Μουσική Πολιτισμός

«Και πήρες του καιρού τ’ αλφαβητάρι… ψηλά να πας να χτίσεις κιβωτό»

Τα τραγούδια του μια ολότητα όπου λάμπουν τα ευρήματα της ποίησης και της μουσικής. Δε μελοποιεί απλά την ποίηση. Δημιουργεί ένα καινούργιο χώρο ανοιχτό στο τραγούδι που αγκαλιάζει μέσα του την κάθε λέξη. Είχε αυτό το σπάνιο χάρισμα να κάνει προσιτά κείμενα δύσκολα, προβάλλοντας μέσα μας τις ανεξιχνίαστες αντηχήσεις τους.

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτηση του από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Έχει γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών.

Έχει ηχογραφήσει δεκάδες LP και CD συνεργαζόμενος με τις δισκογραφικές εταιρίες EMI- Classics, Blue Note, Polydor, Sony (CBS), Minos- Emi, Agora, Lyra, HMV, Legend, Legend Classics κ.α.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Η.Π.Α., Ελβετία, Γερμανία, Ρουμανία, Αυστραλία κ.α.)

Το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (Θεατρικό Μουσείο). Έχει σκηνοθετήσει τρία έργα στο χώρο του μουσικού θεάτρου.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής (Λονδίνο, Γλασκόβη, Εδιμβούργο, Παρίσι, Λίλλη, Λυών, Ρενς, Μονπελλιέ, Βρυξέλλες, Λιέγη, Γενεύη, Λοζάννη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερόνα, Φλωρεντία, Βερολίνο, Δρέσδη, Λειψία, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κωστάντζα, Νόργουιτς, Λουϊζιάνα, Σικάγο, Χονγκ Κόνγκ, Μπουρζ, Μιλάνο, Λισσαβόνα, Άγκυρα, Μοντεβίδεο, Μπουένος Άιρες, Σάο Πάολο, Κάιρο κ.α.). Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Διετέλεσε, επίσης: Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 1986-1990

  • Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Αναλογίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 1990-1993
  • Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού 1993-1994
  • Υπουργός Πολιτισμού 1994-1996
  • Καλλιτεχνικός διευθυντής της HMV( Ελλάδας) 1996-2004
  • Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Φεστιβάλ 1998-1999 (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου)
  • Σύμβουλος διοίκησης για τα πολιτιστικά στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» 2002-2004
  • Καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάτρα 2006» 2003-2005

Για το έργο του στην πολιτιστική διαχείριση, καθώς και τη μουσική του δραστηριότητα, έγινε επίτιμος δημότης σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.

Η αρχή της υπέροχης πορείας έγινε το 1975, με τα «Πολιτικά τραγούδια» σε στίχους του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και του Γερμανού ποιητή Βολφ Μπίρμαν, που εντυπωσιάζουν με το μελωδικό δυναμισμό τους. «Ετσι πρέπει να γίνει», «Μικρόκοσμος», «Η πιο όμορφη θάλασσα», «Αυτούς τους έχω βαρεθεί», «Η μπαλάντα του οπερατέρ», «Το έπος του σεΐχη Μπεντρεντίν Ι» κ.ά.

Το 1976 κυκλοφορεί ο δίσκος «Καντάτα για τη Μακρόνησο σε ποίηση Γ. Ρίτσου – Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη». Το 1977 έρχεται η «Φουέντε Οβενχούνα», που περιέχει μουσική και τραγούδια για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Λόπε ντε Βέγκα όπως ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, την περίοδο 1976 – ’77.

Το 1978 ακολουθούν «Τα Τραγούδια της Λευτεριάς» σε ποίηση Φώντα Λάδη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Ρίτσου. Σε αυτόν τον δίσκο κάνει την εμφάνισή του, πρώτη φορά στη δισκογραφία, και ο Αλκης Αλκαίος: «Ο Φασισμός», «Κι ήθελε ακόμη», κ.ά.

Την ίδια χρονιά παρουσιάζει την επαναστατική ποίηση του Μπ. Μπρεχτ, τη  «Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ».

H δεκαετία του 1970 κλείνει για τον Θάνο Μικρούτσικο με το πιο δημοφιλές, ίσως, έργο του, τον «Σταυρό του Νότου», σε ποίηση Νίκου Καββαδία. Με περισσότερες από 2 εκατομμύρια πωλήσεις, θεωρείται και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Αυτό το έργο μαζί με τις «Γραμμές των Οριζόντων» μεγάλωσαν ήδη 3 γενιές.

Ακολουθούν: το 1992 «Συγνώμη για την Αμυνα» σε στίχους Κώστα Τριπολίτη. Το 1996 «Στου αιώνα την παράγκα», σε στίχους Αλκη Αλκαίου, Γιώργου Κακουλίδη, Κώστα Λαχά και Λίνας Νικολακοπούλου, όπου συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Δημήτρη Μητροπάνο. «Γιάννης Ρίτσος, Του απείρου εραστής», όπου περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τα έργα «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Επιστροφή της Ελένης», καθώς και μικρά κομμάτια που έγραψε ο συνθέτης ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση. «Οι κυρίες του κυρίου Θάνου Μικρούτσικου» που τραγουδούν Σεζέν Ακτσού, Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Μαρία Δημητριάδη και Μίλβα, «Thanos Μikroutsikos – Gary Burton music stories», μουσικές ιστορίες για βιμπράφωνο, ορχήστρα εγχόρδων, κλαρινέτο και κρουστά, «Πριν από τους 7 νάνους», αυτοσχεδιασμοί με ηλεκτρικό πιάνο. «Σχοινοβάτης» σε ποίηση Γ. Ρίτσου, ο «Αμλετ της Σελήνης» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, Οδυσσέα Ιωάννου, Γιώργου Κακουλίδη, Κώστα Λαχά, Τζένης Μαστοράκη, Κώστα Τριπολίτη, «Υπέροχα μονάχοι» σε στίχους Α. Αλκαίου, «Πάμε ξανά απ’ την αρχή» σε στίχους Οδ. Ιωάννου, κ.ά.

  imerodromos.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ