“Παναγία Δοβρά” / Ένα Ντοκιμαντέρ Μαθητών της ΣΤ’ τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας
Σε μικρή απόσταση από τη Βέροια, στις ανατολικές πλαγιές του Βερμίου, δεσπόζει η Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά, η οποία ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Η μονή διαδραμάτισε το 1822, κατά την πρώτη περίοδο της Επανάστασης των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων, σπουδαίο ρόλο ως ένα από τα σημαντικότερα εθνικά και θρησκευτικά κέντρα της Μακεδονίας, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, οι οποίοι, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού, Χριστίνας Δημητριάδου, δημιούργησαν ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με τίτλο ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΟΒΡΑ.
Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων “Βιωματική μάθηση & παραγωγή πολιτισμικού υλικού — Η Μονή της Παναγίας Δοβρά”, που έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες μαθητές να επεξεργαστούν πτυχές του παρελθόντος και του παρόντος του συγκεκριμένου θέματος της τοπικής ιστορίας και αφορούν στη μονή και το ομώνυμο χωριό της Δοβρά.
Σκοπός του προγράμματος ήταν να ενισχύσουν οι μαθητές την πολιτισμική συνείδηση της τοπικής ιστορίας και παράλληλα να αναπτύξουν γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και συναισθήματα σε θέματα τοπικού πολιτισμικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός των προαναφερθέντων με την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού πολιτισμικού περιεχομένου είχε ως στόχο την καλλιέργεια της καλλιτεχνικής οπτικοακουστικής έκφρασης και της κινηματογραφικής παιδείας, την εξοικείωση των μαθητών με τη γλώσσα της κινηματογραφικής αφήγησης, καθώς και τον εμπλουτισμό της τοπικής ιστορικής κληρονομιάς.
Η διατήρηση της τοπικής ιστορικής μας κληρονομιάς και η μετάδοσή της από γενιά σε γενιά συνιστά ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης. Το έτος 2022 συμπληρώνονται 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας και την καταστροφή της Παναγίας Δοβρά και 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η δημοσίευση του μικρού ντοκιμαντέρ και η διάχυσή του στην ευρύτερη κοινωνία (Φεβρουάριος 2022) τυχαίνει να είναι επίκαιρη, καθώς γίνεται αναφορά σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με το χρονικό διάστημα που διανύουμε, όπως η 20η Φεβρουαρίου 1822, που έλαβε χώρα στην παλιά μονή της Δοβρά μυστική συνάντηση του Τάσου Καρατάσου κι άλλων οπλαρχηγών με σκοπό να απελευθερώσουν τη Βέροια, και λίγες μέρες αργότερα, η 12η-13η Μαρτίου 1822, που έγινε η μάχη της Δοβρά με την ήττα των Ελλήνων. Κατά τη μάχη αυτή η μονή κάηκε και το ομώνυμο χωριό της Δοβρά χάθηκε για πάντα.
Το σχολείο εκφράζει για τη συνεχή υποστήριξη και συνεργασία τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του τόσο στους μαθητές που συμμετείχαν, όσο και στους γονείς και κηδεμόνες τους.