Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Νικολάου Καλλιγά “Η Βέροια στην Κατοχή και τον Εμφύλιο 1940-49”
Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα το βιβλίο του Νικολάου Καλλιγά “Η Βέροια στην Κατοχή και τον Εμφύλιο 1940-49”, βιβλίο αναμνήσεων του συγγραφέα από μια δύσκολη για την Ελλάδα και ταραγμένη εποχή, από τις εκδόσεις Super Course με την υποστήριξη του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας.
Μετά από τον χαιρετισμό της Προέδρου των Μικρασιατών, διαβάστηκαν κριτικές για το βιβλίο, που γράφτηκαν από τον Γιώργο Χιονίδη, τον Παύλο Πυρινό, τον Γιάννη Μοσχόπουλο, τον Γιάννη Τσιαμήτρο και τον Γιάννη Ναζλίδη.
Απλός και λαϊκός άνθρωπος ο Νικόλαος Καλλιγάς, παιδί μικρασιατικής οικογένειας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια, έζησε τα ζοφερά γεγονότα της Κατοχής και του Εμφυλίου στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, που πάντα σφραγίζουν την προσωπικότητα, και τα κατέγραψε σε τετράδια.
Σημαντικό για την αποτύπωση των εικόνων, της περιρρέουσας ατμόσφαιρας της εποχής ήταν το ότι ο συγγραφέας ήταν μάρτυρας συζητήσεων και γεγονότων που διαδραματίζονταν στο χάνι του πατέρα του στην οδό Ιπποκράτους της Βέροιας. Εκεί, “καλιγώνοντας” τα άλογά τους οι αγωγιάτες, μετέφεραν γεγονότα και καταστάσεις, τροφοδοτώντας με πληροφοριακό υλικό τον μετέπειτα συγγραφέα.
Ο ανιψιός του, Γεράσιμος Καλλιγάς, ανέλαβε να τα εκδώσει μετά το θάνατο του θείου του, που πέθανε τον Ιούνιο του 2020, πιστεύοντας στην αξία τους. Ανάλογη κίνηση είχε γίνει και με την έκδοση του πρώτου βιβλίου του ίδιου συγγραφέα, με τίτλο “Αναπολώντας στους δρόμους της Παλαιάς Βέροιας”.
Με πυκνό ακροατήριο στην αίθουσα της παρουσίασης, οι εισηγητές Παύλος Πυρινός, Αναστάσιος Βασιάδης, Χρήστος Ζαμπούνης και Γεράσιμος Καλλιγάς, έδωσαν στοιχεία της προσωπικότητας του συγγραφέα, του περιεχομένου και των στόχων του βιβλίου του.
Ο Παύλος Πυρινός, σκιαγράφησε την προσωπικότητά του συγγραφέα, το προφίλ του εθελοντισμού και της προσφοράς, που του προσέδωσε η ανάμιξή του με τον Προσκοπισμό, που απόρροιά της ήταν και η γραφή των δύο βιβλίων του, η διάθεση προσφοράς στην πόλη του.
Ο Αναστάσιος Βασιάδης, κάνοντας μια εισαγωγή γύρω από τους όρους “παρουσίαση & κριτική” έδωσε κυρίως στοιχεία της δομής και των στόχων του βιβλίου, διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα, που φώτιζαν και την εποχή αλλά και τις θέσεις του συγγραφέα.
Ο Χρήστος Ζαμπούνης, ζητώντας από το ακροατήριο, πριν από την εισήγησή του, να τιμήσει με ενός λεπτού σιγή τον ποιητή και δημοσιογράφο Δημήτρη Καρασάββα, που πέθανε πρόσφατα, προσφέροντας με τη γραφή του στην πόλη, πέρασε στη συνέχεια στην αξία του βιβλίου.
Μιλώντας για τη σχέση που έχει ο ίδιος με την πόλη της Βέροιας, την πόλη του, αναφέρθηκε στη σημασία του βιβλίου για τη Βέροια. Το βιβλίο τον γοήτευσε, όπως είπε, καθώς αποτελεί μια ζωντανή απεικόνιση της εποχής με την προσωπική πάντα ματιά του συγγραφέα του.
Ο Γεράσιμος Καλλιγάς πρόσφερε στο κοινό την ευχάριστη μεταφορά στην ατμόσφαιρα της εποχής, έχοντας επιλέξει χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το βιβλίο και προβάλλοντάς τες στην οθόνη.
Κατάθεση αναμνήσεων, μέσα από εικόνες και γεγονότα, όπως καταγράφτηκαν μέσα από την προσωπική ματιά ενός ανθρώπου που τα βίωσε.
Το βιβλίο διατέθηκε στο κοινό στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
far
Φωτογραφίες: faretra.info