Αγροτικά Πολιτική Τοπικά

Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με  εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων Ημαθίας και Πέλλας

O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους αγροτικών Συλλόγων από την Ημαθία και την Πέλλα. Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης ενώ πήραν μέρος εκπρόσωποι των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας”, Γεωργών Βέροιας, Ροδοχωρίου, Κρύας Βρύσης “ΟΜΟΝΟΙΑ”, “Ενότητα Πέλλας” και Αριδαίας “ΑΓΡΟΣ”, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων αναφέρθηκαν στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και οδηγούν τους βιοπαλαιστές αγρότες σε βίαιο ξεκλήρισμα, εγκατάλειψη της γης και της παραγωγής, ενώ αποθαρρύνουν τους νέους να μείνουν στο χωράφι και τους σπρώχνουν στη μετανάστευση. Όπως είπαν, οι φετινές άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε απώλεια περίπου του 1/3 της παραγωγής τους για το οποίο δεν προβλέπεται να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ενώ άλλο 1/3 χάθηκε εξαιτίας της πρακτικής των βιομηχανιών να μην παραλαμβάνουν καθημερινά τα προϊόντα και έτσι έμεναν αμάζευτα και σάπιζαν στα δένδρα. Το υπόλοιπο της παραγωγής τους αναγκάζονται να το πουλήσουν με ανοιχτές τιμές, δηλαδή χωρίς να γνωρίζουν τι θα πληρωθούν, ή σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές 28 – 30 λεπτά το κιλό τα ροδάκινα. Κατήγγειλαν ότι έμποροι και κονσερβοποιοί βιομήχανοι λειτουργούν ασύδοτα, πολλές φορές με όρους καρτέλ, κυριολεκτικά σε ορισμένες περιπτώσεις τους “κλέβουν” την παραγωγή και δεν τους πληρώνουν. Ως ένα ακόμα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφεραν ότι τους βαφτίζουν μέρος της παραγωγής “κλαρίσιο χυμό” για να παίρνουν ροδάκινα καλής ποιότητας ως χαμηλής και να τους πληρώνουν με 18 λεπτά το κιλό.

Για να δείξουν την τεράστια ψαλίδα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τιμών και κόστους παραγωγής ανέφεραν ότι πριν 10-12 χρόνια η τιμή που έπαιρναν στα μήλα ήταν 75 λεπτά το κιλό, πέρσι έφτασε στα 35 -40 λεπτά και φέτος δίνουν την παραγωγή τους με ανοιχτές τιμές, ενώ το κόστος έχει υπετριπλασιαστεί.

Σημείωσαν επίσης ότι την ίδια ώρα που οι αγρότες πουλούν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους, αυτά φτάνουν στον καταναλωτή με τριπλάσια και πενταπλάσια τιμή.

Επίσης ανέφεραν πως οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης και εξαιτίας της τεράστιας επιβάρυνσης στο κόστος παραγωγής (λιπάσματα, καύσιμα, ρεύμα) και οι κτηνοτρόφοι, επιπλέον, λόγω του κόστους των ζωοτροφών. Δήλωσαν, επίσης, ότι τρομάζουν μπροστά στον επερχόμενο εφιάλτη ιδιωτικοποίησης και του νερού.

Τέλος, παρουσίασαν τις διεκδικήσεις τους για κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους επιτρέπουν να ζουν, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών και οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται έγκαιρα, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση των τιμών σε ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές , κλπ. Αναφέρθηκαν επίσης, στις κατακτήσεις που είχαν τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τους αγώνες τους και κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις τους αναδεικνύοντας ότι για τους βιοπαλαιστές αγρότες ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ παρακολουθεί και γνωρίζει τα ζητήματα της αγροτιάς και στηρίζει τις διεκδικήσεις της. Όπως είπε «είναι μία βασική παραγωγική δύναμη της πατρίδας μας και είμαστε μαζί στους αγώνες στην υπεράσπιση των διεκδικήσεων της. Όλα αυτά τα αιτήματα είναι και δικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις και προς την κυβέρνηση και στη Βουλή και στο ευρωκοινοβούλιο και στους καθημερινούς αγώνες. Και για τη μείωση του κόστους παραγωγής και για τις κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν και το κόστος παραγωγής ώστε να μπορεί ο αγρότης να ζει ευπρεπώς την οικογένειά του και να μπορεί να ξαναπαράγει και βεβαίως μία σειρά άλλα αιτήματα που αναφέρατε εδώ και διεκδικείτε, που έχει και η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, οι ομοσπονδίες, οι αγροτικοί σύλλογοι από το αφορολόγητο όριο μέχρι την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, την αποζημίωση στο 100% και έγκαιρα, μέχρι το αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές που για εκείνους έχει οικονομία αλλά για τους αγρότες δεν έχει και πάει λέγοντας.

Μιλάνε για μία μεγάλη επισιτιστική κρίση που έρχεται μαζί με την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία με κίνδυνο να γενικευτεί και σε άλλες περιοχές του κόσμου, αλλά αυτός που θα μπορούσε να επιλύσει το ζήτημα της διατροφής του λαού, που είναι βασικά ο αγρότης ως παραγωγός και ως δύναμη, δεν είναι στις προτεραιότητες τους. Οι ίδιες οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την «πράσινη μετάβαση» και τα «πράσινα άλογα»- που λέμε εμείς- δήθεν για να προστατέψουν το περιβάλλον θέλουν να γεμίσουμε τον κόσμο φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα, που και αυτά δημιουργούν καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, αντί να αναπτύξουν τις καλλιέργειες, να έχουμε ποιότητα και ποσότητα και να ικανοποιήσουν όλα αυτά τα αιτήματα για να μπορούν οι αγρότες να καλλιεργήσουν.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στον ενεργειακό πόλεμο, λέγοντας πως «τα μεγάλα μονοπώλια, οι άρχουσες τάξεις, οι ηγεσίες των κρατών, κυρίως των ισχυρών, η Ρωσία και από την άλλη μεριά η Αμερική, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν να ελέγξουν τις αγορές για τα δικά τους συμφέροντα για αυτό κάνουν και τους πολέμους και τις συγκρούσεις για το ποιος θα ελέγξει την ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς, τις αγορές. Το ίδιο θα γίνει αργότερα με το νερό. Για το νερό θα γίνονται πόλεμοι όπως γίνονται τώρα πόλεμοι για την ενέργεια, ήδη έχουν ξεκινήσει σε διάφορες περιοχές. Και βέβαια εδώ συγκρούονται μεγάλα μονοπώλια που θέλουν να έχουν τον έλεγχο, το καθένα για το δικό του κέρδος και συμφέρον, το αμερικανικό για το δικό του, το γερμανικό για το δικό του, το ρώσικο για το δικό του, το κινεζικό για το δικό του και λοιπά, γιατί αυτό είναι το σύστημα το καπιταλιστικό και έτσι λειτουργεί και για αυτό είναι κίνδυνος για τους λαούς για τους εργαζόμενους και φυσικά για την αγροτιά και της χώρας μας και των άλλων χωρών».

  Τόνισε πως, «σε αυτά τα ζητήματα σαν λαός, σαν χώρα πρέπει να καταλήξουμε κάποια στιγμή. Εμείς δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε για παράδειγμα για αυτές τις ανάσες. Και η παραμικρή ανάσα καλή είναι, εμείς λέμε και το παραμικρό επίδομα να δοθεί τέλος πάντων, καλό είναι, όμως είναι ανεπαρκή, δεν φτάνουν. Η κριτική που κυρίως κάνουμε στην κυβέρνηση είναι ποιος θα τα πληρώνει αυτά, γιατί τα πληρώνει πάλι ο ελληνικός λαός, πάλι ο αγρότης, ο εργάτης, του τα παίρνει από τη μία τσέπη με την άμεση ή την έμμεση φορολογία και του βάζει ένα επιδοματάκι κι ένα ψίχουλο στην άλλη τσέπη. Τα παίρνει από μας και δίνει κάτι για να λένε κάποιοι ένα «ζήτω» προεκλογικό, όσοι θέλουν να έχουν τα μάτια και τα αυτιά κλειστά.

Αυτή την ανάσα ανακούφισης το κράτος, ο ιδιώτης επιχειρηματίας, το μεγάλο συμφέρον θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να στην πάρει πίσω, με άλλο τρόπο, γιατί αυτό είναι το σύστημα, τέτοιος ανταγωνισμός υπάρχει, το κέρδος δεν υπολογίζει τον άνθρωπο, τον αγρότη.

Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει συνολικά και η εργατική τάξη και οι αγρότες, ο ελληνικός λαός να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές και να βαδίσουμε σε ένα τέτοιο δρόμο. Γιατί με αυτό το σύστημα κοινωνικής οργάνωσης έτσι όπως είναι το καπιταλιστικό σύστημα, όπως λειτουργεί και στην αγροτική οικονομία πιο συγκεκριμένα, είναι αδιέξοδο και η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο πάει και όσο έρχονται τα ενεργειακά προβλήματα, οι ανατιμήσεις, οι πόλεμοι, η επισιτιστική κρίση. Όσο μεγαλώνουν οι ανταγωνισμοί ισχυρών παικτών τόσο θα χειροτερεύουν τα πράγματα και για την αγροτιά άρα πρέπει να σκεφτούμε και να οργανώσουμε την πάλη μας έτσι, αυτή είναι η δική μας άποψη και η εργατική τάξη και οι αγρότες και τα λαϊκά στρώματα σε ένα δυνατό ενιαίο κίνημα που να βάζει ουσιαστικά ζητήματα και όχι να αλλάζει κυβερνήσεις στη λογική  «να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς», να φύγει ο ένας και να έρθει ένας άλλος διαχειριστής που θα κάνει πάλι τα ίδια άσχετα με το τι λέει προεκλογικά, γιατί έχουν την ίδια ρότα, την ίδια γραμμή κάποια κόμματα. Πρέπει να στηρίξουμε δυνάμεις κοινωνικές και πολιτικές που έχουν άλλη ρότα, άλλη πολιτική πρόταση γιατί σήμερα είναι απαραίτητο, η ίδια η κατάσταση βάζει επιτακτικά το ζήτημα, ο αγρότης να οργανωθεί, να συνεταιριστεί για να μπορεί να λύσει ζητήματα, να έχει και τις υποδομές, τα έργα, τα μηχανήματα, για να μπορεί να καλλιεργήσει, να διαθέσει την παραγωγή του.

Δε λύνεται ατομικά το πρόβλημα, χρειάζεται ευρύτερη οργάνωση, μεγαλύτερη αγροτική εκμετάλλευση, συνεταιριστική όμως, όπου θα συμμετέχουν όλοι, θα αποφασίζουμε μαζί και αυτά θα λύνονται απ’ το κράτος, απ’ την κοινωνική οργάνωση συνολικότερα γιατί άμα πάμε στους συνεταιρισμούς που γνωρίσαμε μέχρι τα τώρα ή αυτά που λένε τώρα με τους νόμους που φτιάχνουν και τα φιρμάνια που βγάζουν στη Βουλή, δεν λύνεται το πρόβλημα. Είναι μια απ’ τα ίδια, γιατί στην ουσία σου λένε τελείωνε μια ώρα αρχύτερα ώστε κάποιοι λίγοι καπιταλιστές αγρότες οι οποίοι θα έχουν και το εργοστάσιο δίπλα, θα είναι και μέτοχοι σε άλλες εταιρείες και σε άλλους ομίλους να μαζέψουν και την παραγωγή και τη γη και τις υποδομές που είχες εσύ. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, μιλάμε για βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς”, κατέληξε.

 

 

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ