Ελλάδα Κοινωνία

Έρευνα Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Κρίση εμπιστοσύνης σε κόμματα, κυβέρνηση, ΜΜΕ / «Πειραγμένες» δημοσκοπήσεις

Με σύντομο ανέκδοτο μοιάζει η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης σε θεσμούς και ΜΜΕ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), η οποία (έρευνα) έρχεται μάλλον απλώς να συμπληρώσει την εικόνα που έχει ήδη σχηματιστεί από τις έρευνες του Ινστιτούτου Ρόιτερς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα αλλά και του Media Freedom Rapid Response, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εμπεδωμένη καταρχάς είναι η αντίληψη πως υπάρχει «υπερβολική εξάρτηση ΜΜΕ και δημοσιογράφων από τις κυβερνήσεις ή / και τα κόμματα», και μάλιστα στον ίδιο βαθμό (63,5%) –τρεις στους δέκα δήλωσαν «μάλλον συμφωνώ»– και στις δύο περιπτώσεις (ΜΜΕ και δημοσιογράφους).

Αυτή η στάση δυσπιστίας των πολιτών εκφράζεται και για τις πολιτικές δημοσκοπήσεις που γίνονται από τα ΜΜΕ.

«Πειραγμένες» δημοσκοπήσεις

Οκτώ στους δέκα (79%) από εκείνους που αποτέλεσαν το αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού στην έρευνα του που διενήργησε η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχουν την πεποίθηση ότι τα ΜΜΕ παρεμβαίνουν στις δημοσκοπήσεις.

Τέσσερις στους δέκα από αυτούς μάλλον θα έβαζαν και το χέρι τους στη φωτιά, που λέει ο λόγος, καθώς εμφανίζονται απολύτως βέβαιοι ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η αμφισβήτηση είναι σε υψηλό βαθμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των πολιτών, με πρώτη από όλες εκείνη των 35-54 χρόνων (63%) και ακολουθούν οι αμέσως νεότεροι (61,5%). Αλλά και στους μεσήλικους το ποσοστό 55% κάθε άλλο παρά αισιόδοξο μπορεί να θεωρηθεί. Υψηλά είναι τα επίπεδα αμφισβήτησης ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, να εκείνους που κατέχουν τίτλους σπουδών από ΑΕΙ, αλλά και μεταπτυχιακούς / διδακτορικούς να εμφανίζονται ως οι περισσότερο δύσπιστοι.

Η δυσπιστία αξίζει το 80% μεταξύ των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά κι εκείνοι που δήλωσαν καλή και πολύ καλή οικονομική κατάσταση ακριβώς στον ίδιο βαθμό (55,5%) συντάσσονται με εκείνους που μάλλον είναι στην περιοχή της ανέχειας.

Αλλά και εκείνοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μεσαία τάξη, αν υπάρχει τέτοια, σε ποσοστό 65,5% πιστεύουν ότι οι δημοσκοπήσεις των ΜΜΕ για τα κόμματα δεν είναι της προκοπής.

Αποπληροφόρηση για τις υποκλοπές

Στο μικροσκόπιο της έρευνας του ΠΑΜΑΚ τέθηκε και το σκάνδαλο των πρόσφατων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφων.

«Πώς καλύπτουν τα ΜΜΕ την υπόθεση των υποκλοπών», ρώτησαν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας της Μονάδας Κοινής Γνώμης του πανεπιστημιακού ινστιτούτου και οι περισσότεροι (62,5%) απάντησαν «ανεπαρκώς».

Η πεποίθηση αυτή είναι η επικρατούσα στον ίδιο βαθμό (62,5%) σε άνδρες και σε γυναίκες, σε μεγαλύτερο σε πολίτες 35-54 ετών (66%), σχεδόν στον ίδιο βαθμό (64%) στους πιο μικρούς ηλικιακά (17-34).

Επτά στους δέκα με «κακή οικονομική κατάσταση» είναι της γνώμης ότι τα ΜΜΕ καλύπτουν ανεπαρκώς την υπόθεση των συνακροάσεων, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 67% μεταξύ εκείνων με μέτρια οικονομική δύναμη, πηγαίνει στο 62% σε εκείνους που δήλωσαν καλή οικονομική επιφάνεια και την ίδια απάντηση έδωσαν οι περισσότεροι (58,5%) από εκείνους που κατηγοριοποιήθηκαν στην «πολύ καλή οικονομική κατάσταση».

Η ελλειμματική ενημέρωση στο θέμα των υποκλοπών βρίσκει σύμφωνους οκτώ στους δέκα πολίτες με αριστερές πεποιθήσεις, το ίδιο δήλωσε το 75% των κεντροαριστερών, με το ποσοστό των κεντρώων που συμφωνούν να είναι στο 63%, σε εκείνους που χαρακτηρίζουν εαυτούς ως κεντροδεξιούς το ποσοστό είναι λίγο κάτω από τη μέση (48%) και είναι σχεδόν το ίδιο (47,5%) σε εκείνους που τοποθετούνται στα δεξιά του πολιτικού άξονα.

Απογοήτευση για τους θεσμούς

Ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα που ρωτήθηκαν για λογαριασμό του iMEdD, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους πολίτες σε έναν βαθμολογικό πίνακα να σημειώσουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» σε θεσμούς του κράτους. Στη χειρότερη θέση βρέθηκαν τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ. Από κοντά η ελληνική κυβέρνηση. Αμέσως μετά έρχεται η Εκκλησία, με το συνολικό ποσοστό δυσπιστίας απέναντί της να ανέρχεται στο 62,5%.

Παρά την –σοβαρή– κρίση εμπιστοσύνης η ελληνική κοινωνία σε επίπεδο αξιών συντάσσεται με την άποψη των επαγγελματιών του κλάδου των ΜΜΕ.

Το 70,5%, σύμφωνα με την αποτύπωση γνώμης του πανεπιστημιακού ερευνητικού οργανισμού, θεωρεί ότι η δημοσιογραφία αποτελεί λειτούργημα και, στη συντριπτική πλειονότητά του (89,5%), αποκρίνεται ότι η δημοσιογραφία είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία. Παρ’ όλα αυτά, επτά στους δέκα δεν εμπιστεύονται την τηλεοπτική ενημέρωση.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας