Νίγηρας: Στελέχη του στρατού διέπραξαν εκτελέσεις αμάχων με συνοπτικές διαδικασίες
Άνδρες των ένοπλων δυνάμεων του Νίγηρα, που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών, «ευθύνονται για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» δεκάδων αμάχων στην περιοχή Τιλαμπέρι (δυτικά), δήλωσε χθες Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντουλαγέ Σεϊντού, μέλος μη κυβερνητικής οργάνωσης που συμμετείχε σε έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Πράγματι έγιναν εκτελέσεις άοπλων πολιτών και η αποστολή βρήκε τουλάχιστον 71 ανθρώπους που είχαν σκοτωθεί σε έξι ομαδικούς τάφους», είπε ο Σεϊντού. «Στοιχεία των Δυνάμεων Άμυνας και Ασφάλειας (σ.σ. Forces de défense et de sécurité, FDS, ο στρατός του Νίγηρα) ευθύνονται για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες».
«Έγινε χρήση μαχαιριών και ελαφρών πυροβόλων όπλων», συνέχισε ο Σεϊντού, πρόεδρος του Παναφρικανικού Δικτύου για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη (REPPA).
Πάντως «δεν έχουμε στη διάθεσή μας ενδείξεις ή στοιχεία που να μπορούν να τεκμηριώσουν την ευθύνη του στρατού ως θεσμού ή της στρατιωτικής ιεραρχίας», επισήμανε.
«Ακούσαμε πάνω από 70 αυτόπτες μάρτυρες», υπογράμμισε.
Η έρευνα διενεργήθηκε «σε μια περίοδο τριών μηνών, από την 20ή Μαΐου ως την 6η Ιουλίου» φέτος. Αποφασίστηκε να γίνει μετά «τις καταγγελίες για τις εξαφανίσεις 102 ανθρώπων», κατά την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στο «σύνολο των έξι ομαδικών τάφων στους οποίους έγιναν εκταφές τα πτώματα είχαν όλα τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, τα τουρμπάνια δεμένα γύρω από τον λαιμό, και σημάδια από σφαίρες. Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις υπάρχουν», δήλωσε στον Τύπο ο Αλισινά Αμαντού Κουλγκενί, γενικός γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Επιτροπή είναι δημόσιος θεσμός, που αποτελείται από αντιπροσώπους της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου, ΜΚΟ, συνδικάτων και νομικούς.
Ο ένας από τους τάφους περιείχε «τουλάχιστον τριάντα πτώματα», ορισμένα από τα οποία είχαν «σημάδια βίας, πολλαπλά κατάγματα, στα χέρια, στους πήχεις των χεριών, στο κρανίο», εξήγησε ο Αμαντού Κουλγκενί.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι την ευθύνη δεν έχει ο στρατός στο σύνολό του, αλλά κάποιες «μικρές ομάδες» στρατιωτών.
Το πόρισμα της έρευνας, ένα και μοναδικό αντίτυπο, εστάλη στα τέλη Ιουλίου στον πρόεδρο Μαχαμαντού Ισούφου, ο οποίος το «διαβίβασε στο υπουργείο Άμυνας», το οποίο με τη σειρά του το παρέμπεμψε «στη δικαισύνη».
Στις αρχές Απριλίου, η αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί (MINUSMA) είχε καταγγείλει τον «πολλαπλασιασμό» των εγκλημάτων που προσάπτονται στους στρατούς των χωρών του Σαχέλ. Ο ΟΗΕ είχε καταμετρήσει μέχρι τότε 101 εξωδικαστικές εκτελέσεις από τον στρατό του Μαλί μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου, καθώς και άλλες περίπου τριάντα από τον στρατό του Νίγηρα στο έδαφος του Μαλί.
Τον Ιούνιο, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε στρατιώτες τριών χωρών της ζώνης του Σαχέλ, που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών, για τις εξαφανίσεις περίπου 200 ανθρώπων μέσα σε μερικούς μήνες.
Στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Μαλί και στον Νίγηρα, «στρατιώτες σπέρνουν τον τρόμο και διαπράττουν σφαγές σε χωριά με προκάλυψη τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», είχε καταγγείλει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Νίγηρας εξέφρασε «αγανάκτηση» για τις καταγγελίες του ΟΗΕ περί εξωδικαστικών εκτελέσεων από στελέχη των ένοπλων δυνάμεών του στο Μαλί και ταυτόχρονα τη βούλησή του να συμμετάσχει σε «διεθνή έρευνα» για την υπόθεση αυτή, σύμφωνα με επιστολή της κυβέρνησης του Μαχαμαντού Ισούφου προς τον Οργανισμό, η οποία είχε περιέλθει σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.