Το πράσινο κτίριο της Κηφισίας, το «στρατηγείο των συντάξεων», θυμίζει μελίσσι. Η κυβέρνηση, δηλώνει έτοιμη να πανηγυρίσει σε λίγες μέρες την «πλήρη εξάλειψη των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης». Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τον προεκλογικό σχεδιασμό επί χάρτου.
Όμως, από το συνταξιουχικό μέτωπο τα νέα είναι εντελώς διαφορετικά.
Το προνομιακό για την κυβέρνηση πεδίο μάχης, έχει μετατραπεί σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ναρκοπέδιο. Η χώρα, κινδυνεύει να μετατραπεί εκ νέου σε απέραντο… συνταξιοδικείο, από συνταξιούχους οι οποίοι εμβρόντητοι διαπιστώνουν ότι (κατά Βασίλη Παπακωνσταντίνου) «μας πήγαν στον πόλεμο με νεροπίστολα, κρύβοντας μας και από πάνω τον εχθρό».
Η πολυθρύλητη επιχείρηση της fast track έκδοσης συντάξεων, μπάζει από παντού και όπως σε κάθε πόλεμο έτσι και σε αυτόν, το πρώτο θύμα θα είναι η δύσμοιρη αλήθεια.
Αδίκως μειωμένες συντάξεις, ανεξήγητα αυξημένα ποσά, απόρριψη συνταξιοδοτικών αιτημάτων και αδικαιολογήτως «βαριά» χρεωστικά σε βάρος συνταξιούχων, συνθέτουν το σκηνικό της… κυβερνητικής εκστρατείας.
Την ίδια ώρα, από τους συνταξιούχους έχει, διά νόμου, αφαιρεθεί το δικαίωμα της προσωπικής ακρόασης από τον ασφαλιστικό φορέα, οι ενστάσεις εξετάζονται μόλις εντός τριμήνου (πόσες θα προλάβουν να εξετάσουν, άραγε;), ενώ οι αδικημένοι δικαιούχοι θα πρέπει να προσφύγουν δικαστικώς.
Παράλληλα, η κυβέρνηση διαβιβάζει από το μέτωπο ότι βρίσκεται στον προθάλαμο της νίκης, δηλαδή της εξάλειψης των εκκρεμοτήτων, αλλά ο… εχθρός διαθέτει εφεδρείες, τις οποίες οι «γαλάζιοι» στρατηγοί δεν υπολογίζουν.
Πρόκειται για:
- Τις διεθνείς συντάξεις (δηλαδή στις συντάξεις ασφαλισμένων που διέμεναν και στο εξωτερικό), με 25.000 εκκρεμότητες.
- Τις επικουρικές συντάξεις, με περίπου 120.000 εκκρεμότητες και
- τις «παράλληλες» συντάξεις, με περίπου 80.000 εκκρεμότητες, ενώ
- την ίδια ώρα αυξάνονται συνεχώς οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Ένσημα στον παραλογισμό
Η νίκη απέναντι στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης αποδεικνύεται Πύρρειος, καθώς μέρα με την μέρα πληθαίνουν τα περιστατικά αδικίας και παραλογισμού σε βάρος των δικαιούχων.
Ορισμένα από αυτά, κραυγαλέα:
Συνταξιούχος, πρώην εργαζόμενος στο Δημόσιο, 62 ετών, διαπίστωσε ότι συνταξιοδοτήθηκε με… 54 έτη ασφάλισης! Το εξόφθαλμο λάθος έγινε αντιληπτό, λόγω της σημαντικά υψηλότερης σύνταξης που έλαβε, αλλά και από την προφανή διαπίστωση ότι δεν θα μπορούσε να εργάζεται στο Δημόσιο από 8 ετών! Ο συνταξιούχος υπέβαλλε ένσταση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κληθεί να πληρώσει εξαιρετικά υψηλό φόρο. Ακόμα χειρότερα, χωρίς την υποβολή ένστασης, υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να κληθεί να επιστρέψει στον ΕΦΚΑ, ένα υπέρογκο ποσό, όταν θα γινόταν ο τελικός έλεγχος της σύνταξής του, δηλαδή μετά από 3-5 έτη.
Γυναίκα συνταξιούχος, πρώην καθαρίστρια, είχε υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από τον Μάιο του 2020. Έλαβε για χρονικό διάστημα 18 μηνών προσωρινή σύνταξη λίγο πάνω από 700 ευρώ το μήνα. Τον Ιανουάριο του 2022, έλαβε την οριστική απόφαση και η σύνταξή της ήταν 668 ευρώ το μήνα. Αντί να της ζητήσουν να επιστρέψει την διαφορά, το αυτοματοποιημένο σύστημα της καταλόγισε χρέος το οποίο αντιστοιχεί στο σύνολο του ποσού που έλαβε ως προσωρινή σύνταξη, όλο το προηγούμενο διάστημα. Ουσιαστικά, το χρέος ξεπέρασε τα 17.000 ευρώ, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις!
Άνδρας συνταξιούχος του Δημοσίου, με σαράντα χρόνια προϋπηρεσίας, διαπίστωσε όταν έλαβε την οριστική απόφαση συνταξιοδότησής του, ότι έχει υποστεί περικοπή, λόγω του γεγονότος ότι είναι και αγρότης. Μάλιστα, είχε προκύψει μηνιαία δόση οφειλής στα επίπεδα των 250 ευρώ, που αφαιρείται από την σύνταξή του και συνολικό χρέος κοντά στα 10.000 ευρώ. Ο ίδιος επιμένει ότι δεν έχει εργαστεί ποτέ ως αγρότης και τη λύση σε αυτή την περίπτωση, καλείται να δώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τα περισσότερα προβλήματα αφορούν αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον Δημόσιο Τομέα. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν προσμετρήθηκε ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης (π.χ. πρώην ΙΚΑ, πρώην ΟΑΕΕ). Σε άλλες πάλι, δεν αξιοποιήθηκαν τα πλασματικά έτη ασφάλισης. Έχουν καταγραφεί συνταξιούχοι, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η σύνταξή τους, δεν ξεκινάει κατά την ημερομηνία παραίτησής τους, αλλά ένα-δύο χρόνια αργότερα, με συνέπεια να χορηγείται πολύ μικρότερο ποσό αναδρομικών. Υπάρχουν και περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εμφανίζονται στο σύστημα απονομής των συντάξεων, να απασχολούνται, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ασυμβίβαστο.
«Αέρααα», αδέρφια! Νικάμε!