Βέροια Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Λογοτεχνία Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Βιβλιοπαρουσίαση: Σωτηράκ Καράντζα “Η Βιβλιοθήκη” / Ταξίδι στην Παγκόσμια Λογοτεχνία

Παρουσιάστηκε στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας το βιβλίο του Σωτηράκ Καράντζα “Η Βιβλιοθήκη”, εκδόσεις Κουκίδα,  σε συνεργασία της Λέσχης Ανάγνωσης”ΑκυβέρνητοςΒιβλιόπλους”, της ΚΕΠΑ και του Βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο.

Με πολύ κόσμο να γεμίζει την αίθουσα το βιβλίο παρουσίασαν η Κωνσταντίνα Χατζηϊωαννίδου, φιλόλογος, η Αναστασία Θυμιοπούλου, συνάδελφος του συγγραφέα,ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ποιητής και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Έπαιξαν φλάουτο η Σίσσυ Γεωργοπούλου και κιθάρα ο Κώστας Πρόιος.

Ο συγγραφέας κατάγεται από την Κορυτσά της Αλβανίας, είναι πάνω από 30 χρόνια στην Ελλάδα, μιλά αρκετά καλά τα ελληνικά, έχει πάθος με τη Λογοτεχνία και είναι μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης “Ακυβέρνητος Βιβλιόπλους”. Το πρώτο αυτό βιβλίο του είναι φόρος τιμής στον πατέρα του, φιλόλογο στην Κορυτσά, που με την τεράστια Βιβλιοθήκη του τού μετέδωσε αυτό το μοναδικό πάθος για τη Λογοτεχνία από τότε που ήταν παιδί.

Η Κωνσταντίνα Χατζηϊωαννίδου , που επιμελήθηκε με πολύ κόπο το βιβλίο, χτίζοντας και μια γέφυρα φιλίας με το συγγραφέα του, είπε χαρακτηριστικά για το βιβλίο: “Ο συγγραφέας ξεκινά να βαδίσει σε μια λεωφόρο, αυτήν της Λογοτεχνίας, κι εκείνος χαράζει μονοπάτια, οδηγώντας τον αναγνώστη στη φιλαναγνωσία.

Εκείνος ήταν που με οδήγησε στη γνώση τόσων Αλβανών συγγραφέων και σ’ έναν κόσμο πραγματικά ενδιαφέροντα, που του τον οφείλω.”

Η Αναστασία Θυμιοπούλου μίλησε για τον άνθρωπο, όπως τον ζει ως συνάδελφο, χαρακτηρίζοντάς τον υπεύθυνο, εργατικό, τίμιο, με στόχους και ενσυναίσθηση, ψυχή αγνή, άνθρωπο που μετέφερε 1500 βιβλία μέσα σε βαλίτσες από την Κορυτσά με δρομολόγια λεωφορείων.

“Είναι ο άνθρωπος που έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα, τιμώντας τον πατέρα του. Ο κόσμος του Σωτήρη δεν έχει σύνορα κουλτούρας!” ολοκλήρωσε.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναρωτήθηκε παρουσιάζοντας το βιβλίο τι απ’ όλα είναι. Δοκίμιο; Διήγημα ή νουβέλα; Κατάλογος βιβλίων; και κατέληξε πως είναι κάτι απ’ όλα. Αυτή είναι και η γοητεία του. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Παγκόσμια Λογοτεχνία το χαρακτήρισε τελικά, πόνημα που αποδεικνύει την αγάπη του γι’ αυτήν αλλά και την ευγνωμοσύνη του για το καθηγητή πατέρα του.

‘Ένα βιβλίο για τα βιβλία  είναι το δικό του, φόρος τιμής στη φιλαναγνωσία και τη βιβλιοφιλία” κατέληξε.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, ευχαριστώντας αρχικά το χώρο της Στέγης και τους ανθρώπους της για τη φιλοξενία,  ξεκίνησε από το γιατί θέλησε να γράψει το βιβλίο του.

Μιλώντας για την ανάγκη του κάθε πομπού της Τέχνης να βρει τους αποδέκτες του, έκανε μια εύστοχη αναδρομή στη σχέση της σκέψης με τη γραφή , για να περάσει στην ευθύνη του κάθε συγγραφέα απέναντι στους αναγνώστες του.

“Δεν αρκεί η  ιδέα που θα περάσει ο συγγραφέας, σημασία έχει και η ποιότητα της γραφής, ο λόγος του” είπε χαρακτηριστικά.

“Για μένα η βιβλιοθήκη του πατέρα μου ήταν το παράθυρο για να βλέπω τον κόσμο, η αστρική μου πύλη. Επειδή δεν μπορούσα να εκδώσω αυτό το βιβλίο στα αλβανικά, σκέφτηκα  να το κάνω στα ελληνικά. Αλλά πώς θα μπορούσα να αγγίξω μια γλώσσα χιλιάδων χρόνων με τέτοια ιστορία; Με βοήθησαν από φιλολογική άποψη η Κωνσταντίνα και από την πλευρά της τεχνολογίας ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Κώστας Τσικερδάνος.

Εμείς στην Αλβανία είμαστε ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρώμη, έχουμε πάρει και από τους δύο πολιτισμούς. Κι αυτό το βιβλίο, που το αφιερώνω στον πατέρα μου, έναν αριστοκράτη των βιβλίων, το αποδεικνύει.”

Ανάμεσα στις προσεγγίσεις του βιβλίου από τους παρουσιαστές του, τα μουσικά ιντερμέδια από τη Σίσσυ Γεωργοπούλου και τον Κώστα Πρόιο, πλούτισαν την ατμόσφαιρα με περισσότερα συναισθήματα από τη μεριά του ακροατηρίου.

Ο συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία του, αφού δέχτηκε με ζεστασιά και αυθορμητισμό την αγάπη του κοινού.

Φωτογραφίες: faretra.info

…………………..

………………..

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας