Γράμματα & Τέχνες Θέατρο Περισσότερο διαβασμένα Πολιτισμός Τοπικά

Όμιλος Φίλων Θεάτρου & Τεχνών Βέροιας: “18 Νοέμβρη, η μέρα μετά” / Ένα δυνατό μουσικοθεατρικό δρώμενο

Τιμώντας την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου & Τεχνών Βέροιας έδωσε  χθες, ανήμερα της επετείου, τη δική του παρουσία στη γιορτή με ένα δυνατό  μουσικοθεατρικό δρώμενο.

Ο Όμιλος διαθέτει πάθος, ιδέες και ανησυχία, με ενεργό παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης χρόνια τώρα. Η χθεσινή του εκδήλωση εντάχθηκε στο διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο “18 Νοέμβρη, η μέρα μετά”, σε στενή και ευτυχή για όλους συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ και την ΚΕΠΑ Βέροιας.

Η ιδέα ξεκίνησε, όπως δηλώνει ο Τάσος Κουτζάμπασης, από τον Τάσο Θώμογλου, που έδωσε το θέμα μιας αλλιώτικης γιορτής του Πολυτεχνείου, πέρα από τα τετριμμένα, που ήταν και το θέμα της φωτογραφικής έκθεσης των μαθητών του. Ποια η απήχηση της εξέγερσης μετά, και μάλιστα μετά από τόσα χρόνια;

Η ιδέα υλοποιήθηκε  με φορέα τον Όμιλο και τη γενική της επιμέλεια από τον Τάσο Κουτζάμπαση. Μέσα στον ενάμιση μήνα, που χρειάστηκε από ιδέα να μετατραπεί σε δρώμενο, συνεργάστηκαν άνθρωποι με μεράκι και ταλέντο. Εκείνο που τους συνδέει είναι η αγάπη για την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Στη σκηνή του Χώρου Τεχνών, η οποία είναι τεράστια, με κλειστή την αυλαία της, συνυπήρξαν για ώρα θεατές και ηθοποιοί, βιώνοντας την  απόδοση των γεγονότων του Πολυτεχνείου, με έναν αλλιώτικο τρόπο. Ατμοσφαιρικά.

Ήδη, μπαίνοντας περνούσες μέσα από έναν σκοτεινό διάδρομο, όπου η Έκθεση φωτογραφίας του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, με το ίδιο θέμα, σε οδηγούσε στη σκηνή με τις φωτογραφίες να διπλασιάζουν την επίδρασή τους στον ψυχισμό των θεατών, καθώς φωτίζονταν αμυδρά και μέσα από ένα μουσικό χαλί τους προετοίμαζαν για το δρώμενο.

Η σιωπή, η απόλυτη σιωπή που επικρατούσε, καθώς οι θεατές έπαιρναν τις θέσεις τους, σήμαινε πως  η συναισθηματική προετοιμασία είχε προχωρήσει.

Σ’ ένα σκληρό μπλε που φώτιζε κάθετα μέσα στο σκοτάδι, ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, ίδια η φωνή με την ανατριχιαστική βραχνάδα της, έγινε ηνίοχος του σκότους και της φασιστικής ιδεολογίας του, με άλογά του τον αλυσοδεμένο λαό.

Εντυπωσιακή η πρώτη εικόνα αλλά και οι υπόλοιπες είχαν το πάθος και το βάρος που τους έπρεπε, καθώς τα κείμενα που βρήκε ο Τάσος Κουτζάμπασης, μελετώντας τα γεγονότα του Πολυτεχνείου εδώ και πολύ καιρό, έγιναν δυνατές θεατρικές εικόνες από τον Γιώργο Θ. Κασαπίδη, που σκηνοθέτησε ευρηματικά το δρώμενο.

Μέσα από εναλλαγές φωτός με το σκοτάδι ή και χρωμάτων, που υποδήλωναν συναισθηματικές καταστάσεις και τις μεγέθυναν, πέρασαν οι φιγούρες και οι φωνές της Ελένης Βλάχου, του Σεφέρη, του Παναγούλη, και η περήφανη, αλλά πονεμένη κραυγή της Χριστίνας Μουστακλή.

Όλοι οι ερασιτέχνες ηθοποιοί της παράστασης, από τους  πιο μικρούς μέχρι του μεγαλύτερους, έδεσαν όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με το κοινό, αφού ήταν ανάμεσά του και τους έκαναν κοινωνούς στη δράση και το δράμα.

Οι μικροί, Διογένης Ακριβόπουλος, Αμαλία Ακριβοπούλου και οι μεγάλοι, Γρηγόρης Ίτσκος, Νόπη Καρυπίδου, Σταμάτης Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Καραΐνδρος, Όλγα Παπαδοπούλου και  Γιάννης Ακριβόπουλος

Συνδετικός κρίκος στις εικόνες οι εφηβικές μορφές που διάβαζαν κείμενα, μέσα στη λευκή τους αθωότητα και η μουσική  που συνάρπαζε με την επιλογή των τραγουδιών που αγαπήσαμε τότε και σηματοδοτούν την εποχή. Τραγούδια του Αγώνα, αλλά έκπληξη και κάποια της νέας γενιάς, που ξέρει, φαίνεται, ( κάποιοι τουλάχιστον), πού οδηγούμαστε.

Ο φασισμός, δυστυχώς, δεν πέθανε, όπως ονειρεύτηκαν τα παιδιά του Πολυτεχνείου. Ούτε υφέρπει. Είναι εδώ και δείχνει τα δόντια του. Το τραγούδι “κυρά Κατίνα” τον αποκαλύπτει, και ακούστηκε πραγματικά συνταρακτικά.

Ο “Μπούσουλας”, που  έντυσε μουσικά το δρώμενο, ήταν χθες ίσως στην καλύτερη στιγμή του. Εκρηκτικός ο Μιχάλης Ρίζος έδεσε με την ηρεμία και τη διαύγεια της παρουσίας και της  φωνής της Ευγενίας Κουζέλη, συγκινώντας.

Η σκηνογραφική και ενδυματολογική παρέμβαση της Ισαβέλλας Κωνσταντούδη, όσο και οι φωτισμοί του Παναγιώτη Πελαλίδη καθοριστικά.

Ένα δρώμενο που δικαίωσε και τα μηνύματα του Πολυτεχνείου αλλά και τη δράση του Ομίλου που με τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ και της ΚΕΠΑ έδωσαν ένα δείγμα σοβαρής και ποιοτικής δουλειάς.

Φωτογραφίες: faretra.info

……………..

* Σήμερα η δεύτερη μέρα του διημέρου, πάλι στο Χώρο Τεχνών.

……………….

Για την Έκθεση Φωτογραφίας του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

Έκθεση φωτογραφίας του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας: “18 Νοέμβρη, η μέρα μετά” / Όταν η φωτογραφία γίνεται Τέχνη και απηχεί τον στοχασμό

……………………………………………………………………………

Συντελεστές της εκδήλωσης:

Μουσικοθεατρικό δρώμενο

7πτα

Επιμέλεια Κειμένου: Τάσος Κουτζάμπασης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κασαπίδης

Μουσική επιμέλεια : Μιχάλης Ρίζος

Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Ισαβέλλα Κωνσταντούδη

Φωτισμοί: Παναγιώτης Πελαλίδης

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Ανδρεόπουλος

Εικαστικό αφίσας / Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Γκίκα

Οργάνωση παραγωγής: Τάσος Κουτζάμπασης

Τους ρόλους ερμήνευσαν

Αφηγητής: Διογένης Ακριβόπουλος

Αφηγήτρια: Αμαλία Ακριβοπούλου

Γεώργιος Παπαδόπουλος: Γρηγόρης Ίτσκος

Ελένη Βλάχου: Νόπη Καρυπίδου

Γιώργος Σεφέρης: Σταμάτης Παπαδόπουλος

Αλέκος Παναγούλης: Βαγγέλης Καραΐνδρος

Χριστίνα Μουστακλή: Όλγα Παπαδοπούλου

Διομήδης Κομνηνός: Γιάννης Ακριβόπουλος

Μουσικοί επί σκηνής : Συγκρότημα Μπούσουλας

 

Μουσικοί επί σκηνής : Συγκρότημα Μπούσουλας

………………………

 

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ