Θεάματα Πολιτισμός

“Ο Γιατρός”: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη δραματική σειρά του Alpha

 Ποιος είναι ο Pierdante Piccioni και τι πραγματικά συνέβη

Η δραματική σειρά «Ο Γιατρός» έκανε πρεμιέρα πριν λίγες εβδομάδες στον Αlpha κι έχει καταφέρει από τα πρώτα κιόλας επεισόδια να κατακτήσει το τηλεοπτικό κοινό.

Η ιστορία με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη φαίνεται πως έχει συγκινήσει τους τηλεθεατές, που βλέπουν τον άλλοτε εξαίρετο γιατρό, Ανδρέα να χάνει μέσα σε μια στιγμή μνήμες από τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του.

Αυτό όμως, που κάνει τη σειρά ακόμα πιο συγκινητική είναι το γεγονός ότι στηρίζεται σε αληθινή ιστορία. Συγκεκριμένα, διηγείται τη ζωή του Pierdante Piccioni.

Πρόκειται για τον γιατρό που ήταν επικεφαλής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Lodi. Το 2013, ενεπλάκη σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, το οποίο του προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη, με αποτέλεσμα να χάσει τη μνήμη του για 12 χρόνια. Τελικά όμως, κατάφερε να επανέλθει.

Η πραγματική ιστορία

Όλα συνέβησαν στις 31 Μαΐου του 2013. Ο 54χρονος τότε γιατρός, Pierdante Piccioni ξεκίνησε να πηγαίνει στη δουλειά του, στο νοσοκομείο Lodi. Ωστόσο, ένα τροχαίο ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια της διαδρομής, θα τον κάνει να ξυπνήσει στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

  Αφού θα πέσει σε κώμα για λίγες ώρες, θα ξυπνήσει, χωρίς όμως να θυμάται τίποτα από τα τελευταία 12 χρόνια. Οι μνήμες του έχουν σταματήσει στις 25 Οκτωβρίου του 2001, την ημέρα των γενεθλίων του γιου του.

Γύρω του τα πάντα έχουν αλλάξει. Όταν ξυπνάει, οι συνάδελφοί του του φαίνονται πολύ γερασμένοι, ενώ η γυναίκα του, η οποία κάποτε ήταν ερευνήτρια ψυχολογίας, πλέον διδάσκει σε ένα πανεπιστήμιο.

Μόλις βλέπει για πρώτη φορά το πρόσωπό του στον καθρέφτη, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι πια 42 χρονών. Οι δυο γιοι του, οι οποίοι το 2001 ήταν 8 και 13 ετών, πλέον είναι ενήλικες. Ωστόσο, εκείνος αγνοεί αυτό το γεγονός και τους συμπεριφέρεται ακόμα σαν να είναι έφηβοι.

  Εκτός από τα νέα δεδομένα που καλείται να διαχειριστεί στη ζωή του, ο Pierdante Piccioni πρέπει να μάθει ξανά τη δουλειά του από την αρχή. Μπορεί να μην έχει ξεχάσει τις γνώσεις του, όμως αγνοεί την τεχνολογία, η οποία με την πάροδο των χρόνων έχει φέρει εξέλιξη και στην ιατρική.

Παρά τους συναδέλφους του που τον προτρέπουν να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα και να εστιάσει στον εαυτό του, ο γιατρός δεν το βάζει κάτω και επιλέγει να σπουδάσει ξανά για να μάθει τα πάντα από την αρχή.

Τον Μάιο του 2014, του δίνεται η εξουσιοδότηση να επιστρέψει ξανά στο νοσοκομείο Lodi. Πολύ γρήγορα, θα ανέβει ξανά στη θέση που ήταν και θα βρει τον παλιό του εαυτό.

Η αλλαγή στη συμπεριφορά του

Η περιπέτειά του τον έκανε να αναθεωρήσει πολλά πράγματα σχετικά με τη ζωή του, το επάγγελμά του, αλλά και τις σχέσεις του με άλλους ανθρώπους.

Ο άλλοτε αυστηρός γιατρός, ο οποίος φρόντιζε να αποστασιοποιείται από τους ασθενείς του και να τους βλέπει ως αντικείμενο της δουλειάς του και όχι σαν ανθρώπους, ξαφνικά γίνεται πολύ συμπονετικός.

Το ατύχημά του τον άλλαξε, με τους συναδέλφους του να μην τον αναγνωρίζουν. Ακόμα κι η συμπεριφορά του απέναντί τους άλλαξε εντελώς, με πολλούς από αυτούς να αναφέρουν πως αν γνώριζαν πόσο θα άλλαζε μετά το ατύχημα, θα τον είχαν χτυπήσει στο κεφάλι πολύ νωρίτερα.

Πώς το ατύχημά του επηρέασε την καριέρα του

Ο νέος τρόπος, με τον οποίο ξεκίνησε να βλέπει τα πράγματα, τον έκανε να αλλάξει κατεύθυνση στην ιατρική.

Έχοντας αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα του και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους γύρω του, ο Pierdante Piccioni αποφασίζει να παραιτηθεί από τον βαθμό του αρχηγού και να αφιερωθεί στον κοινωνικό και υγειονομικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα, της πανδημίας του Covid-19, ο γιατρός βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του νοσοκομείο Lodi, ενώ δημιούργησε επίσης μια νοσοκομειακή μονάδα για τη θεραπεία των ασθενών από τη νόσο.

Η ιστορία του δεν έχει μεταφερθεί μόνο στην ελληνική παραγωγή «Ο Γιατρός», αλλά έχει προβληθεί ήδη στην Ιταλία, με τον τίτλο «Doc». Το σενάριο είναι ίδιο με αυτό της νέας σειράς του Alpha, με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

Όταν είδε για πρώτη φορά την ιταλική σειρά, ο Pierdante Piccioni είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Sbs: «Ένιωσα τόσο περήφανος, αλλά και συγκινημένος. Πολλοί ανθρωποι μου εκμυστηρεύτηκαν πως η ιστορία μου λειτούργησε θεραπευτικά και για εκείνους. Το να τους θεραπεύω σε δύο επίπεδα, δηλαδή με τη δουλειά μου και με την ιστορία μου, φέρνει ένα τεράστιο μείγμα καλώς συναισθημάτων. Το κλειδί είναι να είμαι περήφανος. Για πρώτη φορά, ένιωσα τον κόσμο να με κοιτάζει σαν να είμαι ήρωας».

Από όταν επανήλθε η μνήμη του, ο Piccioni θυμήθηκε και το πάθος που είχε για το γράψιμο. Θέλοντας να μοιραστεί την ιστορία του από τη δική του σκοπιά, έγραψε τρία μυθιστορήματα, ενώ συμμετείχε και στη συγγραφή των σεναρίων της σειράς. Επιπλέον, βοήθησε τον Λούκα Αργκέντερο, ο οποίος υποδύθηκε εκείνον στην αντίστοιχη ιταλική σειρά να χτίσει τον χαρακτήρα του, με βάση τη δική του εμπειρία.

filoitexnisfilosofias

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ