Το πρόσφατο πόνημα του Παύλου Πυρινού για την ιστορία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας
Γράφει ο Αλέξανδρος Τρομπούκης
Μελετώντας την πρόσφατη συγγραφική εργασία του κυρίου Παύλου Πυρινού αυθόρμητα συνειδητοποίησα ότι δεν έχει γραφεί μέχρι σήμερα σχεδόν τίποτα για το στολίδι αυτό της Βέροιας την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη. Ο αειθαλής συνταξιούχος Λυκειάρχης τόλμησε και έκανε μια πρώτη προσέγγιση στην ιστορία του ιδρύματος κατά τα έτη 1953-1987.
Ο συγγραφέας αναφέρεται στην ίδρυση, τον ιδρυτή, τη λειτουργία , τα σπάνια βιβλία και τα χειρόγραφα που αποθησαυρίζονται στους χώρους της Βιβλιοθήκης.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους ανθρώπους που δούλεψαν από το έτος 1953 μέχρι και το 1987. Ιδιαίτερη αναφορά επίσης γίνεται στις προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να αποκτήσει μόνιμη στέγη.
Το έργο του κ. Παύλου Πυρινού διανθίζεται από φωτοαντίγραφα χειρογράφων αποφάσεων, εκθέσεων και λοιπών στοιχείων με φωτογραφίες που αφορούν την καλή λειτουργία της Βιβλιοθήκης και το προσωπικό που εργάσθηκε κατά το χρονικό διάστημα 1953-1987 συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου που προσέφερε τις υπηρεσίες του ως Διευθυντής (άμισθος) για μια δεκαετία.
Σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον λίαν αγαπητό κ. Παύλο μου δήλωσε ότι ‘’η ιστορία της Βιβλιοθήκης ‘’ είναι το τελευταίο του έργο.
Προσωπικά δεν το πιστεύω. Αγαπητέ Παύλο συγχαρητήρια και εις άλλα με υγεία!!!