ΣΥΡΙΖΑ: Μένει μέχρι να φύγει η ομάδα Αχτσιόγλου – Γιατί είναι αδύνατη η «συμβίωση» με Κασσελάκη / γράφει η Μαρία Μητσοπούλου
Ταυτόχρονα, στο κλείσιμο του κειμένου τους έδειξαν ποιος είναι ο δρόμος ο οποίος επιλέγουν και ο οποίος ξεκάθαρα δεν υπηρετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη
Η ομάδα Αχτσιόγλου δεν αποχώρησε από το κόμμα, όμως αυτό φαίνεται να είναι θέμα χρόνου, καθώς μετά τις τελευταία εξελίξεις, καθίσταται φανερή η πλήρης πολιτική ασυμβατότητα με την νέα ηγεσία, Κασσελάκη και ηγετική ομάδα.
Στο κείμενο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η τάση 6+6 με υπογραφές 11 μελών της Κ.Ε. εκ των οποίων οι 7 είναι βουλευτές, είναι φανερό ότι η αναγκαστική συμβίωση με τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν θα πάει μακριά. Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο υπογράφουν Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.
Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής η τάση αυτή έχει δείξει ότι δεν θέλει να ταυτιστεί με την Ομπρέλα και ότι κάνει τις δικές της επιλογές, αλλά και με δεδομένο ότι μόλις μερικά εικοσιτετράωρα πριν δεν σκόπευε να αποχωρήσει από το κόμμα τουλάχιστον, όχι σε κάποιον άμεσο ορίζοντα (άλλοι μιλούσαν για το Συνέδριο, άλλοι άφηναν ανοιχτό το πότε, κλπ), δείχνει να χρειάζεται χρόνο να ζυγίσει τις κινήσεις της.
Είναι φανερό πάντως πως πλέον η προηγούμενη στάση τους έχει πλέον κλονιστεί και καταλυτικές εξελίξεις στάθηκαν το δημοψήφισμα και η ομιλία Κασσελάκη στην ΚΕ. Όπως ομολογούν στο κείμενό τους:
«Το πλαίσιο που διαμόρφωσε το διάγγελμα και η εισήγηση του Στ. Κασσελάκη δεν άφησε περιθώρια για μια συζήτηση επί της ουσίας». Στο κείμενο ασκούν δριμεία κριτική στον Κασσελάκη στον οποίο χρεώνουν την ευθύνη για τις εξελίξεις, αυτές που καταγράφηκαν και πιθανότητα και τις επερχόμενες. Έτσι:
Η αλά Κασσελάκη alt right και «ο δικός μας δρόμος»
–Του καταλογίζουν τον ακραία διχαστικό και προσβλητικό λόγο προς στελέχη του κόμματος στην ομιλία της Κεντρικής Επιτροπής, με αναφορές για «άρρωστο» κόμμα, «πέμπτη φάλαγγα», πολιτική «πουμαρό», «κομματίλα».
–Του καταλογίζουν γενικότερα, ρητορική και πολιτικές επιλογές της «alt right» αντίληψης και του εγχώριου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, ουσιαστικά με τον τρόπο τους τον λένε Τραμπ, όπως πρώτος έπραξε ο Γιώργος Σταθάκης: «δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό».
–Αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές, με αποκορύφωμα την εξαγγελία του δημοψηφίσματος για παραπομπή των διαγραφών στην βάση, τόσο για το γεγονός ότι παραπέμπει στην απορριπτέα από την αριστερά αντίληψη των λαϊκών δικαστηρίων όσο και γιατί η πρόταση αυτή ήταν αντικαταστατική και αντιδημοκρατική στο βαθμό που ισοδυναμεί με κατάργηση της Επιτροπής Δεοντολογίας και του κόμματος συνολικά. Αλλά και γιατί δεν επέτρεψε το πρωί του Σαββάτου να γίνει καμία άβολη ψηφοφορία για το δημοψήφισμα απέναντι στο οποίο ξεσηκώθηκαν σχεδόν οι πάντες. «Το κόμμα έχει κανόνες. Όπως έχει και πολιτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Κασσελάκης. Όχι σε κενό» ανέφεραν.
–Τον κατηγορούν ότι επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά.
–Ταυτόχρονα, στο κλείσιμο του κειμένου τους έδειξαν ποιος είναι ο δρόμος ο οποίος επιλέγουν και ο οποίος ξεκάθαρα δεν υπηρετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη: «Για να είναι το κόμμα μας ένα κόμμα που θα μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη-κλιματική δικαιοσύνη-σύγχρονη δημοκρατία. Που θα ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπεί και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Που θα διεκδικεί στην πράξη την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κόμμα των οραματικών στόχων που θα μπορεί να συγκινεί και να κινητοποιεί. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος που κατά τη γνώμη μας πρέπει να ακολουθήσει μια Αριστερά που θέλει να παραμείνει τέτοια και ταυτόχρονα να κερδίζει νίκες προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Δημοψήφισμα – «λαϊκά δικαστήρια»: Αποσύρθηκε μεν, κομβικό ότι τέθηκε δε
Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, μπορεί ο Κασσελάκης, να το πήρε πίσω, κάτι που ήταν εξ αρχής και εκ των πραγμάτων αναμενόμενο, καθώς όταν το ανακοίνωνε γνώριζε ότι επίκεινται οι αποχωρήσεις των υπό διαγραφή στελεχών άρα δεν είχε νόημα, όμως τέθηκε στο τραπέζι αποκαλύπτοντας προθυμία για τακτικισμούς άνευ ορίων, ακόμη και αν εμπεριέχουν κατάφωρη παραβίαση κανόνων, δημοκρατικών αρχών και αξιών.
Κάτι που έδειξε να εξοργίζει και να γεμίζει καχυποψία ακόμη και μετριοπαθή στελέχη που συνεργάζονται με την ηγεσία. Αυτά τα 6 στελέχη, (Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου) που μαζί με τον Νίκο Παππά την Παρασκευή, έκαναν κίνηση απέναντι στο δημοψήφισμα επί πειθαρχικών ποινών, κατέθεσαν χθες τροπολογία ζητώντας ουσιαστικά ρητή δέσμευση ότι τέτοιο ζήτημα (δημοψήφισμα για διαγραφές) δεν θα επανέλθει ποτέ. Τελικώς, υπήρξε μια συμβιβαστική λύση και το αίτημά τους συμπεριλήφθηκε στο κείμενο εισήγησης με την διατύπωση πως «οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας».
Τα fake news που βάρυναν κι άλλο το κλίμα
Το νοσηρό και διχαστικό κλίμα επέτεινε το χθεσινό σκηνικό διαρροών από την πλευρά του προέδρου περί της περίφημης πια «αναπάντητης» προς την Έφη Αχτσιόγλου, σε μια προσπάθεια να φιλοτεχνηθεί η εικόνα ότι η ηγεσία προσπάθησε να τείνει χείρα φιλίας αλλά βρήκε σε τοίχο. Η Έφη Αχτσιόγλου διέψευσε διαρροή στα ΜΜΕ περί τηλεφωνήματος από τον Κασσελάκη το πρωί του Σαββάτου, το οποίο η Κουμουνδούρου επιβεβαίωνε ώσπου αποδείχτηκε ότι ήταν ένα τηλεφώνημα από άγνωστο αριθμό, πιθανόν από συνεργάτες του προέδρου. «Δεν θα επιτρέψω παιχνίδια στο όνομά μου και μάλιστα επί προσωπικού» διεμήνυσε δημοσίως η Έφη Αχτσιόγλου ενώ κύκλοι στη συνέχεια τόνιζαν ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν μπορούν να καθορίζονται από «αναπάντητες και fake news».
Επίσης, δημοσίευμα παρουσίαζε χθες συνάντηση Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα το Σάββατο το απόγευμα, στην οποία παρίστατο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και όπου γινόταν λόγος για ένταση μεταξύ των δύο (Τζανακόπουλου – Τεμπονέρα). Δημοσίευμα, που τελικώς αποσύρθηκε καθώς διαψεύστηκε κατηγορηματικά και από τους δύο με αναφορές σε «λάσπη» και fake news.
Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω, τα οποία εξελήφθησαν ως πόλεμος επί προσωπικού πια, ήρθαν να προστεθούν στο ήδη βεβαρημένο κλίμα των ημερών.