Μουσικές του Κόσμου / Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ο εκρηκτικός Βαλκάνιος
Γιατί εμείς οι Έλληνες αγαπούμε τόσο πολύ τον Μπρέγκοβιτς και τη μουσική του; Επειδή στην ουσία η Βαλκάνια ψυχή που μας συνδέει καθρεφτίζεται μέσα στα τραγούδια του.
Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς γεννήθηκε το 1950 στο Σεράγεβο της Βοσνίας από πατέρα Κροάτη και μητέρα Σέρβα κι έτσι τα γονίδια αλλά και ο τόπος που μεγάλωσε τον έκαναν να δηλώνει Γιουγκοσλάβος με την έννοια της πολλαπλής ένωσης τόπων και ανθρώπων.
Με όργανο επιλογής το βιολί και χωρίς να δείχνει από νωρίς το ταλέντο του στη μουσική, αναγκάστηκε να δουλεύει από μικρός σε μπαρ και να ασχολείται με μικροδουλειές, για να επιβιώσει. Περνώντας από γνωστό στην τότε Γιουγκοσλαβία συγκρότημα, όταν αυτό διαλύεται ασχολείται με τη σύνθεση, γράφοντας μουσική για την ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα “Ο καιρός των τσιγγάνων”.
Η ταινία άφησε εποχή! Την είδε πολύς κόσμος, γράφτηκαν εξαιρετικές κριτικές και οι έπαινοι μοιράστηκαν ανάμεσα στο σκηνοθέτη και στο συνθέτη της ταινίας, που από τότε γίνεται πασίγνωστος.
Η μουσική του Μπρέγκοβιτς από δω και πέρα αναμιγνύει στοιχεία της μουσικής των Ρομά με παραδοσιακά των Βαλκανίων σ’ ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Ακολουθούν συνθέσεις για τις ταινίες Arizona Dream και Underground, καθώς και για τη Βασίλισσα Μαργκό του Πατρίκ Σερό, που έχουν όλες τη χαρακτηριστική σφραγίδα του Μπρέγκοβιτς.
Τι είναι εκείνο που τον χαρακτηρίζει; Η μελωδική γραμμή, πότε εκρηκτική και πότε βαθιά δραματική, είναι πάνω απ’ όλα ευθύβολη συναισθηματικά , οδηγώντας τον ακροατή σε έντονη μέθεξη. Και όχι μόνο τον ακροατή αλλά και τον θεατή-ακροατή, αν παρακολουθεί ζωντανά τη συναυλία του.
Στην Ελλάδα τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό όχι μόνο πολλές συναυλίες του αλλά και η μεταγραφή τραγουδιών του στα ελληνικά σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου με την έξοχη Άλκηστη Πρωτοψάλτη, αλλά και η συνεργασία του με άλλους κορυφαίους τραγουδιστές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας και η Χάρις Αλεξίου.
Ο Μπρέγκοβιτς μπορεί να κλείνει σε λίγο τα 74 χρόνια του, εξακολουθεί όμως να είναι ένας έφηβος, που μεταφέρει ακέραια με τη μουσική του τους κραδασμούς της βαλκάνιας ψυχής.
……………………
………………………..