ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας : Ερασιτεχνική Σκηνή – Ομάδα “stereo-τυποι” στο «Billie’s Party» / Μια ανατρεπτική και έξυπνη παράσταση
Οι ερασιτεχνικές σκηνές του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας έχουν πίσω τους ιστορία και το κοινό της πόλης, όταν πάει να παρακολουθήσει μια παράστασή τους, έχει απαιτήσεις.
Έτσι, η Ομάδα “stereo-τυποι” , που συγκροτήθηκε φέτος με καινούρια πρόσωπα, αλλά και με πολλά πρόσωπα γνωστά, που ήδη έχουν αποκτήσει εμπειρία στο σανίδι, ήταν μια ελκυστική πρόταση από το ΔΗΠΕΘΕ και το κοινό ανταποκρίθηκε γεμίζοντας τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Υπό αμφισβήτηση ήταν το κείμενο. Πώς μπορεί ένα κείμενο να γραφτεί από την ομάδα, όπως δήλωσαν; Πώς εξαφανίζεται ο δημιουργός και μετατρέπεται το κείμενο σε συνδημιουργία; Οι επιφυλάξεις σαφώς και υπήρχαν, γιατί το κείμενο είναι το Α και το Ω μιας παράστασης. Όταν δεν υπάρχει κείμενο, ο καλύτερος σκηνοθέτης και οι καλύτεροι ηθοποιοί δεν μπορούν να στήσουν μια αξιοπρεπή παράσταση.
Κι εδώ υπήρχε η έκπληξη.
Οι “stereo-τυποι” ανέτρεψαν εν μία νυκτί τα στερεότυπα μια ζωής και μιας κοινωνίας σε μια έξυπνη ισορροπία μεταξύ κωμικού και δραματικού, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο!
Στο «Billie’s Party», ένα πάρτι μεταξύ πολλών φίλων, ο καθένας της Ομάδας κατέθεσε το κείμενό του με κεντρικό άξονα τα κοινωνικά στερεότυπα να διαπερνούν όλο το έργο και να το συνδέουν από τα επιμέρους σ’ ένα ενιαίο καταγγελτικό κείμενο.
Οπωσδήποτε υπήρχε η έμπειρη σκηνοθετική ματιά, που πιστεύουμε πως οριοθέτησε, έκοψε, έραψε και έδεσε σ’ ένα ενιαίο σύνολο.
Έτσι η Ομάδα έθεσε τα θέματά της:
Πώς ασκείται η εξουσία και στην πιο απλή καθημερινή συμπεριφορά; Τι θέση έχει η λεκτική βία στα αρνητικά μιας σχέσης; Πόσο η διαφορετικότητα τρομάζει; Πόσο η ανεργία αλλά και η πιθανή πρόσληψη πλήττει ιδιαίτερα τη γυναίκα; Πόσο η γυναίκα αλλά και το παιδί εγκλωβίζονται στο κάδρο της κοινωνικής ευπρέπειας; Πόσο το “χριστεπώνυμον” πλήθος κρίνει, ενώ δεν πρέπει;
Πόσο οι “ανάγκες” ή οι “δεξιότητες” των ΑμΕΑ τούς εντάσσουν ακόμη περισσότερο στη διαφορετικότητα, χωρίς να ικανοποιούνται όμως οι πραγματικές τους ανάγκες με τα επιδόματα που δικαιούνται; Πόσο η δυσλεξία μπορεί να φρενάρει και να ανατρέψει τη ζωή; Πώς μια ερωτική ιστορία μπορεί να κρίνεται, (όντως χαριτωμένα), από τη… “ράτσα” της γυναίκας; Πόσο μια… “ζωντοχήρα” δικαιούται ισότιμα την έξωθεν καλή μαρτυρία με οποιαδήποτε άλλη γυναίκα;
Σ’ αυτό το γαϊτανάκι των κοινωνικών στερεοτύπων στροβιλίστηκαν οι ηθοποιοί της παράστασης γύρω από το σκηνοθέτη τους, τον χαρισματικό Γιάννη Τσεμπερλίδη, με προϊστορία στο ΚΘΒΕ και άλλες σκηνές, ο οποίος έδεσε τα νήματα σε μια παράσταση έξυπνη, ρυθμική και ρέουσα, όπου το κωμικό εναλασσόταν με το δραματικό με φυσικότητα.
Άλλοι από τους ηθοποιούς της χθεσινής παράστασης σαφώς και ξετύλιξαν την εμπειρία τους και το ταλέντο τους με μεγαλύτερη ένταση και άλλοι με λιγότερη. Εκείνο, όμως, που ήταν εμφανέστατο ήταν πως δόθηκε ο καλύτερος εαυτός τους και απόλαυσαν όλοι, μαζί και οι θεατές, την παράσταση.
Φωτογραφίες: faretra.info
……………….
……………….
Συντελεστές της Παράστασης
Κείμενα: Η ομάδα
Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσεμπερλίδης
Επιμέλεια Σκηνικού, Κοστουμιών: Δημήτρης Γεωργόπουλος
Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος
Ηχοληψία: Αλέξανδρος Καροτσέρης
Creative / Art: Δημήτρης Γεωργόπουλος (μαθητής του τμήματος φωτογραφίας θεάτρου ‘Αμήχανοι’)
Φωτογραφίες: Δημήτρης Γεωργόπουλος, Μαρία Κούτρα (μαθητές του τμήματος φωτογραφίας θεάτρου ‘Αμήχανοι’)
Οργάνωση Παραγωγής – Προβολή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας
Επί σκηνής (αλφαβητικά): Νατάσα Αναστασιάδου, Αλεξάνδρα Γκίκα, Κατερίνα Γρηγοριάδου, Κωνσταντίνος Ζήνδρος, Νόπη Καρυπίδου, Τάσος Κουτζάμπασης, Όλγα Παπαδοπούλου, Μαριάννα Πέτκου, Παναγιώτα Σωτηριάδου, Σοφία Τσιάμη.
…………………..