Χρίστος Καλουντζόγλου
Οι εκκωφαντικές εκρήξεις στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας επικαλύπτουν τη γλώσσα των αριθμών και αποκρύπτουν ότι ο πόλεμος είναι μια επικερδής επιχειρηματική δραστηριότητα. Ιδού τι δείχνουν οι αριθμοί:
● Εξαιτίας του πολέμου υποχωρεί φέτος κατά 30% – 50% το ΑΕΠ της Ουκρανίας.
● Το Κίεβο εκλιπαρεί το G7 για βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
● Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,2 δισ. μέχρι τώρα στην Ουκρανία.
● Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει αύξηση του προϋπολογισμού του Πενταγώνου κατά 800 δισ. δολάρια.
● Η Ρωσία εξακολουθεί να πουλάει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας (57 εκατ. κυβικά μέτρα η ζήτηση στις 17 Απριλίου).
Στη σκακιέρα ο στρατιώτης που θυσιάζεται είναι η Ουκρανία και οι δύο βασιλιάδες που αντιπαρατίθενται για το ματ είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Η Ουκρανία θα βγει από αυτόν τον πόλεμο διαλυμένη. Αλλά κάποιοι θα έχουν κερδίσει. Ο μεγάλος νικητής θα είναι αυτός που θα κάνει ματ, αλλά κάτι μένει και για τον άλλον βασιλιά.
Δεμένη στο άρμα των ΗΠΑ
Στο όνομα της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας τής Ουκρανίας οι ΗΠΑ έχουν στείλει μέχρι τώρα στρατιωτική βοήθεια 3,2 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 2,6 μετά τη ρωσική εισβολή. Η βοήθεια περιλαμβάνει:
● Αντιαρματικούς πυραύλους Javelin (έχουν σταλεί 2.000, στέλνονται άλλοι 500).
● Μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά μίας χρήσεως Switchblade (θα σταλούν άλλα 300).
● Ραντάρ AN/TPQ-36 (10 συστήματα).
● Ραντάρ AN/MPQ-64 (δύο συστήματα).
● Ελικόπτερα Mi-17 (έχουν σταλεί πέντε και θα τριπλασιαστούν).
● Θωρακισμένα οχήματα Humvees (100 οχήματα).
● Αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger (έχουν σταλεί 600, στέλνονται άλλοι 800).
● Πυροβόλα Howitzer των 155 mm.
● Χιλιάδες όπλα και πυρομαχικά διαφόρων τύπων.
Η αμερικανική πολεμική βιομηχανία, η ατμομηχανή της οικονομίας των ΗΠΑ, δουλεύει με πυρετώδεις ρυθμούς.
Η μοιρασιά που έγινε
Πριν από μερικές μέρες στο Πεντάγωνο έγινε μία συνάντηση με εκπροσώπους των οκτώ μεγαλύτερων πολεμικών βιομηχανιών: Boeing, L3Harris, Raytheon, BAE Systems, Lockheed Martin, Huntington Ingalls, General Dynamics και Northrop Grumman. Σύμφωνα με την «Washington Post», προ ημερών ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στις ΗΠΑ είχε συνάντηση με εκπροσώπους της General Atomics, που κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η συνάντηση στο Πεντάγωνο «έγινε για τον συντονισμό του εξοπλισμού της Ουκρανίας και για τα κέρδη που θα αποκομίσουν αυτές οι εταιρείες. Το Πεντάγωνο δίνει πυραύλους, αντιαρματικά, αντιαεροπορικούς πυραύλους και άλλα όπλα από το υφιστάμενο στοκ και στη συνέχεια πληρώνει αυτές τις εταιρείες για να αναπληρώσουν το οπλοστάσιο των ΗΠΑ» εξηγεί ο Γουίλιαμ Χάρτουνγκ, ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Quincy, συγγραφέας του βιβλίου «Προφήτες του Πολέμου», μιλώντας στο democracynow.
Στο τραπέζι είναι τα 800 δισ. του Μπάιντεν για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ – ποσό μεγαλύτερο κατά 100 δισ. σε σύγκριση με την εποχή της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου.
Παράλληλα η πολεμική βιομηχανία τρίβει τα χέρια της από την απόφαση της Γερμανίας να αυξήσει στα 100 δισ. τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, αγοράζοντας μεταξύ άλλων τα F-35 της Lockheed Martin, και την απόφαση της Πολωνίας να αγοράσει τανκς από την General Dynamics.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Raytheon Γκρεγκ Χάγιες, αναφερόμενος στα κέρδη της εταιρείας του σε συνέντευξη στο Harvard Business Review, είπε τα πράγματα με το όνομά τους: «Είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία. Το γεγονός είναι ότι θα έχουμε κάποιο επιχειρηματικό όφελος. Οτιδήποτε μεταφέρεται σήμερα στην Ουκρανία προέρχεται από τα στοκ είτε του υπουργείου Άμυνας (των ΗΠΑ) είτε από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Σπουδαία νέα. Σταδιακά θα πρέπει να τα αναπληρώσουμε αυτά και θα έχουμε επιχειρηματικό κέρδος τα προσεχή χρόνια».
Είναι βέβαιο πως ο Χάγιες θα χειροκρότησε θερμά ακούγοντας τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ζητάει «όπλα, όπλα, περισσότερα όπλα κι άλλα όπλα».
Και τώρα αναλαμβάνει το ΔΝΤ
Κι επειδή τα έξοδα τρέχουν, η Ουκρανία ζήτησε από τα μέλη του G7 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλυφθεί για λίγους μήνες. Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Σέρχιι Μαρτσένκο δήλωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 30-50% αυτόν τον χρόνο, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να επιστραφούν τα δανεικά.
Εξάλλου το θέμα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την οικονομική σταθερότητα στη μεταπολεμική εποχή και την ανοικοδόμηση. Αυτή είναι η μαγική λέξη: ανοικοδόμηση. Γιατί τότε θα σπεύσουν να κερδίσουν κι άλλες εταιρείες, όχι μόνο οι πολεμικές βιομηχανίες.
«Συζητήσαμε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ το θέμα της διασφάλισης της οικονομικής σταθερότητας και τις προετοιμασίες για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση. Έχουμε σαφή πλάνα και μία προοπτική. Είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ουκρανία θα συνεχίσει να είναι καρποφόρα» έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι.
Έτσι η Δύση δείχνει να έχει ήδη πετύχει τους στόχους της: Στρατιωτικά δένει στο άρμα της την Ουκρανία, εξοπλίζοντάς την με ΝΑΤΟϊκά όπλα, και αποκτά τον απόλυτο έλεγχο στα δημοσιονομικά μέσω του ΔΝΤ.
Η πολεμική βιομηχανία, που είναι η ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας, αν δεν υπήρχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα έπρεπε να τους είχε… ανακαλύψει με κάθε τρόπο.
Η Ρωσία πολεμά εκ του ασφαλούς
Πάντως και η Ρωσία μέχρι τώρα συμμετέχει σε αυτή την παρτίδα περίπου εκ του ασφαλούς. Διότι οι πολυσυζητημένες κυρώσεις αφορούν τους ολιγάρχες και η συζήτηση αναβάλλεται γι’ αργότερα όταν έρχεται στο τραπέζι το εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η ρωσική Gazprom εξακολουθεί να πουλάει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, το οποίο περνά από αγωγούς που βρίσκονται στην Ουκρανία. Στις 17 Απριλίου η ζήτηση ανήλθε στα 57 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και φυσικά εξακολουθεί να ισχύει το συμβόλαιο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για τα τέλη διέλευσης του φυσικού αερίου, που ανέρχονται σε 2 δισεκατομμύρια για κάθε χρόνο, μέχρι το 2024.
Η Ε.Ε. έχει λάβει μέτρα κατά του τραπεζικού τομέα της Ρωσίας, αλλά δεν έχει ακουμπήσει την Gazprombank, που είναι ένα από τα βασικά κανάλια για πληρωμές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Εξάλλου, όπως επισήμανε ο Γιεργκ Κράμερ, αναλυτής της γερμανικής Commerzbank, οι εταιρείες δεν θέλουν να παίρνουν ρίσκα και ένα δυτικό μποϊκοτάζ στο ρωσικό πετρέλαιο θα αφήσει την αγορά με σοβαρό έλλειμμα εφοδιασμού, κάτι που θα πυροδοτήσει κι άλλο τις τιμές. Κι αυτό θέλουν να το αποφύγουν οι παράγοντες της αγοράς βλέποντας τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στη Γερμανία να πέφτει στο 85,1 από το 98,4.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα.