ΜέΡΑ25: Στις εκλογές των ιατρικών συλλόγων το δίνουμε προτεραιότητα στα σχήματα που στηρίζουν τον δημοκρατικό χαρακτήρα της υγείας
Το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται σε μια θανατηφόρα, ανεξέλεγκτη και πλέον αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική σπείρα και αντίστοιχα, η χώρα βρίσκεται στη σοβαρότερη στη σύγχρονη ιστορία της -και προς το παρόν ακήρυχτη- υγειονομική κρίση. Από παντού ακούγονται κραυγές υγειονομικών όχι απλώς για το μισθό τους, τα απάνθρωπα ωράρια και την επιβίωσή τους, αλλά εξίσου και για τον ξεπεσμό της ποιότητας της παρεχόμενης υγείας από τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια κέντρα της, με πρωτοφανείς λίστες αναμονής, χειρουργεία και ολόκληρα τμήματα που κλείνουν, με το ελάχιστο προσωπικό σε εργασιακή εξάντληση, σε βαθμό που όλο και περισσότεροι οδηγούνται σε πρώιμη παραίτηση, ενώ οι νεότερες, όπως και οι απόδημες και απόδημοι γιατροί έχουν μόνο αντικίνητρα για να προσληφθούν στο δημόσιο. Από την άλλη, οι ιδιώτες γιατροί, κλινικοί και εργαστηριακοί, συστηματικά απαξιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ενώ παράλληλα αδυνατούν να διαχειριστούν σωστά τα σοβαρότερα περιστατικά τους, λόγω έλλειψης οργάνωσης, υποδομών ή και επαρκούς προβλεπόμενου χρόνου τους.
Η γενική διάλυση δημιουργεί ένα μόνιμο κίνδυνο «ξαφνικού θανάτου» σε οποιοδήποτε νοσοκομείο στη χώρα όπου θα συμβούν έκτακτα συμβάντα, ιδίως στα περιφερειακά, όπου μάλιστα ο πληθυσμός υπερπολλαπλασιάζεται κατά την τουριστική περίοδο.
Η παραπάνω κατάσταση προφανώς ευθύνεται για το ότι ήδη η Ελλάδα έχει μια από τις μεγαλύτερες υπερβάλλουσες θνησιμότητες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωτοφανώς σταθερό και ακατέβατο ρυθμό από το Μάρτιο του 2021 έως και σήμερα. Σε σύγκριση με το μέσο όρο της περιόδου 2016-2019, στη χώρα μας πεθαίνουν περίπου 15-30.000 περισσότεροι άνθρωποι το χρόνο, από κάθε αίτιο. Μάλιστα, από άποψη επιδημιολογικής επιτήρησης, γίνεται η αντιεπιστημονική παράλειψη να μην μελετώνται επίσημα από την πολιτεία οι θάνατοι κατά τόπο, νοσοκομείο, κλινική και ηλικία, έτσι ώστε να διαπιστωθούν και νέες τάσεις, που κινδυνεύουν να χαθούν λόγω των στατιστικών διακυμάνσεων. Η δε επιστημονική συνεισφορά τέτοιων στοιχείων, όπως π.χ. οι μελέτες των κ. Λύτρα και Τσιόδρα στο θέμα της COVID-19, απαξιώνεται, αποδομείται και βεβαίως αντικινητροδοτείται -ποιος αλήθεια θα ξανατολμήσει εύκολα να δημοσιεύσει συμπεράσματα που δεν βολεύουν την κυβέρνηση;- αντί έστω να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, αν και αναιρεί το αφήγημα της κυβερνητικής επιτυχίας. Αλλά αυτό το είδος μεροληψίας είναι ακριβώς ο ορισμός του σκοταδισμού και της αντιεπιστήμης.
Η κυβέρνησή μας, πίστη σε ιδεολογικές αγκυλώσεις και υποχρεώσεις της υπέρ των νόμων της αγοράς, προσπαθεί, με καθαρά μικροκομματικά ή επικοινωνιακά κίνητρα ή κλείνοντας πρόχειρα διάφορες μνημονιακές επιταγές, να αντιμετωπίσει την κατάσταση με Σ.Δ.Ι.Τ. (που εκτός του ότι είναι απορριπτέα, ως εξ ορισμού υπονομευτικά της δημόσιας παροχής υγείας, είναι συνάμα αδιαφανή και προχειροστημένα), με εξαρχής αποτυχημένους στο όραμα και στη σχεδίαση νόμους, με εθελοντές, με απάνθρωπες αναστολές και με «εντέλλεσθαι». Τη δε πανδημία της COVID-19 που της χάλασε τον αρχικό προγραμματισμό, την απλοποίησε σε «υπόθεση ενός εμβολίου», επιδεικνύοντας συνειδητή άρνηση αντιστροφής ή έστω αναστολής της εξαρχής δηλωμένης αποστολής της να ολοκληρώσει την καταστροφή του Ε.Σ.Υ.
Αυτά συμπίπτουν με τη συγκυρία, από το 2019, της απόλυτης πλειοψηφικής επικράτησης, στην πλειοψηφία των ιατρικών συλλόγων της χώρας και στον πανελλήνιο, ποικίλων φιλοκυβερνητικών σχημάτων που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν τόλμησαν εδώ και 3 χρόνια να κάνουν οποιαδήποτε παρατήρηση, οποιαδήποτε διαπίστωση, οποιαδήποτε κριτική αποτίμηση και οποιαδήποτε πρόταση, μήπως θίξουν κανένα κακώς κείμενο, πιστά στην κομματική γραμμή τους. Είναι μεγάλη ντροπή μας η εσκεμμένη αφασία των επιστημονικών οργάνων μας, κατά τα χρόνια της μεγαλύτερης πανδημίας που γνώρισε η χώρα στη σύγχρονη εποχή. Μια σιωπή που μιλά και λέει πολλά, καθώς δεν έχει περάσει καθόλου απαρατήρητη από τον απλό κόσμο.
Στις επερχόμενες εκλογές των ιατρικών συλλόγων, τα ζητήματα έχουν γίνει ξεκάθαρα. Έτσι, το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει τα σχήματα που δίνουν θεωρητικά αλλά κυρίως έμπρακτα την προτεραιότητα στο δημοκρατικό, δημόσιο, δωρεάν, αταξικό και αντιρατσιστικό χαρακτήρα της υγείας στη χώρα μας, εκτός της λογικής του κέρδους, των αγορών και των ΣΔΙΤ, με επίκεντρο το αδιαίρετο τρίπτυχο υγιής πολίτης-υγιής εργαζόμενος υγείας- υγιής κοινωνία, με εργαλείο την αμερόληπτη επιστημονική γνώση, που δεν ανήκουν σε εμφανή συντεχνιακά η τοπικά ιδιωτικά συμφέροντα, ούτε βεβαίως στη νεοδημοκρατική πανστρατιά υπέρ της ιδιωτικής παροχής υγείας και εναντίον της υγείας των ανθρώπων, όπως έχει συμβεί κατά την τελευταία, τραγική για τη μελλοντική υπόληψη της ιατρικής επιστήμης στην Ελλάδα, 3-ετία.