Ταξιδεύοντας στην Κίνα / Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην Άπω Ανατολή – Το πρόγραμμα
Ανακοίνωση από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Κινεζικού Μελετών, σας προσκαλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι στην Κίνα, μέσα από τον φωτογραφικό φακό του περιβαλλοντολόγου Νίκου Στάντζου.
Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στη χώρα και έχοντας δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με αυτήν, ο κ. Στάντζος* μοιράζεται εμπειρίες, αφηγήσεις, στοιχεία για την ιστορία και την τέχνη της Κίνας, αλλά και πολλές ταξιδιωτικές πληροφορίες σε μια σειρά 5 παρουσιάσεων, από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο 2022. Από το Πεκίνο και τα περίχωρά του, στις αρχαίες πρωτεύουσες και στα σύνορα της χώρας, περιηγούμαστε σε άγνωστους τόπους, που διατηρούν τη μυστηριακή ατμόσφαιρα της Άπω Ανατολής.
Μνημεία και φύση, εθνοτικές ομάδες, βιοποικιλότητα και μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως αποτυπώθηκαν στις ταξιδιωτικές φωτογραφίες, εκπλήσσουν, εντυπωσιάζουν και μας προκαλούν να γνωρίσουμε την αθέατη πλευρά της Κίνας.
Οι παρουσιάσεις θα μεταδοθούν μέσω της πλατφόρμας Ζοοm και η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Εγγραφή εδώ.
Η εγγραφή ισχύει για όλες τις συναντήσεις. Η παρακολούθηση όλων δεν είναι υποχρεωτική.
Μπορείτε να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα των ξεναγήσεων από εδώ.
* Ο Νίκος Στάντζος γεννήθηκε στη Βέροια το 1980. Σπούδασε Περιβαλλοντικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Διαχείριση της Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από το 2007 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Ασία με κύριο αντικείμενο την περιβαλλοντική διαχείριση (Μαλαισία, Ιαπωνία, Ινδονησία, Κίνα, Σιγκαπούρη). Στην Κίνα ταξίδεψε για πρώτη φορά το 2008 και την περίοδο 2012-2017 έζησε και εργάστηκε στο Πεκίνο.
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: http://www.laskaridisfoundation.org/taxideyontas-stin-kina/
FB: https://www.facebook.com/events/3578164409077111?ref=newsfeed
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Φωτογραφικό οδοιπορικό στην Άπω Ανατολή
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- ΠΕΚΙΝΟ
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 19.00
Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, είναι απαραίτητη μια πρώτη παρουσίαση τής χώρας μέσα από τα γεωγραφικά στοιχεία, τις τάσεις και τις ιδιομορφίες της.
Το ταξίδι ξεκινά από την πρωτεύουσα, την πόλη της μεγάλης γιορτής, το Πεκίνο. Θα εξερευνήσουμε τα μνημεία του Αυτοκρατορικού Πεκίνου, θα «χαθούμε» στην αχανή Απαγορευμένη Πόλη και θα εκτιμήσουμε τη σχεδιαστική συμμετρία του Ναού του Ουρανού. Θα περιηγηθούμε στα υπέροχα πάρκα της πόλης και φυσικά θα επισκεφθούμε το Ολυμπιακό Πάρκο, για να απολαύσουμε τη μοντερνιστική αρχιτεκτονική του.
- ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ
Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, ώρα 19.00
Εστιάζοντας βαθύτερα στην πόλη του Πεκίνου, περιηγούμαστε στην πανεπιστημιούπολη του Τσίνχουα και συνεχίζουμε στην αγορά του Παντζιαγιουάν. Μετά από μια επίσκεψη στο τεϊοπωλείο του Λάο Σου, και αφού μάθουμε ότι δεν μπαίνει ποτέ γάλα στο τσάι, περπατάμε στα λιγοστά εναπομείναντα χουτόνγκ, στις παραδοσιακές γειτονιές της πόλης που επιβιώνουν στη σκιά της επιχειρηματικής περιοχής του Πεκίνου. Χρησιμοποιώντας τα εξαιρετικά σύγχρονα τρένα, εξερευνούμε συναρπαστικά μνημεία στα περίχωρα του Πεκίνου. Πρώτη μας στάση, φυσικά, το περίφημο Σινικό Τείχος, όπου περιηγούμαστε σε τμήματα που δεν έχει επηρεάσει ο τουρισμός και «διανυκτερεύουμε» κατασκηνώνοντας εκεί. Στα Μαυσωλεία της Δυναστείας των Μινγκ μαθαίνουμε γιατί ένας Αυτοκράτορας απεργούσε από τα καθήκοντά του για δέκα χρόνια, στο Ντάτονγκ θαυμάζουμε την παλαιότερη ξύλινη παγόδα της Κίνας και στο Ορεινό Θέρετρο του Τσενγκντού «νοσταλγούμε» μαζί με τους Αυτοκράτορες της Δυναστείας των Τσινγκ τη νομαδική ζωή.
- ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΣΤΕΙΕΣ – ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022, ώρα 19.00
Το Πεκίνο δεν ήταν πάντα η πρωτεύουσα της Κίνας. Σε όλη την επικράτεια τής χώρας βρίσκονται πόλεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά τη μακραίωνη ιστορία της, είτε ως πρωτεύουσες Δυναστειών είτε ως πνευματικά, εμπορικά και οικονομικά κέντρα. Η Σιάν με το Μαυσωλείο του Πρώτου Αυτοκράτορα Τσιν και τον περίφημο Πήλινο Στρατό που τον προστατεύει συναρπάζει κάθε επισκέπτη. Σε μια άλλη παλιά πρωτεύουσα, τη Λουογιάνγκ, απολαμβάνουμε την ομορφιά της μνημειακής βουδιστικής γλυπτικής στις Σπηλιές της Λονγκμέν. Στη Ναντζίνγκ, η νεώτερη ιστορία της Κίνας ζωντανεύει, με τραγική κορύφωση το Μνημείο της Σφαγής της Ναντζίνγκ, θυμίζοντας μία από τις πιο μελανές στιγμές του Δεύτερου Σινοϊαπωνικού Πολέμου. Στη γενέτειρα του Κομφούκιου, το Τσούφου, βλέπουμε την επίδραση του μεγάλου διανοητή στον κινεζικό πολιτισμό μέχρι και σήμερα.
Μια σύντομη επίσκεψη στο Μακάο και στο Χονγκ Κονγκ, στα ιστορικά ίχνη της ευρωπαϊκής διοίκησης των περιοχών, ίσως μας βάλει σε σκέψεις. Καταλήγουμε στη Σανγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αλλά και του κόσμου, όπου το μέλλον γίνεται παρόν.
- ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ – ΜΕΡΟΣ 1ο
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΤΡΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, ώρα 19.00
Η διαδρομή μας συνεχίζεται με μια τολμηρή ιδέα για το απόλυτο οδικό ταξίδι: κινούμαστε περιμετρικά, στα σύνορα της Κίνας, ξεκινώντας από την επαρχία του Λιαονίγκ στην Κίτρινη Θάλασσα και φτάνοντας στο Γκουανσί, στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.
Εξερευνούμε τη Μαντσουρία, ξεκινώντας από το Νταντόνγκ, την πόλη-πύλη προς τη Βόρεια Κορέα. Συνεχίζουμε στην επαρχία Τζιλίν, όπου μαζί με πολλούς νότιο-Κορεάτες προσκυνητές, ανεβαίνουμε στο ιερό βουνό Πάεκτου. Επόμενος σταθμός μας, το Χάρμπιν στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάν, την απροσδόκητα κοσμοπολίτικη πόλη, όπου συναντούμε ρωσικές Ορθόδοξες εκκλησίες αλλά και μια Όπερα με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Αφήνοντας πίσω μας τη Μαντσουρία και κινούμενοι δυτικά, φτάνουμε στα χιλιοτραγουδισμένα λιβάδια της Εσωτερικής Μογγολίας και ανακαλύπτουμε το υπερόπλο των Μογγόλων κατακτητών. Ακολουθώντας τον Δρόμο του Μεταξιού, συναντάμε το Οχυρό Τζια-γιου-γκουαν στο τέλος του Σινικού Τείχους, στην επαρχία Γκανσού. Κλείνοντας το πρώτο μέρος του ταξιδιού στα σύνορα της χώρας, εξερευνούμε μια από τις μεγαλύτερες και πιο άγριες επαρχίες της Κίνας, που λίγοι Δυτικοί έχουν επισκεφτεί, το Τσίνχαϊ. Οι αναπάντεχες εικόνες από μια διαδρομή 4.500 χιλιομέτρων στο Οροπέδιο των Ιμαλαΐων, θα συμβάλουν να αναθεωρήσουμε τα στερεότυπα που έχουμε για την Κίνα.
- ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ – ΜΕΡΟΣ 2ο
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΙΚΟ ΓΚΟΥΑΝΣΙ
Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, ώρα 19.00
Το ταξίδι περιμετρικά των συνόρων της Κίνας ξεκινά από την επαρχία Σιντζιάνγκ. Διασχίζουμε την οροσειρά Τιέν Σαν για να επισκεφθούμε ένα από τα ομορφότερα εθνικά πάρκα της Κίνας, τη Λίμνη Κάνας. Εξερευνούμε μικρές πόλεις-οάσεις περιμετρικά της Ερήμου Τακλαμακάν, με έντονο το Ουιγουρικό πολιτισμικό στοιχείο.
Στρεφόμαστε και πάλι ανατολικά, συνεχίζοντας προς το Θιβέτ. Η θέα του Έβερεστ θα μας δημιουργήσει δέος, η θρησκευτική αφοσίωση των Θιβετιανών θα μας συγκινήσει και ένα αλμυρό τσάι με βούτυρο γιάκ θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το πρόβλημα του μεγάλου υψομέτρου. Ακολουθώντας τα Ιμαλάια, εξερευνούμε το Εθνικό Πάρκο Νταοτσένγκ. Στη γειτονική επαρχία της Γιουνάν συναντάμε ένα μωσαϊκό εθνοτήτων, ενώ παράλληλα συνεχίζοντας στο Ντάλι γνωρίζουμε την εθνοτική ομάδα των Μπάι, και στη Γιουανγιάνγκ εντυπωσιαζόμαστε από τις σμιλεμένες «πεζούλες» των καλλιεργειών ρυζιού. Τελευταίος μας σταθμός, η επαρχία Γκουανσί, στα σύνορα με το Βιετνάμ, με το καρστικό τοπίο του Γκουιλίν, αγαπημένο θέμα της κλασικής κινεζικής ζωγραφικής.