Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Βέροια: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Βασίλη Νιτσιάκου “ΕΘΝΟ-ΟΙΚΟ-ΤΟΠΙΚΑ” / Μια πρόκληση για διάλογο

Στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας παρουσιάστηκε απόψε το βιβλίο του Βασίλη Νιτσιάκου “ΕΘΝΟ-ΟΙΚΟ-ΤΟΠΙΚΑ”, εκδόσεις Ισνάφι, με την υποστήριξη της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και του Βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο.

Με γεμάτη την αίθουσα το βιβλίο παρουσίασαν ο φιλόλογος Τάκης Γκαλαΐτσης και ο δημοσιογράφος Γιώργης Μελίκης.

Εκπροσωπώντας τη Βιβλιοθήκη η Ασπασία Τασιοπούλου εκδήλωσε τη χαρά του φορέα να φιλοξενεί και το βιβλίο αλλά και την προσωπικότητα του διαμετρήματος του Βασίλη Νιτσιάκου.

Ο Τάκης Γκαλαΐτσης ξεκίνησε απ’ αυτό  που χαρακτηρίζει πάνω απ’ όλα τον Βασίλη Νιτσιάκο, τη δράση του ως πνευματικού ανθρώπου, κάτι που άλλοι πανεπιστημιακοί δεν θεωρούν απαραίτητο. “Ο Βασίλης Νιτσιάκος είναι παρών στον δημόσιο διάλογο με αρετήν και τόλμην” είπε χαρακτηριστικά ο παρουσιαστής του βιβλίου, “και όχι μόνο είναι παρών αλλά τον προκαλεί!”.  Άλλωστε,οι επιστήμονες πρέπει να είναι μέτοχοι και υπόλογοι στην κοινωνία, πιστεύει και ο ίδιος ο Καθηγητής.

Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις σπουδές του συγγραφέα, στο έργο του γενικά, συγγραφικό και άρθρων στον τύπο, αλλά και στην ποιητική του τελευταία δουλειά, το “Ω λελε”, που μελοποιήθηκε και παρουσιάστηκε τελευταία και στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας,  ο Τάκης Γκαλαΐτσης πέρασε στο τελευταίο του βιβλίο, το “ΕΘΝΟ-ΟΙΚΟ-ΤΟΠΙΚΑ”, αποτελούμενο από 71 άρθρα με τη μορφή δοκιμίων, που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε εφημερίδες και ιστότοπους.

Σχέση επιστήμης και κοινωνίας, έθνους και εθνοτικής ομάδας, πρόσφυγα και μετανάστη, φύσης και πολιτισμού, σχέση με βαλκάνιους γείτονες, χρυσαυγιτισμός, πολυπολιτισμικότητα, συλλογικότητα και πολλά άλλα αποτελούν θέματα του βιβλίου.

Η Λαογραφία όχι ως φολκλόρ και προγονοπληξία, το έθνος όχι ως αίμα αλλά ως πνεύμα, η εθνικοφροσύνη ως εργαλείο πολιτικής επιρροής, το απωλεσθέν “συν” της συλλογικότητας, το δικαίωμα στη μητρική γλώσσα, ο υπερπατριωτισμός με φοβικά σύνδρομα, το μεταναστευτικό αλλά και οι φανταστικοί του διάλογοι με ήρωες του ’21 αποτέλεσαν για τον Τάκη Γκαλαΐτση τα θέματα για  σύντομη αλλά εύστοχη προσέγγιση του βιβλίου.

“Με γλώσσα σαφή και λόγο κατανοητό, που αγγίζει μυημένους αλλά και αμύητους, λόγο ήρεμο και στοχαστικό, προσφέρεται στους νέους, στους εκπαιδευτικούς, στους ανθρώπους του πολιτισμού, σε κάθε ευαίσθητο και ενεργό πολίτη” συμπλήρωσε.

“Βιβλίο αναφοράς για συνεχή μελέτη, που ισχυροποιεί τη δύναμη της γραφής” χαρακτήρισε τα “ΕΘΝΟ-ΟΙΚΟ-ΤΟΠΙΚΑ”, ο Τάκης Γκαλαΐτσης κλείνοντας.

Δύσκολη  πάντα χαρακτήρισε ο Γιώργης Μελίκης την παρουσίαση  ενός βιβλίου, δημιουργώντας πολλές φορές αμηχανία και στον παρουσιαστή και στον παρουσιαζόμενο, μιλώντας γενικά.

Αναφερόμενος στη σχέση του με τον Βασίλη Νιτσιάκο, την οποία χαρακτήρισε φιλική και αγαπητική, είπε χαρακτηριστικά “οι ίσκιοι μας συναντήθηκαν σ ‘ένα μαντρί, σε μια μάσκα, σ’ ένα ξωκκλήσι…” θίγοντας έτσι την κοινή τους αφοσίωση σ’ αυτό που πρεσβεύει η ουσία της Λαογραφίας.

“Σε μια εποχή που αντικαταστήσαμε το υνί με το συρματόπλεγμα, τον τροχό με τις ερπύστριες, οι λέξεις έθνος, οίκος, τόπος, που αποτελούν τα θέματα του “ΕΘΝΟ-ΟΙΚΟ-ΤΟΠΙΚΑ” έγιναν ένα παλίμψηστο, ένα διαρκές “αχ”!

Οι διαπιστώσεις του βιβλίου πονάνε και ιδιαίτερα όσους βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, όπως  συμβαίνει με το Βλάχικο Ζήτημα.

Το βιβλίο δίνει τα θέματά του χαρμο-λυπο-δοξαστικά και ειδικά οι διάλογοι του συγγραφέα με τους ήρωες του ’21, ενώ με την πρώτη ματιά φαίνονται υπερβολικά απλοί, στη συνέχεια υποδηλώνουν τον πολυκατοπτρισμό τους, γιατί το αυτονόητο έχει πολλά κάτοπτρα” πρόσθεσε ο Γιώργης Μελίκης.

“Τα κείμενά σου μυρίζουν μελάνι, Βασίλη Νιτσιάκο. Είσαι έμβιος, δια βίου, εμβιωματικός, κάνοντας τη σκέψη γραφή” συνέχισε κι αφού διάβασε ένα από τα κείμενα του βιβλίου με έντονα συναισθηματική προσέγγιση”, κατέληξε:”Τι είναι πατρίδα, τι ξενιτιά και τι το ανάμεσό τους;”

Με έναν εξαιρετικό συγκερασμό του ορθού λόγου από τον Τάκη Γκαλαΐτση και του έντονα στοχαστικού συναισθηματισμού από τον Γιώργη Μελίκη, ο Βασίλης Νιτσιάκος, συγκινημένος και από τις δύο προσεγγίσεις, δε θέλησε να μιλήσει για το βιβλίο του ειδικά, αλλά να καταθέσει  κάποια πράγματα που τον πονάνε, όπως το ότι σιγά σιγά χάνεται η βλάχικη γλώσσα, αλλά και το ότι δημιουργείται ένας αθέμιτος πόλεμος σε όσους προσπαθούν να την κρατήσουν, κόντρα στην ισοπεδωτική εποχή μας.

“Σημασία έχει ο αγώνας για το χρέος. Γλώσσα σημαίνει πρόγονοι. Και  πατριωτισμός σημαίνει προσπάθεια για αυτογνωσία”κατέληξε.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, όπου τέθηκαν πολλά ζητήματα από ένα σκεπτόμενο ακροατήριο.

Ο παραλογισμός ανοίκειων τακτικών γύρω από το Βλάχικο Ζήτημα, η αγάπη για την πατρίδα, η πολυπολιτισμικότητα, ήταν θέματα που τέθηκαν, για να ακολουθήσει η προσέγγισή τους από τον Βασίλη Νιτσιάκο, με τον δικό του πάντα τρόπο και με τη φράση του Γιώργη Μελίκη να κλείνει τη συζήτηση λέγοντας “Ας κρατήσουμε αυτό που μας διακρίνει όλους απόψε, εδώ μέσα, τον ρομαντισμό μας…”

…………….

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας