Αγριεύει ο “πόλεμος” Γερμανίας- ΗΠΑ για το εμβόλιο κορονοϊού: “Θα βάλουμε βέτο αν πάει να το αγοράσει ο Τραμπ”
Η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει την πρόθεσή της να υπερασπισθεί τα γερμανικά φαρμακευτικά εργαστήρια που εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορονοϊού μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και σύμφωνα με τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να βάλει χέρι σε γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.
«Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντική την δυνατότητα παρασκευής εμβολίων στην Γερμανία και την Ευρώπη», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας στον όμιλο Τύπου Funke.
Η εκπρόσωπος υπενθύμισε επίσης ότι το Βερολίνο μπορεί να θέσει βέτο στα σχέδια εξαγοράς ή επενδύσεων στις εθνικές εταιρείες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.
«Η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να εξετάσει από κοντά τις εξαγορές γερμανικών εταιρειών από ξένες χώρες, κυρίως εάν διακυβεύονται συμφέροντα ασφαλείας της Γερμανίας και της Ευρώπης», προειδοποιεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.
Οι δηλώσεις αποτελούν αντίδραση στις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες στην εφημερίδα Die Welt και κάνουν λόγο για ένταση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον, εξαιτίας της προσπάθειας των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να προσελκύσει με την βοήθεια μεγάλων χρηματικών πόρων γερμανούς επιστήμονες που εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου κατά του νέου ιού, εξασφαλίζοντας έτσι την αποκλειστικότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην περίπτωση αυτή, το εμβόλιο «θα ήταν αποκλειστικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά του το Βερολίνο προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο επί της εταιρείας αυτής, προτείνοντας με την σειρά του προνομιακούς οικονομικούς όρους.
Ο ανταγωνισμός αυτός αφορά την εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac, με έδρα το Τούμπινγκεν στην Βάδη-Βιρτεμβέργη. Διαθέτει επίσης παραρτήματα στην Φρανκφούρτη και στην Βοστώνη.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 και εμφανίζεται ως επιχείρηση που ειδικεύεται στην «ανάπτυξη θεραπειών κατά του καρκίνου, θεραπειών με βάση τα αντισώματα, αγωγών για σπάνιες νόσους και εμβολίων».
Το εργαστήριο αυτό εργάζεται σήμερα σε σύμπραξη με το Institut Paul-Ehrlich, που ειδικεύεται στην έρευνα για τα εμβόλια και αναφέρεται στο γερμανικό υπουργείο Υγείας, για την παρασκευή εμβολίου κατά του Covid-19.
«Η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πολύ η ανάπτυξη εμβολίων και ενεργών φαρμακευτικών συστατικών κατά του νέου κορονοϊού να πραγματοποιηθεί στην Γερμανία και την Ευρώπη», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας στην die Welt. Ως προς αυτό, «η κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με την CureVac», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ο επικεφαλής της CureVac Daniel Menichella προσεκλήθη στις 2 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η εταιρεία, χωρίς να αποκαλύψει τις οικονομικές προσφορές που της έγιναν.
«Είμαστε πολύ σίγουροι για την ικανότητά μας να αναπτύξουμε ένα ισχυρό εμβόλιο σε διάστημα λίγων μηνών», είχε δηλώσει τότε ο Daniel Menichella σε ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε από την εταιρεία του.
Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι η CureVac προσβλέπει στην εκκίνηση των κλινικών δοκιμών «στις αρχές του καλοκαιριού 2020».
Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και απάντησε ότι οι πληροφορίες του γερμανικού Τύπου είναι «σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές».
Ο εκπρόσωπος που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει έλθει σε επαφή με 25 φαρμακευτικά εργαστήρια που δηλώνουν ότι έχουν την δυνατότητα παρασκευής εμβολίου και έδωσε την διαβεβαίωση ότι «οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα την μοιρασθούν με τον υπόλοιπο κόσμο».
ΑΠΕ