Στην ενδιαφέρουσα Πινακοθήκη των Γόννων του Δήμου Τεμπών – Η Τέχνη από τα αστικά κέντρα στην Περιφέρεια
Στην πλατεία των Γόννων του Δήμου Τεμπών περιμένει τους φιλότεχνους επισκέπτες της κωμόπολης μια ενδιαφέρουσα πινακοθήκη. Και βέβαια δεν είναι καθόλου συνηθισμένο η Τέχνη, όχι μόνο να δίνει το παρών της στην περιφέρεια, αλλά και να διαθέτει πινακοθήκη!
Πώς συνέβη κάτι τέτοιο; Ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ζήσης Παπαδημητρίου (1939- 2015), επιστρέφοντας το 1991 στην Ελλάδα με τη γερμανίδα γυναίκα του Κριστιάνε, αποφασίζει να δημιουργήσει στον γενέθλιο τόπο του χώρο εκθέσεων, δίνοντας μια άλλη όψη στον τόπο και μια άλλη οπτική στους κατοίκους.
Έτσι, τα καλοκαίρια συγκεντρώνονταν πολλοί καλλιτέχνες στον αύλειο χώρο του παραδοσιακού του σπιτιού και σιγά-σιγά, καθώς ο καθένας αφήνει και ένα έργο του, δημιουργείται η πινακοθήκη, την οποία μπορεί σήμερα να επισκεφτεί ο καθένας.
Η πινακοθήκη στεγάζεται σε πετρόκτιστο μικρό κτίριο με πέντε αίθουσες που παραχώρησε ο Δήμος, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας.
Τοιχογραφίες αλλά και έργα ζωγραφικής διαφόρων τεχνοτροπιών εναλλάσσονται με γλυπτά και καλλιτεχνικές φωτογραφίες. Μάλιστα σε μια μικρή αίθουσα μπορεί κανείς να δει και μια αντιπροσωπευτική έκθεση Ταχυδρομικής Τέχνης (mail art), στην οποία συμμετείχαν 66 καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο με 77 έργα. Θέμα της ο Προμηθέας.
Έχοντας οδηγό μας στην έκθεση των 135 έργων τον ζωγράφο Ντίνο Παλιάν, μπορούμε να δούμε και δικά του έργα εκεί και της γυναίκας του Μάγδας Μαδεμλή –καθώς συμμετείχαν και οι δύο σε ομαδικές εκθέσεις των Γόννων – ενώ παράλληλα έχουμε απαντήσεις σε διάφορα καλλιτεχνικής φύσεως ερωτήματα που προκύπτουν στην πορεία.
Δεν ξέρουμε πώς οι κάτοικοι των Γόννων αντιμετωπίζουν την τύχη να διαθέτουν – ένας τόσο μικρός τόπος – μια πινακοθήκη. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως πολλές πόλεις της περιφέρειας – όχι απλά κωμοπόλεις, όπως οι Γόννοι – θα ζήλευαν μια τέτοια τύχη.
Σημαντικό, λοιπόν, το ότι ένας άνθρωπος, όπως ο Ζήσης Παπαδημητρίου, που έζησε στη Γερμανία και διακρίθηκε ως επιστήμονας στη Θεσσαλονίκη, δεν ξέχασε τον μικρό τόπο που τον γέννησε. Η παρούσα αναφορά στην Πινακοθήκη εστιάζει στον στόχο του δημιουργού της, αλλά και στην ανταπόκριση που βρήκε στον καλλιτεχνικό κόσμο.
Φωτογραφίες: faretra.info
Σημείωση Φαρέτρας: Ευχαριστούμε θερμά την κ. Χρύσα – Παρασκευή Δήμου η οποία μας άνοιξε την πινακοθήκη -σε σχετικά ακατάλληλη ώρα- με μεγάλη προθυμία και ευχαρίστηση.
Θα θέλαμε επίσης από το βήμα αυτό να συγχαρούμε όλους, όσοι με οποιοδήποτε τρόπο κρατούν ζωντανό το σημαντικό αυτό κύτταρο πολιτισμού των Γόννων.
far