Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας: Πολιτιστική εφαρμογή “Βερόη” / πρωτότυπη παρουσίαση Μάκη Βαρλάμη
Μια εντυπωσιακή και περιεκτική δικτυακή εφαρμογή, η οποία παρουσιάζει με πρωτότυπο και πολύμορφο τρόπο το πολυδιάστατο έργο του διεθνούς φήμης, Έλληνα της διασποράς, αρχιτέκτονα και ζωγράφου Ευθυμίου (Μάκη) Βαρλάμη, δημιουργήθηκε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας (Artmuseum Waldviertel) και το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας, οργανισμούς που αντιπροσωπεύουν το έργο του Βαρλάμη στην Ελλάδα και διεθνώς. Η εφαρμογή χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ στην πρόσκληση που αφορούσε δράσεις για τον ψηφιακό πολιτισμό.
Ευχάριστη στην περιήγηση, με πολλές λεπτομέρειες, η εφαρμογή βοηθάει τον επισκέπτη αλλά και τον ειδικό ερευνητή να μάθει και να εμβαθύνει στην προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου αυτού διεθνούς φήμης καλλιτέχνη. Βίντεο, ηχογραφήσεις, ανέκδοτα έργα, αλλά και προσωπικές συνεντεύξεις από τον ίδιο τον Βαρλάμη, βοηθούν τους επισκέπτες να μάθουν όχι μόνο για τον καλλιτέχνη και το έργο του, αλλά και για τη σημασία και την αξία που έχει η τέχνη σήμερα στη ζωή μας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ο παιδαγωγικός χαρακτήρας αυτού του εγχειρήματος, αφού πέραν της ολοκληρωμένης παιδαγωγικής εμπειρίας που προσφέρει η εφαρμογή, αποτελεί αφετηρία νέων δράσεων που σχεδιάζονται με τη συνεργασία των τριών φορέων, ώστε να αξιοποιηθεί το πλούσιο καταγεγραμμένο υλικό για μια σειρά ζωντανών παρουσιάσεων του πολύπλευρου έργου του καλλιτέχνη. Το πολυδιάστατο πολιτιστικό περιεχόμενο της εφαρμογής μπορεί να αποτελέσει τη βάση για γόνιμο διάλογο και εμβάθυνση με την ενεργό συμμετοχή διδακτικού προσωπικού, μαθητών, αλλά και ενηλίκων.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια, μεταξύ άλλων, στον ευρύτερο πολιτιστικό τομέα, σε θέματα συγκέντρωσης, τεκμηρίωσης και ανάδειξης υλικού προερχόμενου από διάφορους τομείς και τοπικούς φορείς της Ημαθίας, στοχεύοντας μέσα από εφαρμογές όπως η ΒΕΡΟΗ, να αναδείξει και να προβάλει τις πολιτιστικές καταβολές της πόλης δίνοντας έμφαση σε ανθρώπους που υπηρέτησαν και προήγαγαν τον πολιτισμό. Το υλικό αυτό που εμπλουτίζεται συνεχώς περιλαμβάνεται στο πολιτιστικό αποθετήριο «ΜΕΔΟΥΣΑ» που δημιούργησε το 2008. Από το 2021 άρχισε και προχωρεί με ταχείς ρυθμούς η μετάβαση και μετάπτωση όλου του υλικού σε μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα και ολοκληρώνεται η σύνδεσή της με τον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο web και η πρόσβαση γίνεται μέσα από το site της βιβλιοθήκης (www.libver.gr) η απευθείας μέσω της ιστοσελίδας https://warlamis.libver.gr Επίσης ο ερευνητής έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε όλο το έργο του καλλιτέχνη βλέποντας όλο το ψηφιακό υλικό στην ΜΕΔΟΥΣΑ
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Βιβλιοθήκη: τηλ.2331024494 (Ασπασία Τασιοπούλου) και info@libver.gr