Άρθρα Ελλάδα Κοινωνία Πολιτική

“Nέα Φιλαδέλφεια: Μέγιστο επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ” / γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που οι «επιδόσεις» της γίνονται πρώτο θέμα σε όλη την Ευρώπη.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι η επιχειρησιακή διαχείριση των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει μια οργανωμένη, συντεταγμένη ομάδα που έχει επιλέξει τον στόχο της και έχει
επεξεργαστεί το σχέδιό της είναι απαιτητική υπόθεση.

Οι Κροάτες ναζί οπαδοί της Δυναμό Ζάγκρεμπ δεν είναι άλλωστε τυχαία περίπτωση, καθώς σε επίπεδο ευρωπαϊκών αστυνομικών αρχών είναι σεσημασμένοι από την πλούσια αιματηρή δράση τους σε πολλές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου.

Αυτές οι επιχειρησιακές δυσκολίες μάλιστα γίνονται ανυπέρβλητες όταν απέναντι στον καλοσχεδιασμένο τρόπο δράσης των χουλιγκάνων βρίσκεται ένας μηχανισμός, όπως αυτός της ελληνικής αστυνομίας, με κραυγαλέα προβλήματα επάρκειας και συντονισμού.

Κοίταζαν αμέριμνοι

Αυτό που εξελίχθηκε και κατέληξε στη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στην κατάμεστη από κόσμο καλοκαιρινή Νέα Φιλαδέλφεια, δεν το χωρά ανθρώπου νους, καθώς οι ελληνικές αστυνομικές αρχές: γνώριζαν ότι υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης οπαδών της Δυναμό, είχαν ενημερωθεί δύο μέρες πριν ότι γύρω στους 150-200 χούλιγκαν θα επιχειρούσαν να μπουν στην Ελλάδα, είχαν πληροφορηθεί εγγράφως για τα μοντέλα και τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων που θα χρησιμοποιούσαν.

Με άλλα λόγια, η ΕΛ.ΑΣ. το μόνο που ίσως δεν γνώριζε ήταν το νούμερο των παπουτσιών των οργανωμένων επιδρομέων.

Παρ’ όλα αυτά, οι Κροάτες χούλιγκαν όχι μόνο μπήκαν ανενόχλητοιστη χώρα, αλλά διέσχισαν σε κομβόι όλη τη δυτική Ελλάδα, ακολουθώντας την Ιόνια Οδό και, φτάνοντας στην Αθηνών – Πατρών, μπήκαν χωρίς κανέναν έλεγχο και «χάθηκαν» στο χάος της Αθήνας.

Σωρεία λαθών

Όταν οι χούλιγκαν ξέφυγαν από τη «διακριτική παρακολούθηση» που υποτίθεται ότι είχε αναλάβει η αρμόδια για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας υπηρεσία, η αστυνομία συνέχισε τα λάθη:
δεν φρόντισε να καλύψει τον προφανή στόχο των Κροατών, που δεν ήταν άλλος από το γήπεδο της ΑΕΚ,

έφτασε εκεί κατόπιν εορτής και αφού οι χούλιγκαν έδερναν επί 20 λεπτά ανεξέλεγκτα όποιον έβρισκαν μπροστά τους, δολοφονώντας τελικά έναν νέο άνθρωπο,

δεν μερίμνησε να ασφαλιστεί ο χώρος του εγκλήματος μέχρι να έρθει η σήμανση να συλλέξει πολύτιμα στοιχεία, καθώς δεν ειδοποίησε εγκαίρως τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας, ο οποίος καθάρισε με επιμέλεια τον χώρο!

Αυτή η υπόθεση, τελικά, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μελετώντας το κάποιος μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για το προφίλ της ελληνικής αστυνομίας, η οποία εμφανίστηκε όπως ακριβώς είναι:

Λάτρης των τύπων, με μηδαμινή αίσθηση για την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών των στελεχών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κονβόι των Κροατών διέσχισε τη μισή χώρα δίχως
κάποιος διοικητής περιοχής ή άνδρας της ΕΛ.ΑΣ. να μπει στον πειρασμό να κάνει έναν έλεγχο. Επικράτησε, προφανώς η «λογική» ότι «αφού πέρασαν από τους προηγούμενους πού
πάω εγώ να μπλέξω».

Με στεγανά και δυσλειτουργίες στην επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών.

Δεν είναι δυνατόν να έχουν σταλεί λεπτομερείς πληροφορίες για επικείμενη είσοδο στη χώρα τάγματος εφόδου και αυτές οι πληροφορίες να μη μεταφέρονται στο σύνολο των υπηρεσιών και των ανδρών του σώματος.

(Παρα)μαγαζάκια

Η… επίδοση της ελληνικής αστυνομίας στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο ήταν η αναμενόμενη για όποιον έχει παρακολουθήσει και θυμάται τη σχετική ειδησιογραφία που προκύπτει όταν «σκάει» θέμα για το οργανωμένο έγκλημα.

Δεν έχει περάσει καιρός από τις «συγκλονιστικές αποκαλύψεις» (που κράτησαν μία ημέρα) για τη διασύνδεση μαφιόζων με απόστρατους – ακόμη και εν ενεργεία αξιωματικούς – που «λύνουν και δένουν» μέσα στο σώμα κανονίζοντας μεταθέσεις και (χρυσοφόρα) πόστα.

Δεν μπορεί να αγνοήσει κάποιος την «αδράνεια» της αστυνομίας σε ό,τι αφορά τη διαλεύκανση υποθέσεων συμβολαίων θανάτου που έχουν να κάνουν με τις διανομές του μαύρου χρήματος που προκύπτουν από τις χρυσοφόρες δουλειές, όπως η πορνεία, το λαθρεμπόριο, οι «προστασίες» και πάει λέγοντας.

Και δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει ότι τέτοιου είδους δουλειές (όχι μόνο στην Ελλάδα) δεν μπορούν να «ευδοκιμήσουν» δίχως «στήριξη από τα μέσα», δηλαδή από αξιωματούχους του κρατικού μηχανισμού, με πρώτους και κύριους τους διωκτικούς μηχανισμούς.

Ο κόμπος στο χτένι;

Μετά τον σάλο που έχει προκύψει από το φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας ακούμε ήδη τις τοποθετήσεις των πολιτικών προϊσταμένων της αστυνομίας, ότι δηλαδή «το μαχαίρι θα μπει στο κόκαλο», ότι «η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος και οι ευθύνες θα αποδοθούν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Είναι τόσες οι φορές που έχουν ειπωθεί όλα αυτά, που οι λέξεις έχουν χάσει την αξία τους και κανείς δεν είναι πια τόσο αφελής για να τις πιστέψει.

Αν πράγματι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία με αφορμή αυτήν την υπόθεση να περιορίσει τα λόγια και να προχωρήσει σε πράξεις.

Αντί να αναζητά υπουργούς για να διαχειριστούν την «καυτή πατάτα» και να τους σουτάρει ως εύκολη λύση, όπως τον προηγούμενο ΠΡΟΠΟ Νότη Μηταράκη, ο πρωθυπουργός, αν πράγματι επιθυμεί να αποκτήσει η χώρα έναν δημοκρατικό και αξιόπιστο αστυνομικό μηχανισμό, θα πρέπει να προχωρήσει σε κάθαρση.

Το ποιοι είναι αυτοί που, είτε από ανικανότητα είτε από τις «ιδιαίτερες» διασυνδέσεις τους, έχουν κάνει την ΕΛ.ΑΣ. αυτό που έδειξε αυτές τις μέρες ότι είναι δεν είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί αν υπάρχει η πολιτική βούληση.

Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία, καθώς η διάρθρωση της ιεραρχίας στα υψηλά κλιμάκια της αστυνομίας δεν προκύπτει από μόνη της και δίχως τη συμμετοχή του πολιτικού «κρίνου» που  γονιμοποιεί τη διαφθορά… topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων