Κορωνοϊός Πολιτική

“Η αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της πανδημίας”

—–

Από το Γραφείο Τύπου της Χριστιανικής Δημοκρατίας πήραμε το Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

Η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

1.       Για τρίτη χρονιά, στα επαχθή βάρη των μνημονιακών δεσμεύσεων που ταλαιπωρούν και σταδιακά εξαθλιώνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, έχουν προστεθεί και τα βάρη από την κρίση του κορωναϊού.

2.       Το κύριο συμπέρασμα που έχει εξαχθεί από όλο αυτό το διάστημα είναι ότι καμμία πανδημία δεν μπορεί να προστατευθεί αποτελεσματικά χωρίς την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και των άλλων τομέων του κοινωνικού Κράτους. Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που ήταν γνωστή στην κυβέρνηση από το τέλος Μαΐου 2021 είναι σαφής σε σχέση με την υποβάθμιση της νοσηλείας και την αύξηση των θανάτων όταν το Ε.Σ.Υ. επιβαρύνεται. Ο εκ των συντελεστών της μελέτης καθηγητής Σωτήρης Λύτρας δήλωσε απερίφραστα ότι όσο και αν είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

3.      Το πλήθος των κρουσμάτων στα σχολεία επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της αραίωσης των μαθητών ανά τάξη και κατ’ επέκταση την ενίσχυση των υποδομών της δημόσιας εκπαίδευσης. Η κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται όχι μόνο για την προστασία της υγείας διδασκόντων και διδασκομένων, ακόμα και σε περιόδους χωρίς πανδημίες. Αλλά και για την άνοδο της ποιότητας της δημόσιας Παιδείας.

4.       Πρώτη προτεραιότητα είναι και η ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών με την πύκνωση των δρομολογίων για την αραίωση των επιβατών. Η προτεραιότητα αυτή επιβάλλεται όχι μόνο λόγω της συγκυρίας της πανδημίας, αλλά και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και διευκόλυνσης της πρόσβασης των εργαζομένων σε περισσότερες θέσεις εργασίας. Κι όμως, η κυβέρνηση που καυχιέται για την «πράσινη ανάπτυξη», όχι μόνο καταστρέφει το περιβάλλον με την αλόγιστη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, αλλά και στρέφει τους πολίτες στη χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των συνθηκών ζωής στην Πρωτεύουσα και στις μεγάλες πόλεις.

5.       Η κατεύθυνση αυτή ισχύει από τη δεκαετία του 1980 και για όλες τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ο.Κ./Ε.Ε. και της της Ευρωζώνης στη συνέχεια. Ιδίως στον τομέα της υγείας, τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα του σταδιακού αφανισμού της δημόσιας περίθαλψης. Με την αναλογία των νοσοκομειακών κλινών ανά κάτοικο να έχει πέσει τη δεκαετία του 2010 με πιο ακραία την περίπτωση της Ιταλίας, όπου από 950 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους το 1980, έπεσε σε μόλις 331 το 2013.

6.       Αν, με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, στην Ελλάδα η ανάλογη μείωση, αν και σημαντική δεν είναι τόσο μεγάλη, από 623 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους το 1980 στις 420 το 2014, στα «συρτάρια» βρίσκεται μελέτη δήθεν «εξορθολογισμού» για την περαιτέρω δραστική μείωση των νοσοκομείων, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί λόγω της πανδημίας.

7.       Γεγονός παραμένει ότι χωρίς τις νεοφιλελεύθερες περικοπές του δημόσιου τομέα με το πρόσχημα της «λιτότητας», οι κοινωνίες θα ήταν πολύ πιο οχυρωμένες για την αντιμετώπιση της τωρινής πανδημίας, και θα είχαν εξοικονομηθεί χρηματικά ποσά πολλαπλάσια απ’ όσα υποτίθεται ότι «εξοικονομήθηκαν» με τις καταστρεπτικές περικοπές.

8.       Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να αγνοεί τα πιο πάνω δεδομένα και πραγματικότητες. Επειδή ακόμα και όταν η ίδια η πραγματικότητα καταρρίπτει τα βασικά «δόγματα» της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας την οποία τυφλά υπηρετεί, η πραγματικότητα αυτή δεν υπάρχει για τους κυβερνώντες. Στην προκειμένη περίπτωση, το «Δόγμα» επιτάσσει τη μείωση μέχρις αφανισμού του κοινωνικού κράτους με όργανο την πολιτική της λιτότητας.

9.       Προκειμένου να αποφύγει την επιβαλλόμενη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η κυβέρνηση υιοθέτησε την κατεύθυνση της αναγωγής του εμβολίου σε απόλυτο όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας του ιού covid-19 με συνακόλουθη την πολιτική διακρίσεων μεταξύ των πολιτών: Την παροχή «προνομίων» στους εμβολιασμένους και τα μέτρα καταστολής εις βάρος των πολιτών εκείνων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

10.      Με ανακοίνωσή μας ήδη από τις 5.7.2021, όταν διαφαίνονταν τα κυβερνητικά σχέδια, τονίζαμε ότι«Σε περίπτωση που εκτιμάται ότι η προστασία της δημόσιας υγείας απαιτεί τη λήψη μέτρων, η Πολιτεία οφείλει να τα θεσπίσει για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού με νέα δεδομένα, μπορεί να καταστήσει επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία την προνομιακή χαλάρωση των μέτρων προστασίας για τους εμβολιασμένους.»Με τα σημερινά δεδομένα, η εκτίμηση αυτή έχει πλήρως επιβεβαιωθεί.

11.   Έχουμε επίσης από την αρχή καταδικάσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και την επιβολή του με βάση κατασταλτικά μέτρα. Η μόνη αποδεκτή μέθοδος είναι η πειθώ ότι ο εμβολιασμός συνιστά σημαντικό μέσο για τη διασφάλιση της υγείας του πολίτη από τον COVID, προκειμένου αυτός να λάβει την απόφασή του για τον εμβολιασμό του. Επισημαίνουμε ότι ο εμβολιασμός είναι ένα από τα μέσα που έχει αναδείξει η επιστημονική έρευνα. Άλλα μέσα συνιστούν η ενίσχυση της διατροφής με συγκεκριμένα συστατικά, ο εξαερισμός των χώρων, τα θεραπευτικά μέσα. Για τα τελευταία, είναι υπόλογη η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ελλιπέστατη εξασφάλισή τους, εφόσον θα μπορούσαν να είχαν θεραπευθεί, όπως δείχνει η έρευνα και η εμπειρία, πάρα πολλοί ασθενείς, ειδικά ευπαθείς, με βαριά νόσηση, σε σχετικά πρώιμο στάδιο. Πρόσφατη δήλωση του Έλληνα Επιτρόπου της Κομισιόν υποψιάζει για την πρόταξη μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος της υγείας των πολιτών.

12.   Καταδικάζουμε την πολιτική των διακρίσεων, του διχασμού των πολιτών και των μέτρων καταστολής. Ζητούμε την άμεση ανάκληση της αναστολής εργασίας των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί και την καταβολή σε αυτούς των δεδουλευμένων που στερήθηκαν. Την κατάργηση των προστίμων για μη εμβολιασμένους. Διαγνωστικές εξετάσεις πάσης φύσεως («τεστ») δωρεάν και με ίσους όρους για όλους τους πολίτες. Την τήρηση των απαραίτητων πρωτοκόλλων προστασίας της δημόσιας υγείας απ’ όλους ανεξαιρέτως χωρίς διακρίσεις.

13.   Καταδικάζουμε επίσης τη δράση διαφόρων ομάδων που επενδύουν στην αναξιοπιστία των κυβερνήσεων, υποτιμούν τον κίνδυνο της νόσου και αντιτίθενται στη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

14. Η Χ.Δ. εξαρχής έχει τη θέση ότι ο εμβολιασμός κατά της covid-19 είναι ζήτημα αμιγώς επιστημονικό και ιατρικό. Και ως ιατρική πράξη, είναι θέμα του κάθε ανθρώπου να αποφασίσει, με τη συμβουλή και του προσωπικού του γιατρού. Ο τελευταίος, εφόσον είναι αξιόπιστος, είναι σε θέση να εξειδικεύσει για την κάθε προσωπική περίπτωση την άποψη της επιστημονικής κοινότητας.

15. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περισσότερα περιθώρια διαλόγου ανάμεσα στις διαφορετικές επιστημονικές απόψεις που διακινούνται σε σχέση με το κρίσιμο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας και καλούμε την Πολιτεία, τις ιατρικές σχολές και τους ιατρικούς συλλόγους να εξαντλήσουν τον διάλογο και την επιστημονική έρευνα, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νόσου.

16. Το πρωταρχικό καθήκον για οργανωμένη υγειονομική περίθαλψη των ασθενών μελών μιας κοινωνίας συνδέεται στενά με το κοινωνικό μήνυμα του Ευαγγελίου, την Ορθόδοξη Παράδοση και τη ζωή της Εκκλησίας μας. Από τη σαφέστατη ευαγγελική περικοπή του «Ευαγγελίου της Κρίσεως», που κατατάσσει τη φροντίδα των ασθενών αδελφών στις πρωταρχικές προϋποθέσεις για τη σωτηρία του κάθε ανθρώπου, τη μέριμνα της πρώτης Εκκλησίας για τους ασθενείς, την πλειάδα των ιατρών-αγίων που αφιλοκερδώς φρόντιζαν τους φτωχούς, τη «Βασιλειάδα» του Μεγάλου Βασιλείου, τη λειτουργία νοσοκομειακής μονάδας ως παραρτήματος κάθε μοναστηριού τον καιρό του Βυζαντίου, αλλά και των ίδιων των μοναστηριών ως κέντρων περίθαλψης και νοσηλείας επί Τουρκοκρατίας.

17. Κατά συνέπεια το αίτημα για ολοκληρωμένο σύστημα υγείας για όλους πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε Χριστιανό που θέλει να παίρνει θέση στο κοινωνικό πρόβλημα, αναδεικνύοντας ως βαθιά αντιχριστιανική την αντίθετη κατεύθυνση του νεοφιλελευθερισμού.

18. Σε κάθε περίπτωση, όσο απαραίτητος και αν κρίνεται ο εμβολιασμός, από μόνος του δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς την άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία αποτελεί ασφαλή επένδυση και για το μέλλον της χώρας, τόσο σε ομαλές συνθήκες, όσο και σε ενδεχόμενα άλλων μελλοντικών πανδημιών.

Αθήνα 20.1.2022. Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας