Απόψεις Παιδεία

“Γόρδιος δεσμός” το άνοιγμα των σχολείων. Γράφει ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Το υπουργείο Παιδείας θέλει, αλλά οι επιστήμονες δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους

Τις προτάσεις των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με το άνοιγμα των σχολείων, μια υπόθεση που έχει μετατραπεί σε «γόρδιο δεσμό» για την κυβέρνηση και την κοινωνία.

Το ζήτημα είναι ότι η απόφαση αυτή δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη της επιτροπής φαίνεται να μην συμφωνούν ποια θα είναι η καταλληλότερη στιγμή για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καλείται να λύσει άλλο ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που σχετίζεται με την πανδημία της Covid-19 και του lockdown που επιβλήθηκε για την αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος κορωνοϊού, που ακόμα «σαρώνει» τη χώρα.

Τι θέλει η Κεραμέως

Εκπεφρασμένη θέση του υπουργείου Παιδείας είναι τα σχολεία να ανοίξουν… χθες, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία, ιδίως για τα δημοτικά, έδειξαν ότι οι μικροί μαθητές τηρούν πλήρως τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας και ότι η μεταδοτικότητα του ιού μεταξύ τους είναι πολύ μικρή.

Βέβαια για τις μεγαλύτερες ηλικίες – γυμνάσια και λύκεια – τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, ωστόσο τα στοιχεία μέχρι την ώρα που αποφασίστηκε το κλείσιμό τους έδειχναν ότι τα πράγματα ήταν καλά, πολύ καλύτερα σε σύγκριση με άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, παρά ταύτα, η ηγεσία του υπουργείου έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τα όσα θα εισηγηθούν οι επιστήμονες της επιτροπής.

Μιλώντας, μάλιστα, στο Open η γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, αφού υπογράμμισε ότι θέλουν «να ανοίξουν τα σχολεία. Η διά ζώσης εκπαίδευση δεν αντικαθίσταται», ξεκαθάρισε ότι «πρόθεσή μας είναι να ανοίξει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, είναι σύνθετο θέμα. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τέλος της εβδομάδας με την εισήγηση των ειδικών».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία είπε στον ΣΚΑΪ ότι «αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων».

Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Από την πλευρά των εκπαιδευτικών ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούχλος, μιλώντας στον ρ/σ Θέμα FM, υπογράμμισε ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο, μετά την περίοδο των εορτών, προσθέτοντας ότι βασικό θα είναι να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και τεστ και προτείνοντας ο Δεκέμβριος να είναι ο μήνας που θα λυθούν όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η τηλεκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, αναφερόμενος στα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη σχολική κοινότητα, είπε ότι έχουν καταγραφεί 5.000 κρούσματα σε ηλικίες έως 17 ετών, ενώ 1.000 σχολεία είχαν κλείσει λόγω κρούσματος. Μάλιστα, ανέφερε ότι είναι πολλές οι απώλειες καθηγητών στη σχολική κοινότητα. Σημείωσε δε ότι σήμερα Πέμπτη οι καθηγητές θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση μπροστά από το υπουργείο Παιδείας ζητώντας συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Τι λένε οι ειδικοί

Όσον αφορά τις θέσεις των μελών της επιτροπής, την εισήγηση της οποίας αναμένει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, είναι ενδεικτικό ότι ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει μία «γραμμή». Για παράδειγμα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με τα έως τώρα δεδομένα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό και για τα δημοτικά.

«Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14 Δεκεμβρίου. Αν δεν γίνει αυτό, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ, επέμεινε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων διευκρινίζοντας, πάντως, ότι στην παρούσα φάση η επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.

Αν και δεν είναι μέλος της επιτροπής, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο σημειώνοντας ότι, αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν, το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς και ηλικιωμένους συγγενείς που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο.

Τα τελευταία σενάρια

Κατά τα φαινόμενα η κυβέρνηση προσανατολίζεται να παρατείνει το lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια φαίνεται ότι το άνοιγμα των σχολείων βαίνει για μετά τις γιορτές, χωρίς φυσικά να αποκλείεται να υπάρξει μια προσπάθεια για άνοιγμα των δημοτικών στις 14 του μήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα ενημερωθεί από την επιτροπή για τα στοιχεία και τις εισηγήσεις της σήμερα και θα λάβει τις όποιες αποφάσεις αμέσως μετά. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν θα αρχίσει η χαλάρωση του lockdown, με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να ξαναρχίζει πρώτη τη διά ζώσης διδασκαλία».

Σημειώνεται, πάντως, ότι πάγια θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά, ακόμα και όταν λαμβάνονται αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.

 topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων