“Βόμβα” από New York Times: Απόλυτη ανατροπή στη Λιβύη – Η Τουρκία “βγάζει βασιλιά”
Για απόλυτη ανατροπή στην κατάσταση στη Λιβύη κάνει λόγο εκτενές ρεπορτάζ των New York Times το οποίο χαρακτηρίζει την Τουρκία ως «kingmaker» (ας πούμε, ότι «βγάζει βασιλιά») στην χώρα.
Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας, το τελευταίο διάστημα οι δυνάμεις του Αλ Σαράτζ υποστηριζόμενες από τουρκικές δυνάμεις στη δυτική Λιβύη έπληξαν σοβαρά τις φιλοδοξίες του Χαλίφα Χαφτάρ και σηματοδότησαν την άφιξη της Τουρκίας ως δυνητικά αποφασιστικής δύναμης μεταξύ των ξένων δυνάμεων που ανταγωνίζονται στην περιοχή.
Πλέον, αναφέρει η εφημερίδα, το μέλλον του Χαφτάρ εξαρτάται από το τι θα αποφασίσουν οι σύμμαχοί του σε Μόσχα, Κάιρο και Άμπου Ντάμπι, οι οποίοι εμφανίζονται θορυβημένοι από την αλλαγή σκηνικού στη Λιβύη, ενώ επισημαίνεται ότι η επέλαση των δυνάμεων του αλ Σαράτζ μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες, τόσο στο ηθικό του στρατού, όσο και στην ενότητα της συμμαχίας υπό τον Χαφτάρ.
Η κατάσταση, σύμφωνα με το libre.gr , είναι εξαιρετικά δυσμενής για τα ελληνικά συμφέροντα, λίγα 24ωρα μετά την προσβλητική για την Αθήνα δήλωση του γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που όχι μόνο ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν για τον ρόλο του στη Λιβύη αλλά επιβεβαίωσε την στροφή του δυτικού παράγοντα υπέρ του αναγνωρισμένου καθεστώτος της Τρίπολης (κυβέρνηση Αλ Σάρατζ), αλλά και την εγκατάλειψη του Χαφτάρ, ο οποίος διαθέτει στο πλευρό του μόνο τη Ρωσία και οδηγείται από ήττα σε ήττα, ενώ πριν μερικούς μήνες οι δυνάμεις του ήταν στα περίχωρα της Τρίπολης και αρκετοί προεξοφλούσαν την επικράτησή του.
«Το παράθυρο ευκαιριών της Ευρώπης στη Λιβύη κλείνει», δήλωσε ο Τάρεκ Μεγκερίσι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Πρέπει να κινηθεί γρήγορα εάν θέλει να προστατεύσει τον ρόλο του ως εμπόδιο ενάντια στη ρωσική καταπάτηση και να αποτρέψει την ανάπτυξη μιας άλλης σύγκρουσης τύπου Συρίας στη γειτονιά της».
Σε μια μάλλον καθυστερημένη κίνηση η Αθήνα προσπάθησε να μπει στο κάδρο των ραγδαίων εξελίξεων στη Λιβύη, αντιλαμβανόμενη πως η επικράτηση του Αλ Σάρατζ και μάλιστα με την “λευκή κάρτα” των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων που μετείχαν προ μηνών στη Διάσκεψη του Βερολίνου ενισχύει σημαντικά τον τουρκικό ρόλο. Και, φυσικά, κρατά “ζωντανό” το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την χάραξη των ΑΟΖ που έφερε τα τουρκικά συμφέροντα σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης.
Όμως, ολόκληρη η στρατηγική που είχε πολυδιαφημιστεί προ μηνων, με την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα (ως προσπάθεια εξισορρόπησης του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου), φαίνεται πως κινδυνεύει με κατάρρευση και η Τουρκία ενισχύσει δραματικά τον γεωπολιτικό ρόλο της, την ώρα που κλιμακώνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο.