Απόψεις Πολιτισμός

“Μόνη η Μενδώνη στον νόμο για τα Μουσεία” γράφει η Φωτεινή Λαμπρίδη

.

Φωτεινή Λαμπρίδη

Στην υπόθεση του σχεδίου νόμου για τη μετατροπή των πέντε εμβληματικών μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), η υπουργός Λίνα Μενδώνη, είναι εντελώς μόνη. Στο μέτωπο ενάντια στην υπερψήφιση του νόμου, έχουν συνταχθεί όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες των μουσείων, το σύνολο των σωματείων και οι Σύλλογοι Φίλων των Μουσείων, πολλοί από τους οποίους απαρτίζονται από μέλη που κάθε άλλο από αριστερά  αυτοπροσδιορίζονται. Άρα το επιχείρημα ότι αντιδρούν συντεχνίες και η Αριστερά, πέφτει σαν χάρτινος πύργος με τις καθημερινές ανακοινώσεις που βγαίνουν στην δημοσιότητα.

Στο πλευρό της υπουργού, δεν βρίσκονται καν όλοι οι δεξιοί συνδικαλιστές και εργαζόμενοι. Η μόνη παράταξη που βγήκε με ανακοίνωση υπέρ της υπουργού, ήταν, η μία εκ των δύο δεξιών παρατάξεων του Υπ. Πολιτισμού. Η δεύτερη εξέδωσε ανακοίνωση, μέσα από την οποία κάνει γνωστή την αντίθεση της στον νόμο, ο οποίος κατά γενική ομολογία, θα λειτουργήσει ως ταφόπλακα στα μουσεία της χώρας.

Τα κείμενα αντίθεσης των εργαζόμενων από τα πέντε μεγάλα δημόσια Μουσεία, τα οποία προορίζονται να μετατραπούν σε ΝΠΔΔ, έχει υπογράψει η συντριπτική πλειοψηφία όλων των ειδικοτήτων και κάθε πολιτικής και συνδικαλιστικής απόχρωσης.

Ακόμη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού  (ΠΟΕ ΥΠΠΟ), η οποία αποδεδειγμένα στηρίζει την κα Μενδώνη, (όπως και η ίδια εξάλλου στηρίζει τα στελέχη της στα θέματα του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου), δεν εξέδωσε καν ανακοίνωση στήριξης των προθέσεων της υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί υπάρχουν προηγούμενες δεσμευτικές αποφάσεις συνεδρίων, ενάντια στη μετατροπή των μουσείων σε  Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Γιατί υπάρχει ομόφωνη αντίδραση για τον συγκεκριμένο νόμο

Η αναδιάταξη του θεσμικού τους πλαισίου, σύμφωνα με την υπουργό, έχει ως στόχο τα μουσεία αυτά «να αποκτήσουν αυτοτέλεια, να διοικούνται καλύτερα και να χαράσσουν τη στρατηγική τους καλύτερα». Τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ, χαρακτηρίζουν τον νόμο ως «άλμα εκσυγχρονισμού».  Γιατί λοιπόν αντιδρούν όλοι, ανεξαρτήτως της κομματικής παράταξης στην οποία ανήκουν;

Οι επτά πρωτοβάθμιοι σύλλογοι του ΥΠΠΟΑ στην κοινή τους ανακοίνωση συνοψίζουν:

Η επιλογή αυτή:

  • υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των Μουσείων,

  • μετατρέπει τα Μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια, με τον διορισμό Διοικητικών Συμβουλίων από τον εκάστοτε υπουργό,

  • αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο των Μουσείων,

  • θέτει σε κίνδυνο την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους,

  • ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας τους, με την αύξηση των εισιτηρίων και την κατάργηση των δωρεάν παροχών στο κοινό (ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν ημέρες, εκδηλώσεις),

  • ανοίγει το δρόμο για την ανάθεση κρίσιμων τομέων λειτουργίας τους, που σήμερα εκτελούνται από το προσωπικό των Μουσείων, σε ιδιωτικές εταιρείες, με άμεσα αποτελέσματα τόσο στην ασφάλεια των αρχαιοτήτων όσο και στους εργαζόμενους (λχ φύλαξη, καθαριότητα, οργάνωση εκθέσεων, επικοινωνία),

  • υπάγει τις συλλογές των δημόσιων Μουσείων στην απαράδεκτη διάταξη που επιτρέπει την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 50 χρόνια,

  • μειώνει τα έσοδα του ΟΔΑΠ, τα οποία στηρίζουν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, και απειλεί με οριστικό λουκέτο τα μικρότερα μουσεία ανά την Επικράτεια.

Ο νόμος υπονομεύει τον ίδιο τον πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό

Η κινητοποίηση των σωματείων ενάντια σε αυτή την εξέλιξη, είχε ξεκινήσει από πέρσι, ωστόσο η πρώτη καραντίνα έβαλε φρένο και όπως λέει στο tvxs.gr, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσουμπά:

«Μας φαινόταν αδιανόητο με κλειστά μουσεία σε όλο τον πλανήτη, σε μια χρονική στιγμή που σε όλο τον κόσμο μιλούν για ενίσχυση των μουσείων από το κράτος, να μιλάει η Υπουργός στην Ελλάδα για δήθεν οικονομική αυτοτέλεια των Μουσείων. Εξάλλου ακόμη και ο ορισμός του τι είναι μουσείο σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι σαφής: τα μουσεία, ιδιωτικά και δημόσια, είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί!»

Η Δ. Κουτσούμπα, θέτει ένα επιπλέον ζήτημα: «Είναι η χειρότερη συγκυρία για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα. Μιλάμε για μια περίοδο με κλειστά Μουσεία, χωρίς επισκέπτες. Με ποιο τρόπο ακριβώς η κυβέρνηση μπορεί να πείσει ότι θέλει να αυξήσει την επισκεψιμότητα σε μουσεία που είναι κλειστά από την ίδια την κυβέρνηση; Είναι σκέτη κοροϊδία. Στην πραγματικότητα, η λειτουργία των Μουσείων ως ΝΠΔΔ με διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια θα κοστίσει στο δημόσιο περισσότερα λεφτά.

Θα τα προικοδοτεί το δημόσιο  αυτά τα μουσεία, όπως συμβαίνει και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Σήμερα το κράτος επιχορηγεί με διάφορους τρόπους όλα τα ιδιωτικά Μουσεία για να μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν! Στην πραγματικότητα άλλη είναι η στόχευση της επιχειρούμενης αλλαγής: η μετατροπή αυτή υπονομεύει τον ίδιο τον πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό που παλεύουμε για να προσφέρεται ισότιμα σε όλους: η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, δηλαδή η πίεση προς τα διορισμένα ΔΣ να ιδιωτικοποιήσουν λειτουργίες των Μουσείων θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε όλους τους πολίτες, με αύξηση των εισιτηρίων και εξαφάνιση όλων των δωρεάν παροχών που δίνονται σήμερα, από τα εκπαιδευτικά προγράμματα μέχρι τις περιοδικές εκθέσεις».

 tvxs.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας