Παιδεία

«Μαύρη τρύπα» στην εκπαίδευση

 Υπατία Κοκκινάκη
.
Δεκάδες είναι οι ανακοινώσεις ομοσπονδιών και συλλόγων εκπαιδευτικών, οι οποίες επισημαίνουν ότι οι διορισμοί που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας δεν αρκούν για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία που έχουν δημιουργηθεί από τη μακροχρόνια αδιοριστία αλλά και τις αποχωρήσεις εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών, τα κενά αυτά ξεπερνούν τα 60.000, δημιουργώντας μια τεράστια «μαύρη τρύπα» στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2021 θα πραγματοποιηθούν 11.700 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση, ωστόσο η σχολική χρονιά 2021 – 2022 ξεκινάει με 60.000 κενά σε εκπαιδευτικούς.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ο αριθμός των διορισμών των εκπαιδευτικών δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση το σύνολο των κενών στα σχολεία, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών, που επίσης έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους όλα αυτά τα χρόνια στο δημόσιο σχολείο, να μένουν εκτός διορισμών και να αναγκάζονται να συνεχίσουν να εργάζονται ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι.

«Τα χιλιάδες οργανικά κενά που παραμένουν ακάλυπτα δυσχεραίνουν τη λειτουργία των σχολείων και την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου» τονίζει η ΟΛΜΕ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, επιβάλλεται την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά να γίνουν νέοι μαζικοί διορισμοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά.

Σε σχέση με την κατανομή μεταξύ των βαθμίδων εκπαίδευσης, η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως είναι προφανές ότι οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν μία άνιση κατανομή εις βάρος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαψεύστηκαν, όπως είχαν διαψευστεί και στους αντίστοιχους διορισμούς της ειδικής αγωγής.
Επιπλέον, η ΟΛΜΕ δίνει έμφαση στην κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα Λύκεια.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ο αφανισμός του κλάδου των Κοινωνικών Επιστημόνων (18 διορισμοί Κοινωνικών Επιστημόνων σε σύνολο 5.500 διορισμών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!!!) μετά την τεχνητή μείωση των οργανικών κενών τους με την κατάργηση των μαθημάτων τους από τα ωρολόγια προγράμματα» υπογραμμίζει η ΟΛΜΕ.

Καμία απόλυση εκπαιδευτικού

Πάνω από 60.000 είναι τα κενά στα σχολεία, σύμφωνα με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Χαλκίδας, η οποία ζητά να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στην εκπαίδευση με μόνιμους διορισμούς.
«Οι διορισμοί αυτοί σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των χιλιάδων ελλείψεων, το πρόβλημα της γενίκευσης της ελαστικής εργασίας – με ό,τι αυτό σημαίνει για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών» επισημαίνει η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Χαλκίδας.

Επιπλέον, ζητά να μη γίνει καμία απόλυση εκπαιδευτικού και να εξισωθούν τα δικαιώματα των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
«Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πρακτικά μη διαχειρίσιμη» επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί.

Οι αδικίες

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν εκπαιδευτικοί για την κατανομή των μόνιμων διορισμών. Ανάμεσα στους πληγέντες κλάδους είναι οι Φυσικοί, οι Χημικοί Μηχανικοί, οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, οι Βιολόγοι, οι Θεατρολόγοι και οι Γεωλόγοι.

«Άδικη, χωρίς τεκμηρίωση, λανθασμένη και εκτός πραγματικότητας απόδοση οργανικών θέσεων στους Φυσικούς» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.
«Τελικά είδαμε να επιβεβαιώνονται οι αρχικές προβλέψεις για τον κλάδο μας και να μας αντιστοιχούν μόλις 87 θέσεις σε σύνολο 11.700 διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών» συμπληρώνει.

Από την πλευρά τους, οι Χημικοί Μηχανικοί κάνουν λόγο για «αδικία που συντελέστηκε εις βάρος μας στην κατανομή του αριθμού των εκπαιδευτικών που διορίζονται βάσει της προκήρυξης 2ΓΕ/2019, και ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας».

«Δεν υποστηρίζουμε την αντιπαράθεση μεταξύ των κλάδων. Όλοι έχουν θέση στην εκπαίδευση και όλοι κόπιασαν γι’ αυτό. Όμως οι 11.700 διορισμοί που ανακοινώθηκαν, σε σύγκριση με τα 60.000 και πλέον κενά, και μάλιστα έπειτα από 12 χρόνια χωρίς κανέναν διορισμό, είναι σταγόνα στον ωκεανό» σημειώνουν οι Θεατρολόγοι.

Η αξιολόγηση

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών» αφορά την αξιολόγηση εκπαιδευτικών – στελεχών στην «αυτονομία» των σχολείων, στις δομές εκπαίδευσης και στην εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, θα εφαρμοστεί «διπλή» αξιολόγηση εκπαιδευτικών (διαμορφωτική και συνολική αξιολόγηση), οι σύλλογοι διδασκόντων χάνουν σχεδόν κάθε δυνατότητα επιρροής στα σχολεία, ενώ οι διευθυντές αποκτούν υπερεξουσίες και γίνονται «αιώνιοι», αφού οι θητείες μετατρέπονται σε τετραετείς και αίρεται ο περιορισμός των δύο θητειών.

Επιπλέον προβλέπονται διαφορετικοί τρόποι εξέτασης των μαθητών, το «πολλαπλό βιβλίο» στη διδασκαλία των μαθημάτων, νέες ευθύνες και νέοι ρόλοι για τους εκπαιδευτικούς εντός της σχολικής μονάδας και διενέργεια διαγνωστικών τεστ αποτελεσματικότητας (ελληνική Pisa).
Το νέο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, ειδικά για το κομμάτι της αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τη νέα σχολική χρονιά θα είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας.
Η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι για τους αρνητές της αξιολόγησης θα προβλέπονται και συνέπειες, όπως η μη μισθολογική εξέλιξη και η παρακράτηση μισθού έως και ενός μηνός, αλλά παράλληλα τα αποτελέσματά της θα συνδέονται με επιβράβευση μέσω μορίων είτε με επιμόρφωση.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «θα έχει καθαρά βελτιωτικό χαρακτήρα και τα αποτελέσματά της θα συνδέονται είτε με επιβράβευση μέσω μορίων είτε με επιμόρφωση» και πρόσθεσε ότι οι συνέπειες θα είναι «η μη μισθολογική εξέλιξη και η παρακράτηση του μισθού για περίοδο έως και ενός μηνός».

Ακόμη, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι αν στέλεχος εκπαίδευσης αρνείται να υποβληθεί στη διαδικασία αξιολόγησης, είτε ως αξιολογητής είτε ως αξιολογούμενος, σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής, ή την παρακωλύει με την εν γένει στάση του, αντικαθίσταται και αποκλείεται από τη διαδικασία επιλογής για την πλήρωση οποιασδήποτε θέσης στελέχους εκπαίδευσης για τα επόμενα οκτώ έτη.

 topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας