Απόψεις Κορωνοϊός

“Ευρωπαϊκή… Βαβέλ (και) με τα εμβόλια” γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

———-

Το αποτέλεσμα της διαχείρισης της υπόθεσης των εμβολίων (πρόσβαση σε αυτά) και των εμβολιασμών (δηλαδή της διανομής τους) από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προφανώς αποτυχημένο.

Η διαδικασία των εμβολιασμών στις χώρες – μέλη της Ε.Ε. προχωρά με ρυθμό χελώνας, ειδικά αν συγκριθεί με αυτόν της Βρετανίας, η οποία «κούνησε μαντήλι» εγκαίρως αποχωρώντας από τη γραφειοκρατική ευρωπαϊκή «παράνοια».

Ο βασικός λόγος της ευρωπαϊκής αποτυχίας στην αντιμετώπιση (και) αυτής της κρίσης θα πρέπει να αναζητηθεί στον δομικό τρόπο λειτουργίας, διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων. Σ’ αυτήν τη διαδικασία (λήψης αποφάσεων) οι καθοριστικές παράμετροι είναι η επιρροή των συντεταγμένων ομάδων πίεσης και το πολιτικό βάρος του καθενός κράτους ξεχωριστά που, ανάλογα με την ισχύ του, έχει περιθώρια διαμόρφωσης των αποφάσεων.

Έτσι, στο θέμα των εμβολίων, τα λόμπι των πολυεθνικών του φαρμάκου, πιέζοντας (και ταϊζοντας) εξασφάλισαν πακτωλό χρήματος για την έρευνα και ανάπτυξη του εμβολίου. Οι μάχες μεταξύ των λόμπι για χρήμα (προκαταβολικά) και συμβόλαια διαμόρφωσαν εν τέλει μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από την αδυναμία εφοδιασμού της ευρωπαϊκής αγοράς με επαρκείς ποσότητες εμβολίων. Οι εν λόγω δυτικές εταιρείες, οι οποίες εξασφάλισαν και συμβόλαια διάθεσης των προϊόντων τους, έχουν επίσης καταφέρει να αποκλείσουν ή να καθυστερήσουν την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά των προϊόντων των Ρώσων και Κινέζων ανταγωνιστών τους.

Τελικά, μέσα στον κυκεώνα, οι Ευρωπαίοι απειλούν να απαγορεύσουν την εξαγωγή εμβολίων που οι δυτικές εταιρείες (Pfizer, AstraZeneca) παρασκευάζουν σε εργοστάσια εντός Ευρώπης. Και οι εν λόγω εταιρείες προειδοποιούν την Ε.Ε. ότι αν προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια θα αποκλειστεί η πρόσβασή της σε πρώτες ύλες απαραίτητες για την παρασκευή των εμβολίων που υπάρχουν στη Βρετανία και την Ε.Ε.

Και ενώ η «μάχη» μεταξύ φαρμακευτικών και πολυεθνικών οξύνεται, οι μεγάλες χώρες ξεχωριστά αναζητούν να καλύψουν τις ανάγκες σε εμβόλια διαπραγματευόμενες με τη Ρωσία ή την Κίνα. Μάλιστα το Βερολίνο ζήτησε απ’ τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών να προχωρήσει στην έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik έτσι ώστε να γίνει η αγορά του από την Ε.Ε., διαφορετικά, όπως απείλησε, η Γερμανία θα προχωρήσει μόνη της.

Πού και πώς θα ισορροπήσει η «αγορά» κανείς ακόμη δεν μπορεί να προβλέψει. Αυτό πάντως που είναι σίγουρο είναι ότι, μέχρι το «αόρατο χέρι» να ρυθμίσει την αγορά, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους για χάρη των χρονοδιαγραμμάτων που ορίζουν τις καμπύλες παραγωγής, διάθεσης και κέρδους…

topontiki

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ