραυλοι
Η ΝASA εκτοξεύει τρεις μικρούς εξερευνητικούς πυραύλους πριν, στη διάρκεια και μετά την έκλειψη του ηλίου. Στόχος: να μετρήσει τις αλλαγές που προκαλεί το σκοτάδι στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, την ιονόσφαιρα.
Παράλληλα οι επιστήμονες παρατηρούν με προσοχή το ηλιακό στέμμα, το εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας του Ηλίου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ορατό στη διάρκεια μιας έκλειψης. Εκεί γίνονται οι ηλιακές εκρήξεις και αυτή την περίοδο, αντίθετα με το 2017, ο Ήλιος βρίσκεται στο απόγειο της δραστηριότητάς του.
Η έκλειψη ενδέχεται να προκαλέσει περίεργες συμπεριφορές στα ζώα που είναι ευαίσθητα στις αλλαγές του φωτός και της θερμοκρασίας.
Η επόμενη ολική έκλειψη που θα είναι ορατή στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί το 2044. Προηγουμένως ολική έκλειψη θα είναι ορατή στην Ισπανία το 2026.