Μετρώντας… μέτρα, ο Πρωθυπουργός, απέφυγε να μας παρουσιάσει τις επιπτώσεις τους και τα κενά τους. Αν, τα μέτρα ήταν αναποτελεσματικά, στην λογική του «ώδινεν όρος και έτεκε μυν» τα πράγματα θα ήταν, απλώς, άσχημα. Όμως δείχνουν ακόμη χειρότερα…
Η κυβέρνηση, επιμένει στην παγίδευση των πολιτών σε ένα σπιράλ οικονομικών πιέσεων, στην ανακύκλωση της φτώχειας μέσω της καταβολής κατ’ αποκοπή επιδομάτων με το σταγονόμετρο, χωρίς ουσιαστική αύξηση του εισοδήματος και τελικά -κατά την προσφιλή τακτική της- με την υπερεπιδότηση ιδιωτών.
Εξάλλου, ενώ η κυβέρνηση επαίρεται για τα μέτρα που έχει ήδη λάβει, σύμφωνα με τα ευρήματα της πλέον πρόσφατης έρευνας της εταιρείας PRORATΑ, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα είναι η ακρίβεια και δευτερευόντως οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας.
Ζητήματα, για τα οποία -υποτίθεται ότι- η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα.
Την ίδια στιγμή, «το κλίμα στο κόλπους της κοινωνίας είναι εξαιρετικά αρνητικό, χρωματιζόμενο από συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, ο θυμός, η απελπισία και η αποστροφή» (PRORATA).
Αυτό η κυβέρνηση το παραβλέπει και με τα μέτρα που ανακοίνωσε ακολουθεί τα χνάρια της εντός του φαύλου κύκλου που έχει δημιουργήσει.
ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο μέσω του οποίου να περιορίζονται δραστικά οι συνεχείς ανατιμήσεις και να πλήττεται η αισχροκέρδεια στην πηγή (ενοίκια, καύσιμα, ενέργεια, είδη πρώτης ανάγκης). Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση μοιράζει υπό προϋποθέσεις επίδομα 250 €, τον Δεκέμβριο.
ΜΙΣΘΟΙ: Πέραν της γενικής αναφοράς περί αυξήσεων-κλείσιμο ματιού προς τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, χωρίς καμία διευκρίνιση, ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού (επίσης χωρίς να προσδιορίζεται το ποσοστό) σε… οκτώ μήνες! Δηλαδή, από τον Μάιο ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει με… τυμπανοκρουσίες στα προ 12ετίας επίπεδα (751€).
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Ενώ όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης πλήττουν την πλήρη απασχόληση, κάτι που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ (οι προσλήψεις με ευέλικτη μορφή απασχόλησης καλύπτουν το 52,16% τον Ιούλιο και υπερβαίνουν το 46% για το επτάμηνο του τρέχοντος έτους), η κυβέρνηση επιλέγει την γενναία επιδότηση των εργοδοτών ακόμη και για την μετατροπή συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης. Δηλαδή, για το αυτονόητο.
ΑΝΕΡΓΙΑ: Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε πανηγυρικά την μείωση της ανεργίας. Η ανεργία στην Ελλάδα, καταγράφεται από δύο πηγές. Η μία είναι η ΕΛΣΤΑΤ, η άλλη όμως είναι ο ΟΑΕΔ (λίαν προσφάτως ΔΥΠΑ), όπου μέσω του μητρώου οι άνεργοι αποτελούν απολύτως πραγματικό και μετρήσιμο μέγεθος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, για τον μήνα Ιούλιο, καταγράφηκαν 942.393 άνεργοι. Όπως εύστοχα διαπιστώνει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ), αυτός ο αριθμός των ανέργων ισοδυναμεί με ποσοστό… 18%, άρα αισθητά υψηλότερο από εκείνο της ΕΛΣΤΑΤ (λίγο πάνω από 11%). Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα κινείται σε επίπεδα υψηλότερα -σχεδόν διπλάσια- του ευρωπαϊκού μέσου όρου (6%), σύμφωνα με την EUROSTAT.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατομμυρίου συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα είναι της τάξεως του 6%. Το πρώτο πρόβλημα, είναι ότι οι συνταξιούχοι αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια. Άρα εξ αρχής αποκλείεται από την αύξηση το ένα εκατομμύριο.
Με βάση την προσωπική διαφορά, δημιουργούνται δικαιούχοι τριών ταχυτήτων:
- Ορισμένοι συνταξιούχοι, με μεγάλη προσωπική διαφορά (υπολογίζονται σε περίπου ένα εκατομμύριο), δεν θα έχουν αύξηση αποδοχών, καθώς θα απορροφηθεί από την διαφορά , η οποία είτε θα μειωθεί είτε θα μηδενιστεί.
- Άλλη κατηγορία δικαιούχων, θα λάβει μικρό ποσό καθώς το υπόλοιπο θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά, ενώ
- μέρος των δικαιούχων με ελάχιστη ή μηδενική προσωπική διαφορά , θα λάβει ουσιαστική αύξηση στην σύνταξη.
Όσο για την αύξηση, ακόμη και ολόκληρη δεν καλύπτει ούτε το 50% του πληθωρισμού και θα χορηγηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2023, σχεδόν έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του κύματος ανατιμήσεων.
Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων (περίπου 350.000) που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ σχετικά με τις περικοπές επιδομάτων και δώρων, ούτε λόγος.
ΣΤΕΓΑΣΗ: Αφού ελέω μνημονίων, οι κυβερνήσεις το έκλεισαν το… μαγαζί (ΟΕΚ) και η κοινωνική κατοικία αποτελεί πλέον απολίθωμα στο μουσείο φυσικής ιστορίας, η κυβέρνηση επιδεικνύοντας όψιμο ενδιαφέρον, μας ανακοίνωσε σχέδιο για την κοινωνική κατοικία. Με τη διαφορά ότι σε κάθε στροφή της διαδρομής, συναντά κανείς τράπεζες, επιδοτούμενους ιδιώτες και παραχωρήσεις δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες.
Λεπτομέρειες θα πει κανείς…