Άρθρα Κόσμος

“Oι αντιρωσικές κυρώσεις της Ε.Ε. και το LNG ανατινάζουν το κλίμα της Γης” / γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος

———–

Οι «27» δηλώνουν πια οπαδοί του οικολογικά και οικονομικά βλαπτικού LNG, που πρακτικώς θα έχει ως συνέπεια να εμποδίσει επί μακρόν την «πράσινη μετάβαση»

Μιλώντας στη ΔΕΘ πέρυσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, ορθώς, υπογραμμίσει τον «υπαρξιακό» χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης. Σήμερα βεβαίως και ο ίδιος και οι υπόλοιποι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί της Ε.Ε. τα έχουν ξεχάσει όλα αυτά (δηλαδή τους διέταξαν να τα ξεχάσουν), και δηλώνουν οπαδοί της αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου με το οικολογικά και οικονομικά βλαπτικό σχιστολιθικό LNG, που πρακτικώς θα έχει ως συνέπεια να εμποδίσει επί μακρόν την «πράσινη μετάβαση», στην οποία υποτίθεται ότι ομνύουν πάντα και αυτοί και οι Αμερικανοί που τους έβαλαν να τα κάνουν.

Γιατί τα ξέχασαν; Γιατί επιστρατεύθηκαν στον νυν υπέρ πάντων αγώνα των Αμερικανών κατά της Ρωσίας και αύριο της Κίνας (που είναι επίσης, εμμέσως πλην σαφέστατα, και πόλεμος κατά της Ευρώπης).

Ακόμα και η Γαλλία που, για οικολογικούς λόγους, έχει απαγορεύσει την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου από το υπέδαφός της, αποφάσισε τώρα να εισάγει από τις ΗΠΑ αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο υπό υγροποιημένη μορφή (LNG)!

Από τη στιγμή που δαπανώνται αυτά τα χρήματα για να φτιαχτούν οι πανάκριβες εγκαταστάσεις για το LNG πρέπει να περιμένουμε να αποσβεσθεί η δαπάνη τους για να σκεφτούμε, αν σκεφτούμε ποτέ ξανά, την πράσινη μετάβαση. ‘Ηδη το σχέδιο εξαγωγής από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη σημαίνει την κατασκευή τερματικών σταθμών εξαγωγής και εισαγωγής αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο μεταξύ, η λύσσα των Ευρωπαίων (Αμερικανών) να διακόψουν εδώ και τώρα την προμήθεια ρωσικής ενέργειας οδηγεί σε νέες μεγάλες επενδύσεις διεθνώς για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, που είναι τα κυρίως υπεύθυνα για την κλιματική κρίση, κρίση που βρίσκεται πλέον σε εντελώς οριακό σημείο. Nα υπογραμμίσουμε στο σημείο αυτό ότι οι ίδιοι οι Ουκρανοί οικολόγοι (με θέσεις κατά του Πούτιν) ετάχθησαν (ως πραγματικοί οικολόγοι) κατά της εισαγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου στην Ε.Ε..

Δεν είναι όμως μόνο οι άμεσες αρνητικές οικολογικές συνέπειες της υποκατάστασης ρωσικού αερίου με LNG (που έχει και δεινές οικονομικές επιπτώσεις για την Ευρώπη). Είναι και η μεταφορά τεραστίων πόρων σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα, πόροι που αφαιρούνται από τις οικολογικές και κοινωνικές σκοπιμότητες. Και είναι φυσικά και η κατάρρευση κάθε ιδέας διεθνούς συνεργασίας, χωρίς την οποία κανένα πρόβλημα της ανθρωπότητας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τρομάζει κανείς όταν ακούει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να κάνει λόγο για δεκαετίες πολέμου ανάμεσα στη Δημοκρατία και τον Αυταρχισμό στην ομιλία του στην Πολωνία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οι κυρίαρχες πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές ελίτ του πλανήτη έχουν θεωρήσει ως τη μακράν πρώτη, αν όχι τη μοναδική τους επιλογή και προετεραιότητα, τη γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ τους. Η Δύση απάντησε στη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία με έναν sui generis παγκόσμιο πόλεμο κατά της Ρωσίας. Δεν μπορεί όμως να κερδίσει έναν τέτοιο πόλεμο, όπως προκύπτει από όλη την ιστορική εμπειρία και την κοινή λογική και ήδη επιβεβαιώνει η εξέλιξη της αντιπαράθεσης στο Λουχάνσκ. Το μόνο που μπορεί όντως να κάνει είναι να προκαλέσει την καταστροφή της ανθρωπότητας και της ίδιας της Δύσης.

Αν δεν υπάρξει μια μαζική εξέγερση διεθνώς να σταματήσουν αυτοί οι παραλογισμοί και οι νέοι παγκόσμιοι πόλεμοι και να παρθούν επειγόντως ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικολογικών απειλών και των κοινωνικών προβλημάτων, η θερμοκρασία της Γης θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς κάποια στιγμή μέσα στον τρέχοντα αιώνα, και θα ακολουθήσει μια καταστροφή που δεν μπορούμε ούτε καν να την φανταστούμε καλά – καλά, με μεγάλες πόλεις να πλημμυρίζουν, τερατώδεις μεγα-πυρκαγιές, κατάρρευση της γεωργίας σε τμήματα του πλανήτη. Η Αθήνα είναι μια από τις πρώτες υποψήφιες να χαθούν πόλεις.

Όσοι επιζήσουν θα ζηλεύουν τους πεθαμένους. Αυτό είπαν για τον πυρηνικό πόλεμο ο Κένεντι και ο Χρουστσόφ μετά την εκτόνωση της κρίσης των πυραύλων της Κούβας. Φοβόμαστε όμως πως ισχύει και για τον πόλεμο που εξαπολύσαμε κατά της Φύσης.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας