Κόσμος

Φυσικό αέριο: Η δήλωση του Πούτιν να πληρώνεται σε ρούβλια το «εκτόξευσαν» / Σφοδρές οι αντιδράσεις της Ευρώπης

———-

Τα κάτω… πάνω έφερε στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και όχι μόνο, ο Βλάντιμιρ Πούτιν με μία και μόνο δήλωση του σύμφωνα με την οποία θα συνεχίσει να προμηθεύει τις «μη φιλικές» της Ρωσίας χώρες με φυσικό αέριο μόνο που θα δέχεται αποκλειστικά το ρούβλι ως νόμισμα των συναλλαγών.

Όπως είναι λογικό και μόνο στο άκουσμα αυτής της απαίτησης οι αγορές είδαν τις τιμές στο φυσικό αέριο να κάνουν άλμα 23% στα 122 ευρώ/MWh. Η τιμή της μεγαβατώρας έκλεισε τελικά με άνοδο 8,7% στα 107,3%. Θα συνεχίσουμε τις προμήθειες αερίου σύμφωνα με τις συμβάσεις, αλλά οι πληρωμές θα γίνονται σε ρούβλια, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία μάλιστα μιλούν για αθέτηση συμβολαίων ενώ  μάλιστα η ρώμη ήδη δήλωσε «δεν πληρώνουμε σε ρούβλια».

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στη Βρετανία και την Ολλανδία εκτινάχθηκαν την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα αρχίσει να πουλά αέριο σε «μη φιλικές» χώρες σε ρούβλια και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε νομοθεσία για ελάχιστα επίπεδα αποθήκευσης αερίου στο 80%.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία θα αρχίσει να πουλάει φυσικό αέριο σε «μη φιλικές» χώρες σε ρούβλια, με την τιμή του βρετανικού συμβολαίου για την επόμενη ημέρα να εκτινάσσεται κατά 18% στις 259,50 πένες ανά θερμική μονάδα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην ολλανδική αγορά φυσικού αερίου, το συμβόλαιο για τον επόμενο μήνα κατέγραψε άλμα 23% στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ η τιμή για το δεύτερο τρίμηνο εκτινάχθηκε κατά 16% στα 113,65 ευρώ/MWh.

Το πετρέλαιο Μπρεντ ξεπέρασε τα 120 δολάρια το βαρέλι

Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε κι αυτή σήμερα τα 120 δολάρια το βαρέλι, ενόψει των πολλών διεθνών συνόδων που θα διεξαχθούν το επόμενο διήμερο και της πιθανότητας να συμφωνηθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Γύρω στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, έφτασε τα 120,86 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 4,66%.

Στη Νέα Υόρκη, το αμερικανικό αργό (WTI) έφτασε τα 114,02 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση +4,35%.

Ίδιες οι ποσότητες αλλά σε… ρούβλια

«Η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές…που καθορίζονται σε προηγούμενα συμβόλαια», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντησης με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.«Οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμής, το οποίο θα αλλάξει σε ρωσικά ρούβλια», είπε.

Από τις 27 Ιανουαρίου, οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες διακανονίστηκαν κυρίως σε ευρώ, περίπου στο 58%.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες να σχολιάσουν τη ρωσική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νομοθεσία που απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να γεμίζουν τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου τους τουλάχιστον στο 90% έως την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνο από το 2023 και 80% φέτος.

Ρυθμίσεις που θα επιβάλουν οι αγορές φυσικού αερίου να πληρώνονται σε ρωσικά ρούβλια, προανήγγειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οπως δήλωσε ο κ. Πούτιν, η κατάσχεση ρωσικών στοιχείων ενεργητικού από ξένες χώρες λόγω της εισβολής στην Ουκρανία «κατέστρεψε την εμπιστοσύνη».

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν“, είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας πως πρόκειται για μια αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση.

Θα συνεχίσουμε τις προμήθειες αερίου σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από την κρατική Gazprom να προχωρήσει στις αντίστοιχες αλλαγές στις συμβάσεις.

«Εδωσα προθεσμία μίας εβδομάδας στην κεντρική τράπεζα και τη ρωσική κυβέρνηση για να βρούμε πώς ακριβώς θα προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ιταλία: Δεν πληρώνουμε σε ρούβλια το ρωσικό αέριο

Ο οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, Φραντσέσκο Γκιαβάτσι, διαμήνυσε την Τετάρτη ότι η Ιταλία δεν προτίθεται να πληρώσει το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

«Η άποψη μου είναι ότι θα πληρώσουμε σε ευρώ γιατί το να πληρώσουμε σε ρούβλια θα ήταν ένας τρόπος να παρακαμφθούν οι κυρώσεις, οπότε πιστεύω ότι συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ» τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Γκιαβάτσι.

«Σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τον τρόπο πώλησης αερίου σε μη φιλικές χώρες, ώστε να πραγματοποιούνται σε ρούβλια» είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα στο οποίο θα γίνονται οι πληρωμές.

Θα συνεχίσουμε τις προμήθειες αερίου σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από την κρατική Gazprom να προχωρήσει στις αντίστοιχες αλλαγές στις συμβάσεις.

«Έδωσα προθεσμία μίας εβδομάδας στην κεντρική τράπεζα και τη ρωσική κυβέρνηση για να βρούμε πώς ακριβώς θα προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Βερολίνο: Αθέτηση συμβολαίων η απειλή Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια

Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσουν οι «μη φιλικές» χώρες το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια αποτελεί αθέτηση των όρων των συμβολαίων, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους ποια θα είναι η απάντηση.

Η απειλή Πούτιν για ρούβλια μπορεί να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συζητήσουν το αίτημα της Ρωσίας ότι οι «μη φιλικές χώρες» θα πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που θα ξεκινήσει αύριο στις Βρυξέλλες, όπως είπε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αυτό μπορεί να συζητηθεί», είπε η πηγή αυτή. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες ενδέχεται επίσης να εξετάσουν αν το αίτημα της Μόσχας θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

 topontiki.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ