Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας / 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας: Στο κοινό δόθηκαν απόψε οι καρποί ενός δημιουργικού 15ήμερου

——

Δήμητρα Σμυρνή

Μετά από 15 μέρες δουλειάς το 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας  παρουσίασε το αποτέλεσμα της δουλειάς του στο κοινό, δίνοντάς του την ευκαιρία να δει τις αναζητήσεις του σύγχρονου θεάτρου, αυτού που ονομάζουμε Θέατρο Έρευνας.

Σ’ έναν ιδανικό χώρο για κάτι τέτοιο – τις αποθήκες του ΔΗΠΕΘΕ δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης – χώρο υποβλητικό, καθώς ο χρόνος και η εγκατάλειψη  δημιούργησαν το ζητούμενο σκηνικό, ο σκηνοθέτης Γιάννης Λεοντάρης παρουσίασε τη δουλειά την μαθητών σκηνοθετών του, που κινήθηκαν πάνω στο ίδιο θέμα, στο έργο που έγραψε ο Τρέπλιεφ για τη Νίνα στον “Γλάρο” του Τσέχωφ, δίνοντας όμως ο καθένας και τη δική του σκηνοθετική οπτική.

Έτσι τα ίδια λόγια ακούστηκαν πολλές φορές, σε διαφορετικούς χώρους, λειτουργώντας κάθε φορά διαφορετικά και με την ανάλογη μουσική υπόκρουση, που υπογράμμιζε σαν ένα είδος ταυτότητας και την διαφορετική σκηνοθετική γραμμή.

Το κείμενο δοσμένο άλλοτε ως μονόλογος και άλλοτε ως διάλογος, ήταν στην ουσία η φθορά της ύπαρξης μέσα σ’ έναν κόσμο παρακμής και η κραυγή αγωνίας που εκπέμπεται άλλοτε σε χαμηλούς εσωτερικούς τόνους κι άλλοτε σε εκφραστικά κρεσέντα, που φτάνουν μέχρι τη γελοιοποίηση, πάντοτε όμως με το ίδιο αποτέλεσμα, την αίσθηση της τραγικότητας.

Οι ηθοποιοί κινήθηκαν με μεγάλη άνεση στους χώρους που άλλαζαν κάθε φορά, παίζοντας άλλοτε μπροστά στο κοινό κι άλλοτε ανάμεσά του, ικανοποιώντας με την απόδοσή τους τούς μαθητές  σκηνοθέτες τους και τον δάσκαλο σκηνοθέτη, τον Γιάννη Λεοντάρη.

Αρκετός ο κόσμος, που παρακολούθησε, άνθρωποι που είναι πάντα παρόντες στις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ και που γενικά αγαπούν το Θέατρο και τις αναζητήσεις του.

Αν κρίνουμε από την αποψινή βραδιά, ο στόχος του 2ου Σχολείου Σκηνοθεσίας

 “Οι νέοι δημιουργοί της τέχνης του θεάτρου έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρακτικά μαθήματα, διαλέξεις, masterclasses. Να συναντηθούν και να μοιραστούν με τους δάσκαλους τους τις καλλιτεχνικές τους αγωνίες και ειδικότερα να ερευνήσουν την πολύ ευαίσθητη θέση του σκηνοθέτη μέσα στο σύμπαν του θεάτρου.

Μετά από μια χρονιά που ο ρόλος του σκηνοθέτη, τα όρια και η θέση του ως οραματιστή της παράστασης πέρασε μια πολύ μεγάλη κρίση, το 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας οφείλει να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο πάνω σε αυτό το θέμα. Ο σκηνοθέτης δεν μπορεί να είναι απλά ένας ταλαντούχος άνθρωπος με ωραίες ιδέες, ο οποίος εργάζεται με μια ομάδα ανθρώπων, άλλα να έχει μια μέθοδο εργασίας, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί το καλλιτεχνικό του όραμα και το ανθρώπινο δυναμικό του με απόλυτο σεβασμό”

όπως τον συνέλαβε ο καλλιτεχνικός  διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Γιάννης Παρασκευόπουλος, έδειξε τους καρπούς του.

Στην αυριανή παράσταση στο Φράγμα του Αλιάκμονα περιμένουμε να δούμε τη δουλειά της άλλης σκηνοθέτιδας, της Χριστίνας Χατζηβασιλείου, και των μαθητών σκηνοθετών της.

……………………..

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, ώρα 7.30μ.μ. στις αποθήκες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας (δίπλα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό) – Ομάδες υπό την επίβλεψη του σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ώρα 6.30μ.μ. στο Φράγμα του Αλιάκμονα – Ομάδες υπό την επίβλεψη της σκηνοθέτη Χριστίνας Χατζηβασιλείου

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, ώρα 8.00μ.μ. στο Δημοτικό πάρκο Νάουσας με την φορητή «Σκηνή επί πόλεως» –  Ομάδες υπό την επίβλεψη των σκηνοθετών Γιάννη Λεοντάρη και Χριστίνας   Χατζηβασιλείου

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 8.00μ.μ. πάρκο Αγίων Αναργύρων στη Βέροια με την φορητή «Σκηνή επί πόλεως» – Ομάδες υπό την επίβλεψη των σκηνοθετών Γιάννη Λεοντάρη και Χριστίνας Χατζηβασιλείου.

……………….

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων