Άρθρα Εργασιακά Κοινωνία Οικονομία

“Εργασιακό νομοσχέδιο: Νεοφιλελευθερισμού, το ανάγνωσμα” / γράφει ο Δημήτρης Κωστάκος

Σε μια κόλλα χαρτί επιχειρεί να τυλίξει τους εργαζόμενους η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Ακόμη και το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να δικαιολογήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία, ακροβατεί μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και… παραλογισμού.

Όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, είπαν, συμβαίνουν ήδη στην αγορά εργασίας και με τη νομιμοποίησή τους μπορούν πλέον να ελέγχονται!

Βέβαια, και το να παραβιάζει κανείς τον κόκκινο φωτεινό σηματοδότη όταν οδηγεί είναι παράνομο, όπως και σειρά άλλων ενεργειών, αλλά (ευτυχώς) κανείς δεν σκέφτηκε να τις νομιμοποιήσει για να τις… ελέγχει.

Οι λέξεις «παρανομία», «νομιμότητα» και «έλεγχος» στην αγορά εργασίας, χωρούν στην ίδια πρόταση μόνο ως εξής: Έλεγχος της παρανομίας για τη διασφάλιση της νομιμότητας.

Στην ουσία, μέσα από το κυβερνητικό λογικό άλμα, συμβαίνει το εξής:

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως όχημα την κοινοτική οδηγία για την προστασία των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές εργασίας προκειμένου να διευρύνει σε τρομακτικό βαθμό την εργασιακή ευελιξία με στόχο περισσότερη και φθηνότερη δουλειά, με ρυθμίσεις οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα των βιομηχανιών και επιχειρήσεων του τουρισμού.

Με βάση της διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Εξαιρούνται από την κυριακάτικη αργία και από τις ημέρες αργίας, η βιομηχανία τροφίμων, οι εταιρείες εμφιάλωσης νερού  και παραγωγής αναψυκτικών, καθώς και τα εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, πληρωμάτων και τεχνικών αεροσκαφών, εφόσον εξυπηρετούν επιχειρήσεις που λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα.
  • Καθιερώνεται η εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις, με προσαύξηση 40% επί του ημερομίσθιου του εργαζόμενου κατά την έκτη μέρα.
  • Θεσμοθετείται η πολλαπλή απασχόληση έως 13 ώρες ημερησίως.
  • Εισάγονται οι συμβάσεις κατά παραγγελία ώστε να αντιμετωπίζονται έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων.
  • Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρούν μονομερώς στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία.
  • Προβλέπεται ποινή εξάμηνης φυλάκισης και πρόστιμο τουλάχιστον 5.000 ευρώ σε βάρος απεργών, για παρεμπόδιση εργασίας του προσωπικού που δεν συμμετέχει  σε απεργία.

Η αύξηση του προστίμου για υποδηλωμένη εργασία στις 10.500 ευρώ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από φιλεργατικός φερετζές, δεδομένου ότι η περισσότερη και φθηνότερη εργασία, θα καλύπτει και με το παραπάνω την ανάγκη εργοδοτών για υποδηλωμένη απασχόληση….

Σκίτσο του Εμανουέλε Ντελ Ρόσο, Ιταλία

Προς Γενική Απεργία

Τα συνδικάτα, ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και ο συντονισμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θεωρείται ως το πιθανότερο σενάριο, το οποίο θα οδηγήσει σε Γενική Απεργία και συλλαλητήρια .

Απεργιακή κινητοποίηση  στις 21 του μηνός, έχει ήδη ανακοινώσει το ΠΑΜΕ.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις της ΓΣΕΕ .

Απεργία με ανοιχτή ημερομηνία αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, ενώ τη σκυτάλη των αποφάσεων θα πάρουν τις επόμενες μέρες τα Εργατικά Κέντρα.

Το διακύβευμα για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι τεράστιο, καθώς πέραν της χαριστικής βολής που επιφέρει στις εργασιακές σχέσεις, το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργιακή περιφρούρηση, ανοίγοντας τον δρόμο για απολύσεις συνδικαλιστών εξαιτίας «σπουδαίου λόγου».

banner-article

Ροη ειδήσεων