Μανόλης Γιανναδάκης “εν/τυπώσεις”. Μια άλλη θέαση του κόσμου, αοράτων και ορατών. Εγκαίνια στη Γκαλερί Παπατζίκου
Εντυπωσιακή η καινούρια δουλειά του Μανόλη Γιανναδάκη, με τον τίτλο «εν/τυπώσεις», που εκτίθεται από χθες το βράδυ στη Γκαλερί Παπατζίκου, προσελκύοντας κόσμο μυημένο στην Τέχνη, που γνωρίζει το καλλιτεχνικό μέγεθος του Μανόλη Γιανναδάκη.
Γνωστός ο καλλιτέχνης όχι μόνο από τον τίτλο που φέρει – είναι Καθηγητής Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – αλλά και από προηγούμενες εκθέσεις του στη Βέροια, που αποδεικνύουν μια συνεχή πορεία αναζήτησης στον κόσμο της Χαρακτικής, συνεχώς εξελισσόμενη.
Στα χθεσινά εγκαίνια των «εν/τυπώσεων» ένας καινούριος κόσμος του καλλιτέχνη υποδέχτηκε τους επισκέπτες «εντυπωσιάζοντας» όχι μόνο με τη σύλληψη του κόσμου από τη ματιά του Γιανναδάκη, που τον μετατρέπει σ’ ένα αποτέλεσμα γεμάτο μηνύματα και συμβολισμούς, αλλά και από τη χρήση του χρώματος, που υπογραμμίζει, όχι απλώς συμπληρωματικά αλλά κυρίαρχα, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Έργα μικρά αλλά και μεγαλύτερα, το καθένα με την προαποφασισμένη του στόχευση, αποδίδουν έναν κόσμο της καθημερινότητας, όπου η τεχνολογία συμπορεύεται με τη φύση και η ανθρώπινη μορφή αναδύεται μέσα από τη συμπόρευσή τους αφαιρετικά και υποβλητικά.
Έργα δουλεμένα με σχεδόν όλες τις τεχνικές της ανάγλυφης, βαθιάς ή κοίλης χάραξης και με την τεχνική της φωτοχάραξης πάνω σε φωτοπολυμερικούς τσίγκους, αιχμαλωτίζουν το μάτι, κινητοποιώντας το συναίσθημα αλλά και την κριτική σκέψη, καθώς το καθένα δίνει και μια άλλη αφορμή αναζήτησης.
Για όσους από μας είδαμε προηγούμενες εκθέσεις του Γιανναδάκη, η συγκεκριμένη είναι μια άλλη, δική του θέαση του κόσμου μέσα από τη Χαρακτική, που καθώς υπογραμμίζεται ουσιαστικά και όχι επιφανειακά με το χρώμα, γίνεται ελκυστικότερη για τον επισκέπτη.
Ο Μανόλης Γιανναδάκης είπε στη faretra.info για τις «εν/τυπώσεις»:
Για το χρώμα στα έργα του
«Όπως ξέρετε, η Χαρακτική μου είναι συνυφασμένη με την αφετηρία της, με το μαύρο και το άσπρο. Όμως το χρώμα είναι μέσα στην Τέχνη, όπως είναι φυσικά μέσα στη ζωή.
Με απασχόλησε πάρα πολύ το πώς να δημιουργήσω χρωματικά έργα, τα οποία θα πλαισιώσουν και θα δώσουν ένα επιπλέον νόημα στη σηματοδότηση των πραγμάτων που θέλω εγώ να δημιουργήσω στην τελευταία ενότητα των έργων μου.
Για τα σήματα-σύμβολα
Τα σήματα-σύμβολα συμπράττουν μέσα σε μια νοηματική νέα, όταν συνθέτονται σαν μια λογική για μια άλλη επικοινωνία εκτός από τη σύμβαση που αυτά προσδιορίζουν, από μας, από την ίδια την κοινωνία, στο δρόμο, στο χώρο.
Παρμένα απ’ αυτόν τον κώδικα επικοινωνίας, τοποθετημένα εκ νέου μέσα σε μια ζωγραφική και χαρακτική σύνθεση, το νόημα που θέλω να δώσω είναι «ας ξαναδώ τα πράγματα», όπως αντανακλώνται μέσα από το φως και μπορούν να ξαναδιαβαστούν μ’ έναν διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στην καθημερινότητά μας.
Για την αναζήτηση του νέου
Η τελευταία έκθεση που έκανα στη Βέροια παρέπεμπε στο Χώρο και στο Χρόνο, με το συμβολισμό του σχεδίου που είχαν τα έργα μου, με τη σχεδίαση της κλεψύδρας. Μετά ήρθε η αναζήτηση μέσα στην καθημερινότητα, ποια είναι εκείνα τα σημεία, στα οποία πρέπει να δώσει κανείς σημασία, μεγιστοποιώντας τα μέσα από το φίλτρο της Τέχνης.
Είμαι ένας καλλιτέχνης που εκπορεύεται από την παρατήρηση της καθημερινότητας και μέσα από το αστικό τοπίο, γιατί αυτό είναι το περιβάλλον μας, εμάς των αστών, που ζούμε στα αστικά κέντρα.
Για τους συμβολισμοί της έκθεσης
Η ανθρώπινη φιγούρα μ’ έχει απασχολήσει εδώ και πολλά χρόνια μ’ έναν πολύ υπερρεαλιστικό τρόπο. Η ανάγκη μου, λοιπόν, να περάσω σ’ έναν επαναπροσδιορισμό αυτών των σχέσεων της εικόνας, πέρασε σε μια διάσπαση της φιγούρας και της εικόνας, σε μια δουλειά που έχει σχέση με την αλλοίωση μιας πραγματικότητας, χωρίς να ξεφεύγω από τους συμβολισμούς της πρόσληψης των ιδεών.
Ένα δέντρο υπάρχει μέσα στη δουλειά μου, ένας άνθρωπος υπάρχει, γιατί κι εγώ ο ίδιος έχω την αντανάκλαση τους, χωρίς όμως αυτό να είναι φαινομενικά ορατό. Είναι μια σχέση αοράτων και ορατών στοιχείων που μπαίνουνε μέσα σε μια διαδικασία συνθετότητας, στην αντίληψη της καθημερινότητας και το φιλτράρισμα μέσω της Τέχνης.
Στην έκθεση αυτή κυριαρχούν μια σειρά με όνειρα, μια σειρά με μνήμες, είναι μια σειρά συμβόλων που παραπέμπουν στην πανανθρώπινη καθημερινότητα. Σύμβολα που παραπέμπουν στην ιατρική καθημερινότητα ή ένα μάτι που μας παρακολουθεί και είναι ή το μάτι που βρίσκεται ψηλά ή ένα μάτι που πρέπει να τα βλέπει όλα, να τα ελέγχει όλα, να τα νιώθει όλα.
Για τον τίτλο της έκθεσης και την ουσία της
Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά τέτοια στοιχεία που συνυπάρχουν και αποφαίνονται και στον τίτλο της έκθεσης «εν/τυπώσεις». Η εντύπωση με την κυριολεξία της λέξης αλλά και η εντύπωση με την έννοια της εκτύπωσης και της εντύπωσης πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί, που η Χαρακτική έτσι κι αλλιώς αυτό πρέπει να κάνει.
Μέλημά μου είναι η αντιμετώπιση και του μικρού και το μεγάλου στα μεγέθη, γιατί παλεύω με τα μεγέθη συνθετικά. Το ένα με το άλλο έχει διαφορά μόνο στην κλίμακα. Στην ουσία και στη δύναμή τους είναι το ίδιο πράγμα.»
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου 2019.
Φωτογραφίες: faretra.info