Βιβλίο Πολιτισμός

Βιβλιοκριτική: «Οι κούκλες του μουσείου» – Γλυκερία Γκρέκου – Εκδόσεις Ψυχογιός / γράφει η Ελισάβετ Τάρη

Η Γλυκερία Γκρέκου, μια καταξιωμένη και βραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων μας αποδεικνύει ακόμα μια φορά το πόσο ωραία  μπορεί να αφηγηθεί και να περιγράψει ένα θέμα τόσο ενδιαφέρον για τα παιδιά.

Οι κούκλες είναι το πιο αγαπημένο παιχνίδι των κοριτσιών από την αρχαιότητα ως την σύγχρονη εποχή.  Κούκλες φτιαγμένες από διάφορα υλικά, πανιά, πηλό, ξύλο, σύρμα, χαρτί, σκοινί και μάρμαρο.   Κούκλες που θυμόμαστε όλοι μας από τα παιδικά μας χρόνια, που τις φτιάχναμε με χρωματιστά πανιά και τις ζωγραφίζαμε, που μας συντρόφεψαν στα παιχνίδια με τις φίλες μας, τις ντύσαμε, τις χτενίσαμε,  κοιμηθήκαμε αγκαλιά μαζί τους, που τις φροντίζαμε και τις κρατήσαμε  μέχρι που μεγαλώσαμε.

Η συγγραφέας με ιδιαίτερη γλαφυρή αφήγηση μας ταξιδεύει μέσα από την κούκλα σε σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας (κλασική Ελλάδα, Βυζάντιο, Τουρκοκρατία, μικρασιατικός ελληνισμός). Η περιήγηση αυτή γίνεται από μια κούκλα και ένα προσφυγάκι πολέμου στην Ελλάδα.

Το κορίτσι και η κούκλα τρυπώνουν στο Μουσείο Παιδικής Κούκλας και οι κούκλες του μουσείου ξυπνούν και αφηγούνται την ιστορία τους. Η πρώτη κούκλα , η πλαγγόνα, στην αρχαία Ελλάδα. Μετά οι κούκλες του Βυζαντίου, τα νιννία όπως τις έλεγαν, οι κέρινες και οι πήλινες μικρόσωμες κούκλες.  Οι κουτσούνες του 19ου αιώνα και του αγώνα για την ελευθερία, η αρχοντική Σμυρνιά Μπεμπέκα, ο Λουκάς με τις παραστάσεις κουκλοθεάτρου στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής, με τον Κλούβιο, τη Σουβλίτσα και τον Μπαρμπα Μυτούση.

Κοινός παρονομαστής όλων των αφηγήσεων είναι η καθημερινότητα, ένας πόλεμος και η παρουσία της κούκλας στη ζωή του παιδιού. Η κούκλα ως σύμβολο, ως μνήμη, ως μάρτυρας των ιστορικών γεγονότων.  Γιατί όλα τα συμβάντα στη ζωή των παιδιών ευχάριστα ή δυσάρεστα θα έχουν αντίκτυπο στην κούκλα τους.

Η Κατερίνα Χαδουλού αποτυπώνει πολύ όμορφα με τα γκριζόμαυρα σκίτσα της τις κούκλες και τις εποχές τους και πετυχαίνει να εναρμονίζονται θαυμάσια με το κείμενο. Επίσης το εξώφυλλο του βιβλίου μας εντυπωσιάζει με την εκφραστικότητα και την ζωντάνια του.

Ένα βιβλίο λογοτεχνίας και γνώσεων με πολύ ζωντανές περιγραφές που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους. Ένα βιβλίο που αξίζει να έχει τη θέση του στις παιδικές βιβλιοθήκες.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας