“ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Συναινούν στην υπαγωγή Ελλήνων στρατιωτών στον στρατό των ΗΠΑ!” / γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Αποκαλυπτική η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση δύο μνημονίων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ σχετικά με την απόσπαση /τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού Άμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ, το πρώτο και την τοποθέτηση Προσωπικού Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, το δεύτερο
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συναινούν στην απευθείας υπαγωγή Ελλήνων στρατιωτών στον στρατό των ΗΠΑ! Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε με σαφήνεια από τη σημερινή συζήτηση του «πακέτου» μνημονίων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες στο κοινοβούλιο.
Τα δύο μνημόνια έχουν «εύγλωττους» τίτλους.
Το πρώτο έχει τον εξής τίτλο: «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εκπροσωπούμενου από τον Στρατό των ΗΠΑ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την απόσπαση /τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού Άμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ».
Το δεύτερο έχει τον εξής τίτλο: «Κύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως εκπροσωπείται από την Ελληνική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, και του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως εκπροσωπείται από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, με αντικείμενο την τοποθέτηση Προσωπικού Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ».
Οι ρυθμίσεις αυτές συζητήθηκαν με …συνοπτικές διαδικασίες (με την διαδικασία κύρωσης συμβάσεων) και με ελάχιστο χρόνο ανάμεσα στην κατάθεσή τους και την επικύρωσή τους από την Ολομέλεια της Βουλής. Παρ’ όλα αυτά ο χρόνος ήταν επαρκής προκειμένου να αναδειχθεί η ουσία των τοποθετήσεων των κομμάτων.
Εκφράζοντας την θέση του ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Παπαναστάσης δήλωσε την κατηγορηματική και πλήρη αντίθεση του στην κύρωση του «μνημονιακού πακέτου» και τόνισε: «Τοποθετεί Έλληνες στρατιωτικούς με μετάθεση σε μονάδες του αμερικανικού στρατού, με Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές και υπαγόμενους άμεσα στις εντολές της αμερικανικής κυβέρνησης. Αν είναι δυνατόν!». Επισήμανε επίσης ότι «αποδέχεται η Κυβέρνηση και νομοθετεί για πρώτη φορά στην ιστορία τοποθετήσεις Ελλήνων στρατιωτικών στο οργανόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Είναι πρωτόγνωρα αυτά, ακόμα και για την μέχρι σήμερα πολιτική των κυβερνήσεων. Αν αυτά δεν είναι βάναυσα προκλητικά για την αξιοπρέπεια, την τιμή και τον όρκο που έδωσαν οι στρατιωτικοί προς την πατρίδα τους, τότε τι είναι;»
Εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο και τα δύο μνημόνια «ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στο επίπεδο του στρατού ξηράς, ικανοποιώντας τη σχετική κατεύθυνση της αμυντικής πολιτικής περί συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ενώ στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών μας θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία με την εξοικείωσή τους με την επιχειρησιακή οργάνωση και λειτουργία του στρατού των ΗΠΑ σε ένα περιβάλλον πολυεθνικής διαλειτουργικότητας»!
Συμπλήρωσε, δε, το εξής: «Αξίζει μάλιστα εδώ να τονίσω, όπως προείπα, ότι το δεύτερο αυτό μνημόνιο πάει πίσω στο 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τότε υπήρξε ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των δύο κρατών και η συμφωνία καθυστέρησε, γιατί οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να υπάρχει ρήτρα αμοιβαιότητας, την οποία ορθά η τότε κυβέρνηση δεν δέχτηκε και βεβαίως δεν υπάρχει και στο σημερινό κείμενο του μνημονίου. Όπως τόνισε και ο Υπουργός κ. Κεφαλογιάννης τη Δευτέρα στην επιτροπή, οι όροι του μνημονίου είναι ακριβώς αυτοί που συζητούσε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι το 2019».
Την άποψη του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας περί της ουσιαστικής συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν οι τοποθετήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θεόφιλος Ξανθόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν αντιτίθεται στην ουσία του νομοσχεδίου, λέγοντας απλά πως η εφαρμογή του δεν χρειάζεται ειδική νομοθέτηση. Όπως ανέφερε «είναι μια διαδικασία η οποία μπορούσε να γίνει μέσα από τις πάγιες διαδικασίες που προβλέπονται ή από τη σύμβαση ένταξης στο ΝΑΤΟ, από τις άλλες διμερείς συμφωνίες. Γιατί πραγματικά συνηθίζεται να ανταλλάσσονται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των χωρών που συμπράττουν στις συμβάσεις αυτές».
Εξηγώντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να νομοθετήσει η Ραλία Χρηστίδου είπε πως «ζητούμενο για την Κυβέρνηση είναι να ψηφιστούν αυτές οι Συμφωνίες για να διαφημίσει την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και να καρπωθεί τις ωφέλειες των αποτελεσματικότατων ενεργειών που έγιναν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενέργειες που οδήγησαν στη βελτίωση και στην επέκταση των αμυντικών στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τα δύο μνημόνια όχι όμως γι’ αυτά που προβλέπουν αλλά γιατί, όπως ανέφερε η Ρ.Χρηστίδου προς την κυβέρνηση, επειδή «αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο της εμπλοκής ελληνικού προσωπικού άμυνας σε εμπόλεμες ζώνες. Και βεβαίως το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με την παντελή απουσία κάθε εχέγγυου εμπιστοσύνης που έχετε επιδείξει στα ζητήματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, καθιστούν με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες επιτακτική από την πλευρά μας την καταψήφιση των εν λόγω δύο μνημονίων συνεργασίας».
Ανάλογη τοποθέτηση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μπιαγκή. Είπε πως «το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει διαχρονικά τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αντιπολίτευση, ότι είναι πατριωτική δύναμη ευθύνης που προτάσσει το εθνικό συμφέρον έναντι των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και του φτηνού λαϊκισμού και θεωρεί ότι τα δύο σχέδια νόμου έχουν θετικό πρόσημο για την εθνική άμυνα και την εμπέδωση των διεθνών συμμαχιών της χώρας μας». Ζήτησε από την κυβέρνηση «να τοποθετηθείτε άμεσα ρητώς ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα συναινέσει σε καμία περίπτωση σε αίτημα συμμετοχής των αποσπασμένων Ελλήνων στρατιωτών δυνάμει των δύο συμφωνιών σε οποιεσδήποτε πολεμικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ουκρανίας.Σε αυτή την περίπτωση, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δύναται οι όποιες δικές μας επιφυλάξεις να αρθούν και να δούμε με θετικό πρόσημο τις εν λόγω συμβάσεις».
Νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως «αφήνεται η δυνατότητα συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων, χωρίς καν η απόφαση αυτή να λαμβάνεται στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, κατόπιν ενημέρωσης και συζήτησης στο Κοινοβούλιο, αλλά εκχωρείται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας». Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω διάταξη θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών σε μια πολεμική σύγκρουση όπως για παράδειγμα στην Ουκρανία ακόμα και με απόφαση κατάλληλα εξουσιοδοτημένου στελέχους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας». Πάντως ξεκαθάρισε πως «για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση ή παρερμηνεία, επαναλαμβάνουμε –και το τονίζω- την πάγια και διαχρονική μας στήριξη στην Ουκρανία απέναντι στην παράνομη ρωσική εισβολή. Όμως, αυτό, όπως και όλα τα άλλα, δημιουργούν την απαίτηση για διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση σε σχέση με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης, αλλά και σε κάθε άλλο πλαίσιο μελλοντικών πολυεθνικών επιχειρήσεων».
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των κομμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης σχολίασε: «Έχουμε μία συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που συμφώνησε το ΠΑΣΟΚ και που υλοποιεί η Νέα Δημοκρατία. Άρα τέρμα τα ψέματα και η υποκρισία εδώ μέσα. Τέρμα οι καταγγελίες αυτών που είναι συνυπεύθυνοι, για να μην ανοίξω το στόμα μου και πω άλλα περισσότερα Αφού με τις συμφωνίες σας όλων, μετατρέπεται η Ελλάδα σε ένα προκεχωρημένο επιθετικό φυλάκιο».