Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Βέροια: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιάννη Μπουτάρη “60 χρόνια τρύγος” – Καταγραφή μιας πολυκύμαντης & δημιουργικής ζωής

———-

Δήμητρα Σμυρνή

Στο Νέο Μουσείο των Αιγών παρουσιάστηκε σήμερα το βιβλίο του Γιάννη Μπουτάρη “60 χρόνια τρύγος” εκδόσεις Πατάκη. Συνδιοργανωτές: Το Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

Καθώς είναι γνωστός ο Γιάννης Μπουτάρης ως κορυφαίος επιχειρηματίας στο χώρο της οινοποιίας, μάχιμος πολιτικός τα τελευταία χρόνια, και άνθρωπος παράλληλα με έντονη προσωπικότητα, ήταν φυσικό η κυκλοφορία ενός βιβλίου του να προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Έτσι ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στο Μουσείο ήταν ικανοποιητικός και η συμπεριφορά των περισσότερων που του μιλούσαν πλησιάζοντάς τον, είτε τον γνώριζαν από παλιά είτε όχι, έδειχνε την οικειότητα που εκπέμπει η παρουσία του.

Η Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη ήταν εκείνη που άνοιξε τον κύκλο της παρουσίασης, μιλώντας για τον Γιάννη Μπουτάρη με μεγάλο θαυμασμό. “Δήμαρχο της καρδιάς μας” τον χαρακτήρισε, αιτιολογώντας τον συναισθηματικό χαρακτηρισμό με  όσα έκανε εκείνος για τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας ζωή στην επιχειρηματικότητα της πόλης μέσα στην κρίση, σώζοντας την τιμή των αρχαιολόγων με τις θέσεις του, και στήνοντας τον “Αρκτούρο”, που ανήκει σ’ όλους τους Έλληνες, που αντιλαμβάνονται τη σημασία της Οικολογίας ιδιαίτερα σήμερα.

Παίρνοντας αφορμή από το τελευταίο ο Γιάννης Μπουτάρης, που πάντα έβλεπε πολύ μπροστά, είπε πως πως ο “Αρκτούρος” έγινε πριν 30 χρόνια και πως σήμερα, που κατοικούμε αυτήν τη γη εξήμιση δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα πως “σ’ αυτήν τη γη δεν είμαστε παρά φιλοξενούμενοι” .

Η συγγραφέας Μαρία Μαυρικάκη και συντονίστρια της εκδήλωσης είχε έναν ιδιαίτερο ρόλο στο βιβλίο. Ήταν, όπως είπε, η “γραπτή φωνή” του Γιάννη Μπουτάρη.

Η πορεία των αφηγήσεων του Γιάννη Μπουτάρη είχε πολλή δουλειά για τη συγγραφέα, που έπρεπε όχι μόνο να αποδώσει το προσωπικό του ύφος, που είναι ιδιαίτερο -λόγος επιστημονικός και ταυτόχρονα λόγος της πιάτσας – αλλά και να “συσκευάσει την αλήθεια του”, όπως είπε, παίζοντας με τις λέξεις.

“Ο κυρ Γιάννης άλλαξε τη μορφή του κόσμου του κρασιού κι εγώ ένιωσα πως είχα στα χέρια μου ένα φίνο μάρμαρο, που έπρεπε να το δουλέψω” είπε δίνοντας το λόγο στον συγγραφέα και λαογράφο Τάκη Μπάιτση.

Ο Τάκης Μπάιτσης μίλησε για την προσωπικότητα και την πορεία του συγγραφέα με απόλυτη γνώση των πραγμάτων όχι μόνο από το βιβλίο του αλλά και από την γνωριμία τους χρόνων.

Το βιβλίο είναι δομημένο, είπε, σε τέσσερα μέρη που αναφέρονται στην οικογενειακή ιστορία του Μπουτάρη, στα πρόσωπα της ζωής του που τον καθόρισαν, στη σχέση του με το κρασί, και σε διδάγματα στα οποία τον οδήγησε η ίδια η ζωή.

Μιλώντας για πολλά που έπαιξαν ρόλο στη ζωή του, πρόσωπα και πράγματα, κατέδειξε το ρόλο του στην οινοποιία της Νάουσας και όχι μόνο, χαρακτηρίζοντάς τον “παραδοσιακό κρασά” ή καλύτερα “κρασά του κόσμου”!

Ο Γιάννης Τροχόπουλος, υπεύθυνος προγραμμάτων Heritage, έδωσε την κυρίαρχη εντύπωση που του προκάλεσε το βιβλίο, το βιβλίο χείμαρρος,  οπως είπε, που διαβάζεται μονορούφι ή καλύτερα “πίνεται χωρίς να χυθεί σταγόνα”, καθώς είναι δομημένο σε 27 αυτοτελή κεφάλαια.

Μιλώντας για την αγωνία του συγγραφέα να γίνει “καλό το κρασί”, έδωσε παράλληλα την πορεία του – κινήθηκε σ’ όλα τα στάδια της ζωής του με εξωτερική και εσωτερική ευγένεια – ταξιδεύοντας σ’ όλον το κόσμο, τιμώντας όμως παράλληλα τον τόπο του και τον άνθρωπο γενικά.

“Σε μια εποχή που πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε, ο Γιάννης Μπουτάρης έδειξε πως η ταπεινότητα και η αίσθηση του μέτρου πρέπει να είναι η στάση ζωής” ολοκλήρωσε ο Γιάννης Τροχόπουλος.

Η παρουσίαση έκλεισε με ένα video που δούλεψε η Μαρία Μαυρικάκη, παντρεύοντας τη λαϊκή φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου με φωτογραφίες του Γιάννη Μπουτάρη, καθώς οι στίχοι συμπορεύονταν με την εικόνα, δημιουργώντας ένα έξοχο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ο συγγραφέας έκλεισε τη βραδιά ευχαριστώντας παρουσιαστές και παρισταμένους και στη συνέχεια υπέγραψε βιβλία του.

Φωτογραφίες: faretra.info 

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ