Ρωσία – ΕΕ – G7: Ο ενεργειακός πόλεμος πίσω από το «πλαφόν» και οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί
Τι υπάρχει πίσω από την απόφαση για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου
Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ, να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, βγάζει και πάλι στην επιφάνεια τους σοβαρούς ενδο-ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που, σε έναν βαθμό, οδήγησαν στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Με την απόφασή τους, οι δυτικές δυνάμεις, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε περαιτέρω οικονομική επίθεση σε βάρος της Ρωσίας, την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα με όσα διακηρύσσουν, στόχος τους, υποτίθεται ότι είναι να δυσκολέψουν τη Ρωσία να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου με την Ουκρανία.
Είναι όμως αυτός στα αλήθεια ο λόγος;
Στην πραγματικότητα έχουμε σοβαρούς λόγους να αμφιβάλλουμε. Άλλωστε, η τιμή-πλαφόν, που επιβλήθηκε, ήταν στα 60 δολάρια το βαρέλι, όταν η Ρωσία είχε φτάσει να πουλάει (χαμηλότερη τιμή) στα 64 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα, ο Πούτιν και η κυβέρνηση της Ρωσίας, έχει δηλώσει ότι η επιβολή πλαφόν πλήττει την… ελεύθερη αγορά, την ίδια ώρα που η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ χαρακτήριζε ως «επικίνδυνη» εξέλιξη την εν λόγω απόφαση.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν αύξηση καθώς μειώνονται τα αποθέματα -κάτι που θα ενταθεί περαιτέρω μετά και το πλαφόν στη Ρωσία και τις αποφάσεις της Ρωσίας να διακόψει την προμήθεια σε όσες χώρες συμφωνήσουν με το πλαφόν. Την ίδια στιγμή, όμως, η ίδια η Ρωσία φαίνεται αρκετά αισιόδοξη ότι θα βρει νέες αγορές -πέρνα της Δύσης- τουλάχιστον σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ανεξάρτητα κέντρα ερευνών κάνουν λόγο για το ρόλο της Τουρκίας, η οποία φαίνεται πως καθίσταται μια παρακαμπτήρια οδός για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ, μια «ρωγμή» στις κυρώσεις. Την ίδια ώρα, η Ινδία δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο επειδή είναι προς το συμφέρον της χώρας, την ώρα που οι δύο χώρες επεκτείνουν τους εμπορικούς τους δεσμούς. Και, φυσικά, υπάρχει και η απόφαση του ΟΠΕΚ+ ήδη από τον Οκτώβριο για μείωση της παραγωγής, που από μόνη της δηλώνει δραστική αύξηση των τιμών.
Τέλος, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον παράγοντα LNG. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη εκτινάχθηκαν σχεδόν 10% στα 125,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λόγω της μείωσης παροχής LNG. Σύμφωνα, δε, με το Bloomberg, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία για την προσφορά LNG αναμένεται να γίνει σύντομα πολύ πιο επιθετικός, καθώς οι θερμοκρασίες υποχωρούν στις περισσότερες περιοχές και ο χειμώνας φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα βαρύς μετά το ασυνήθιστα ζεστό φθινόπωρο.
Αν αυτό συμβαίνει, τότε έχουμε το εξής παράδοξο:
– Η Δύση επιβάλλει ένα πλαφόν, που και η ίδια ξέρει ότι δεν θα τηρηθεί, αφού θα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Τουρκίας
– Η Ρωσία θα συνεχίσει να πουλάει στις τιμές που θέλει, όχι όμως και στην ποσότητα που θέλει
– Οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν καθώς τα αποθέματα μειώνονται
– Το LNG ακόμη δεν έχει καταστεί ανταγωνιστικό ως προς το πετρέλαιο, καθώς παρατηρούνται μειώσεις στην παροχή του, με συνέπεια της έξαρση των ανταγωνισμών.
Μαντέψτε, τώρα, σε ποιους θα καταλήξει το «κόστος» αυτού του ενεργειακού πολέμου…