Ελλάδα Κόσμος

Αμερικανικές ευχαριστίες στον πρωθυπουργό, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για το ταξίδι στην Οδησσό

Τηλεφώνημα Μπλίνκεν – Μητσοτάκη και δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
 efsyn.gr

Πληθαίνουν οι διπλωματικές κινήσεις, αλλά και οι πληροφορίες, οι φήμες και οι διαρροές για τον σκοπό του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία, το οποίο «σημαδεύτηκε» και από τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό. Από την πλευρά των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ελλάδα και την Ουκρανία, ενώ αργά τη νύχτα της Τετάρτης υπήρξε τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Μπλίνκεν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, με αφορμή τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό την Τετάρτη, την ώρα που στην ουκρανική πόλη βρισκόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Ελλάδα και την Ουκρανία», την ώρα που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναμένει την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα για να κινήσει τις διπλωματικές διαδικασίες για το θέμα.

Ωστόσο ο Μάθιου Μίλερ, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους για την υπόθεση, δήλωσε:

«Δεν έχω συγκεκριμένες συνομιλίες να σας μεταφέρω. Νομίζω ότι το χτύπημα είναι άλλη μια υπενθύμιση το πώς η Ρωσία συνεχίζει να χτυπά την Ουκρανία κάθε μέρα, και είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης της Ουκρανίας για συστήματα αεράμυνας, και είναι μια υπενθύμιση ότι το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αναλάβει δράση, όπως έχουμε ζητήσει να το κάνουν, να υποστηρίξουν την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας» ανέφερε.

Στην ανακοίνωση πάντως του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπλίνκεν επισημαίνεται ότι «ο υπουργός και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και των κοινών μας αξιών ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας».

Και σε αυτή την τελευταία δήλωση φαίνεται ότι κρύβονται όσα συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σχετίζονται με την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με όπλα και αμυντικά συστήματα.

Από την Αθήνα, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και ομογένειας.

Επιπλέον, αναφέρουν, εξέφρασε στήριξη προς την Ουκρανία, τόσο από την Ε.Ε. όσο και το ΝΑΤΟ, η οποία θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα το κάνει αυτό, χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας, αλλά ότι δεν έχει αλλάξει η επιλογή του πρωθυπουργού για αναβαθμισμένη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι από την επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αγορά των F35, μετά τις συμφωνίες με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, καθίστατο σαφές ότι οι ΗΠΑ έθεταν ως όρο την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την Ελλάδα, με οικονομικά ανταλλάγματα.

Έγραφε χαρακτηριστικά ο Άντονι Μπλίνκεν: «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».

Επίσης, πολλές φορές οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως θα ήθελαν η Ελλάδα να δώσει στην Ουκρανία το πυραυλικό σύστημα S300, ρωσικής προέλευσης, με την Αθήνα πάντως να διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει.

————

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας